Список синаґоґ в Карпатськуй Руси

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сесь список синаґоґ в Карпатськуй Руси згадує діючі, приспособлені для иншакої ціли и розрушені синаґоґы в Карпатськуй Руси и прилеглых городах. Список правдоподобно неповный позад недостатку жерел.

Береґ[едітовати | едітовати жрідло]

Місто, назва Поставлена Розрушена Зазначкы Образчик
Мукачово, велика синаґоґа[1] перша половка XIX. ст. Перебудована, днесь бовт. Munkacs. - Izr. templom.jpg
Мукачово, синаґоґа равина Шпіры[1] Днесь зась діюча.
Мукачово, Белзер клойз[1] [1]
Мукачово, нова синаґоґа[1] 2006
Берегово, велика синаґоґа[1] конець XIX. ст. Конфіксована в 1959, закрыта бетоном у 1976. Berehovo (Beregszasz) Great synagogue.jpg
Берегово, мала синаґоґа (ул. Зріні)[1] зачаток 1920. рокув Удреставрована в 2013. Днесь зась діюча. Berehovo (Beregszasz),synagogue.jpg
Білкы[2] Єдна змежи трьох (єдна в Ковбасові), днесь не обстала ани єдна. Bilky (Bilke) Synagogue.jpg
Брÿд[2] Днесь комора. Brid (Boród), former synagogue.jpg
Иршава[2] Перебудована в културный дом, теперь залишена. Irshava (Ilosva),former Great synagogue,later-the club.jpg
Косонь[2] Не обстала. [2]
Новоє Давыдково[3] Днесь хыжа. [3]
Свалява, велика синаґоґа[2] Перебудована, днесь хлібокомбінат. Svaliava (Szolyva) synagogue.jpg
Свалява[2] Svaliava,former synagogue.jpg

Земплин[едітовати | едітовати жрідло]

Місто, назва Поставлена Розрушена Зазначкы Образчик
Гуменне, стара синаґоґа[4][5][6] 1795 1970. рокы Сперед збуряньом ся хосновала як комора. Гуменне, стара синаґоґа.jpg
Гуменне, нова синаґоґа[4][6] 1930 1975 Гуменне, нова синаґоґа.jpg
Меджілабірці, стара синаґоґа[7] найпуздніше на зачатку XX. ст. Стара и нова синаґоґа были в центрі, щи три деревляні синаґоґы на кунцьови.
Михалівці, синаґоґа[4] 1888 (арх. Єлінек) 1976 Михалівці, синаґоґа.jpg
Михалівці, клаус-синаґоґа (хасидська)[4] конець 1920. ци 1930. рокув [4]
Снина[8] 1842
Снина[8] 1893
Стащін[8][9]
Стропков, синаґоґа[4] 1894 1980. рокы Сперед збуряньом ся хосновала як комора. [5]
Стропков, хасидська молитовня[4] 1920. рокы (реконструкція) 1980. рокы [6] [7]

Лемковина[едітовати | едітовати жрідло]

Місто, назва Поставлена Розрушена Зазначкы Образчик
Балигород, стара синаґоґа[10] зачаток XVIII. ст. конець XVIII. — зачаток XIX. ст.
Балигород, нова синаґоґа[10][11][12] конець XVIII. — зачаток XIX. ст. по 1964
Воля Михова[10] друга половка XIX. ст. 1947 Деревляна хасидська синаґоґа. Спалена УПА.
Воля Михова, кагална синаґоґа[10] до 1870 1947 Спалена УПА.
Ґорлиці, велика синаґоґа[13] конець XIX. ст. На місті згорілої деревляної синаґоґы кунця XVIII. — зачатка XIX. ст. Днесь пекарня. Gorlice synagogue 02.JPG
Ґорлиці, синаґоґа Бешт (хасидська)[14] XIX. ст. 2016 По войні служила як гасичська штація. Gorlice synagogue (Strażacka) 01.JPG
Ґрибів, стара (мала) синаґоґа[15] 1748 по 1905
Ґрибів, нова синаґоґа[16] 1909 Днесь залишена. Grybów synagogue.jpg
Ґрибів, ортодоксна синаґоґа (ul. Węgierska)[17] в часі Другої світової войны
Дукля, нова синаґоґа[18] 1758 На місті згорілої старої синаґоґы. Днесь руіна. Dukla, Nowa Synagoga (HB1).jpg
Дукля, синаґоґа Цві Лайнтера[19] 1884 Днесь бовт. Synagoga rabina Cwi Lajtnera w Dukli - Synagogue of Tzvi Leitner in Dukla.JPG
Коросно[20] конець XIX. ст. конець 1940. років Krosno synagogue.jpg
Ліско (ul. Joselewicza)[21] 1626-1654 На місті старшої синаґоґы. Головна синаґоґа ґміны. [[8]]
Ліско, синаґоґа хасидув з Садоґуры[22] в часі Другої світової войны
Ліско, синаґоґа хасидув з Нового Санча в часі Другої світової войны
Ліско (ul. Moniuszki)[23] в часі Другої світової войны
Новый Змигород, Алте Шіл (стара синаґоґа)[24] зачаток XVII. ст. 1944
Новый Змигород, бет-мідраш[25] 1909 в часі Другої світової войны
Новый Санч, городська синаґоґа (ul. Joselewicza)[26] ~1780 Днесь діюча. Nowy Sącz Synagoga 03.jpg
Новый Санч, синаґоґа Байс Нусн[27] конець XIX. — зачаток XX. ст. Днесь діюча. Nowy Sącz synagoga Bajs Nusn 05.JPG
Новый Санч (ul. Jagiellońska 50)[28] Nowy Sącz synagoga Jagiellońska 50 - 01.JPG
Новый Санч (ul. Lwowska)[29] Днесь діточа бібліотека.
Рыманів (ul. Piękna)[30] одгадує ся конець XVII. — зачаток XVIII. ст. Rymanów synagoga.JPG
Рыманів (ul. Piekarska)[31] конець XVIII. — зачаток XIX. ст. 1950. рокы
Санок, стара синаґоґа[32] друга половка XVII. ст. 1718 Деревляна синаґоґа. Згоріла, замінена новов великов синаґоґов.
Санок, велика синаґоґа[32] 1720 1939 На місті згорілої старої синаґоґы. Great Synagogue in Sanok 1.JPG
Санок, мала синаґоґа (клаус Садоґура)[33] 1924 Small Sadiger Synagoue 2012.jpg
Санок, синаґоґа Яд Харузім[34] 1897 Днесь канцеларня и приватноє бываня. Jad Charuzim Synagogue in Sanok.jpg
Санок (ul. Cerkiewna)[35] конець XIX. ст. Днесь приватноє бываня. 6 Cerkiewna Sanok 2012a.jpg
Санок (ul. Daszyńskiego) 1907 В 1928/1929 куплена Польськым Червеным Хрестом. 17 Daszyńskiego Street in Sanok 2012 north west.jpg
Санок (ul. Rymanowska)[36] зачаток XX. ст. 1939
Санок-Посада (быв. Posada Olchowska)[37] зачаток XX. ст. 1939 Деревляна.
Санок-Затоже (быв. Posada Sanocka)[38] 1939 Деревляна.
Старый Санч, стара синаґоґа 1876 1902 Замінена новов синаґоґов.
Старый Санч, нова синаґоґа[39] 1906 (арх. Юзеф Констаньскі) Stary-sacz.jpg
Тісна[40] зачаток XX. ст.? в часі Другої світової войны Деревляна хыжа.
Ясло, велика синаґоґа[41] 1905 1939 ци 1942 Ясло, велика синаґоґа.jpg
Ясло, молитовня[42] 1944 Деревляна хыжа.

Мараморош[едітовати | едітовати жрідло]

Місто, назва Поставлена Розрушена Зазначкы Образчик
Сигут, велика ортодоксна синаґоґа[43] 1836 по 1944 Деревляна з кунця XVIII. ст., пак камняна. Спалена в 1944. Сигут, ортодоксна синаґоґа.jpg
Сигут, стара сефардська синаґоґа[43] 1885 1970. рокы [9][10]
Сигут, нова сефардська синаґоґа (Віжніцер-Клаус)[43][44] 1902 Днесь діюча, єдина всокочена синаґоґа в городі. Обновлена в 2004. Image-Sighet synagogue01.JPG
Сигут, синаґоґа Магазіке Тора[43][45] 1960. рокы [11]
Сигут, синаґоґа Малбіш Арумін[43] 1961 Спалена в 1944.
Сигут, мідраш Талмуд-Тора[43] ~1910
Сигут, мідраш Ейц Хаїм[43]
Сигут, Косовер клойз[43]
Сигут, нова синаґоґа[46] 2020 На місті ортодоксної синаґоґы (поз. горі). [12]
Хуст, стара синаґоґа[1] XVIII. ст. Перебудована, днесь приватный дом. [13] [14]
Хуст, нова велика синаґоґа[1] 1875 Єдина непрерывно діюча синаґоґа в Закарпатю, реставрована в 2010. роках. Sinagoga in Khust.jpg
Бедевля Перебудована. Bedevlia (Bedohaza) Synagogue rebuilt into cafe.jpg
Біла Церква Bila Tserkva Synagogue (B. Vavroušek).png
Буштино [15]
Великый Бычкув[2] Днесь молитовня баптистув. Velykyi Bychkiv (Nagybocsko),former synagogue.jpg
Вульхувці[2] ~1705 ци друга половка XIX. ст. Хосновала ся як млин, днесь ся планує реконструкція. Vilkhivtsi,synagogue-Ольховцы,синагога.jpg
Вішеу-де-Сус[47] 1977 [16] [17]
Довгоє[2] ~1884 Не обстала? Dovhe (Dolha), synagogue.jpg
Драгово[48]
Дубове[2] В 1960. роках перебудована в културный дом. [18]
Задньоє[2] Днесь державна канцеларня. Pryborzhavske (Zadnye), synagogue -01.jpg
Квасы[2] Не обстала. Kvasy Synagogue (B. Vavroušek).png
Кушниця Днесь пекарня, удремонтована в 2010. роках. Kushnytsya (Kovacsret),former synagogue,now-bakery.jpg
Міжгіря[2][49] друга половка XIX. ст. 1950 Synagogue in Mizhhirya (Volove, Okormezo).jpg
НересницяNeresniza. jewishgen.org. https://www.jewishgen.org/yizkor/maramures/mar385.html. Одказ перевіреный 22. януара 2021.  Мідраш, по 1929 ся щи додали клойз и дві менші хасидські синаґоґы.
Рахово[50][51] Деревляна, пак тиґлова синаґоґа, не обстала.
Рускова, горішня синаґоґа Днесь бовт. [19]
Руська Мокра Ruska Mokra Synagogue (B. Vavroušek).png
Синевир Synevyr,former synagogue.JPG
Солотвино Перебудована. Solotvyno (Aknaszlatina),former synagogue.jpg
Солотвино Днесь пекарня. Solotvyno,former synagogue.jpg
Тячово[2] 1904 Уд 1947 спортивный зал. Тячев,синагога-Tyachev,former synagogue.jpg
Шандрово Днесь бовт. Former synagogue in Oleksandrivka (Osandorfalva)-now store and cafe.jpg
Ясіня[2] зачаток XX. ст. Днесь гасичськый дом. Yasinia (Korosmezo),former synagogue-1.jpg
Ясіня Хосновала ся як кіно, днесь залишена. Yasinia (Korosmezo),former synagogue-2.jpg

Спиш[едітовати | едітовати жрідло]

Місто, назва Поставлена Розрушена Зазначкы Образчик
Гніздне, молитовня[4] XIX. ст. Днесь хыжа. [20]
Ґелниця[4] зачаток XX. ст. 1939 Спалена. Ґелніця, синаґоґа.png
Смолник[4] зачаток XX. ст. Днесь хыжа. [21]
Стара Любовня[4][52] 1920. ци 1930. рокы по 1960? [22]

Угоча[едітовати | едітовати жрідло]

Місто, назва Поставлена Розрушена Зазначкы Образчик
Севлюш[2] 1874 ци зачаток XX. ст. Перебудована на спортивну школу, днесь реставрована, зась діюча. Nagyszöllös Izraelita templom ( וינוגרדוב, Виноградів) בית הכנסת בסעליש.JPG
Великі Комнята, деревляна синаґоґа[2] конець XIX. — зачаток XX. ст. Днесь комора.
Вуйлок[2] 1909 1966 Vilok (Tiszaujlak) synagogue.jpg
Королево, стара синаґоґа[2] Перебудована в кінотеатер.
Королево, нова синаґоґа[2] 1920. рокы Хосновала ся як желізничарськый клуб, днесь руіна. Ruins of New Synagogue in Korolevo (Kiralyhaza).jpg
Чорный Ардÿв[2] зачаток XX. ст. 2001 Chornotysiv (Feketoardo) Synagogue.jpg

Унґ[едітовати | едітовати жрідло]

Місто, назва Поставлена Розрушена Зазначкы Образчик
Ужгород, ортодоксна синаґоґа[53] 1903 (арх. Дюла Папп, Ференц Саболч) Уд 1957 ся хоснує областнов філгармонійов. Synagoge uschhorod 2009.jpg
Ужгород, синаґоґа неолоґув[53] 1870 Днесь залишена. Uzhhorod,former Neolog Synagogue.jpg
Ужгород, хасидська синаґоґа[53] 1908 Перебудована. [23]
Ужгород, синаґоґа на ул. Руськуй, 36[53] 1934 Днесь зась діюча.
Ужгород-Радванка[53] Уд 1947 древообробна фабрика. [24]
Великый Березный, стара синаґоґа[2][54] 1802 1924 Замінена новов синаґоґов. Velky Berezny (Nagyberezna),old synagogue.jpg
Великый Березный, нова синаґоґа[2][54] 1924 Перебудована дакулько раз, хосновала ся як културный дом. Velky Berezny,synagogue in 1920s.jpg
Перечин[2] 1903 Уд 1946 културный дом, днесь банк. Perechyn (Perecseny), synagogue -01.jpg
Середньой[55]
Собранці[56] ~1800 Не обстала?
Чоп[2] зачаток XX. ст. 1944 Розбомблена. Čop. Synagoga.jpg

Шариш[едітовати | едітовати жрідло]

Місто, назва Поставлена Розрушена Зазначкы Образчик
Пряшово, ортодоксна синаґоґа[4] 1898 (арх. фірма Kollacsek a Wirth) Хоснує ся як синаґоґа. Ortodoxná synagóga.jpg
Пряшово, неолоґічна синаґоґа[4] 1888 (арх. H. Gasth, A. Martinelli) На місті погорілої синаґоґы з 1847. року, днесь бовт. Judaism14Slovakia2.JPG
Пряшово, клаус-синаґоґа (сефардська)[4] 1935 (арх. Леополд Шафран) Areál židovskej synagógy (Prešov) Slovakia9.JPG
Пряшово (Košická cesta)[4] 1930 (арх. Юліус Ґроссманн) по 1944
Бардейов, стара синаґоґа[4] 1829 ци 1836 Bardejov-AlteSynagoge (5).jpg
Бардейов, бет-мідраш[4] друга половка XIX. ст. Днесь бовт. Bardejov - synagogue.jpg
Бардейов, синаґоґа Хевра мішнайот (Общества мішны)[4] 1905 Днесь приватный дом. [25]
Бардейов, синаґоґа Хевра бікур холім[4] 1929 20180601 Synagoga w Bardejowie 1103 3405 DxO.jpg
Свидник[57]

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Синагоги Украины. Закарпатье, ч. 1. Мой штетл. http://myshtetl.org/synagogues/syn_zakarpat1.html. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 Синагоги Украины. Закарпатье, ч. 2. Мой штетл. http://myshtetl.org/synagogues/syn_zakarpat2.html. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  3. Nove Davydkovo Religious. JewishGen KehilaLinks. https://kehilalinks.jewishgen.org/Nove_Davydkovo/Nove-Davydkovo-Religious.htm. Одказ перевіреный 22. янура 2021. 
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 Maroš Borský. Synagogue Architecture in Slovakia Towards Creating a Memorial Landscape of Lost Community (докторська дісертація) — 2005.
  5. Humenné - synagóga. Pamiatky na Slovensku. https://www.pamiatkynaslovensku.sk/humenne-synagoga. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  6. 6,0 6,1 Jana Otriová. Novú synagógu v Humennom zbúrali pred štyridsiatimi rokmi. Korzár Horný Zemplín. https://hornyzemplin.korzar.sme.sk/c/7639436/novu-synagogu-v-humennom-zburali-pred-styridsiatimi-rokmi.html. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  7. Ján Hlavinka. Židovská komunita v okrese Medzilaborce v rokoch 1938-1945 — Bratislava: Ústav pamäti národa, 2007.
  8. 8,0 8,1 8,2 Y.R. Buchler, R. Shashak. Snina. jewishgen.org. https://www.jewishgen.org/yizkor/pinkas_slovakia/slo393.html. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  9. Miro Buraľ. Kniha o Stakčíne, Zboji, Kolonici a okolí — С. 18.
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 Andrzej Potocki. Żydzi w Podkarpackiem — Rzeszów: Libra, 2004. — ISBN 83-89183-05-6​.
  11. Synagoga w Baligrodzie (Plac Wolności 29). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/b/125-baligrod/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/82500-synagoga-w-baligrodzie-plac-wolnosci-29. Одказ перевіреный 24. януара 2021. 
  12. Baligrod, Poland, 1964, The ruins of the synagogue.. Yad Vashem. https://photos.yadvashem.org/photo-details.html?item_id=97484. Одказ перевіреный 24. януара 2021. 
  13. Synagoga Duża w Gorlicach (ul. Piekarska 3). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/g/318-gorlice/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/84539-synagoga-duza-w-gorlicach-ul-piekarska-3. Одказ перевіреный 24. януара 2021. 
  14. Synagoga Beszt w Gorlicach (ul. Strażacka). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/g/318-gorlice/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/84543-synagoga-beszt-w-gorlicach-ul-strazacka. Одказ перевіреный 24. януара 2021. 
  15. Stara synagoga w Grybowie (ul. Różana; obecnie Kilińskiego). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/g/502-grybow/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/84801-stara-synagoga-w-grybowie-ul-rozana-obecnie-kilinskiego. Одказ перевіреный 24. януара 2021. 
  16. Synagoga w Grybowie (ul. Kilińskiego 10). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/g/502-grybow/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/84788-synagoga-w-grybowie-ul-kilinskiego-10. Одказ перевіреный 24. януара 2021. 
  17. Synagoga ortodoksyjna w Grybowie (ul. Węgierska). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/g/502-grybow/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/84779-synagoga-ortodoksyjna-w-grybowie-ul-wegierska. Одказ перевіреный 24. януара 2021. 
  18. Synagoga w Dukli (ul. Cergowska). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/d/206-dukla/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/84195-synagoga-w-dukli-ul-cergowska. Одказ перевіреный 30. януара 2021. 
  19. Dom modlitwy w Dukli (ul. Cergowska 8). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/d/206-dukla/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/84198-dom-modlitwy-w-dukli-ul-cergowska-8. Одказ перевіреный 30. януара 2021. 
  20. Synagoga w Krośnie (ul. Słowackiego). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/k/119-krosno/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/86271-synagoga-w-krosnie-ul-slowackiego. Одказ перевіреный 24. януара 2021. 
  21. Synagoga w Lesku (ul. Berka Joselewicza 16). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/l/140-lesko/112-synagogi-domy-modlitwy-mykwy/86417-synagoga-w-lesku-ul-berka-joselewicza-16. Одказ перевіреный 30. януара 2021. 
  22. Synagoga chasydów z Sadogóry w Lesku (ul. Berka Joselewicza). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/l/140-lesko/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/86409-synagoga-chasydow-z-sadogory-w-lesku-ul-berka-joselewicza. Одказ перевіреный 30. януара 2021. 
  23. Dom modlitwy w Lesku (ul. Moniuszki). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/l/140-lesko/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/86414-dom-modlitwy-w-lesku-ul-moniuszki. Одказ перевіреный 30. януара 2021. 
  24. Synagoga w Nowym Żmigrodzie. Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/n/136-nowy-zmigrod/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/87437-synagoga-w-nowym-zmigrodzie. Одказ перевіреный 24. януара 2021. 
  25. Bet Midrasz w Nowym Żmigrodzie. Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/n/136-nowy-zmigrod/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/87438-bet-midrasz-w-nowym-zmigrodzie. Одказ перевіреный 24. януара 2021. 
  26. Synagoga Grodzka w Nowym Sączu (ul. Berka Joselewicza 12). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/n/538-nowy-sacz/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/87407-synagoga-grodzka-w-nowym-saczu-ul-berka-joselewicza-12. Одказ перевіреный 30. януара 2021. 
  27. Dom Modlitwy Natana w Nowym Sączu (ul. Jagiellońska 12). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/n/538-nowy-sacz/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/87406-dom-modlitwy-natana-w-nowym-saczu-ul-jagiellonska-12. Одказ перевіреный 30. януара 2021. 
  28. Chasydzki dom modlitwy w Nowym Sączu (ul. Jagiellońska 50). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/n/538-nowy-sacz/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/87405-chasydzki-dom-modlitwy-w-nowym-saczu-ul-jagiellonska-50. Одказ перевіреный 30. януара 2021. 
  29. Synagoga w Nowym Sączu (ul. Lwowska 21). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/n/538-nowy-sacz/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/87408-synagoga-w-nowym-saczu-ul-lwowska-21. Одказ перевіреный 30. януара 2021. 
  30. Synagoga w Rymanowie (ul. Piękna). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/r/129-rymanow/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/88364-synagoga-w-rymanowie-ul-piekna. Одказ перевіреный 24. януара 2021. 
  31. Synagoga (ul. Piekarska). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/r/129-rymanow/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/88363-synagoga-ul-piekarska. Одказ перевіреный 24. януара 2021. 
  32. 32,0 32,1 Synagoga Wielka w Sanoku (ul. Zamkowa 3). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/s/161-sanok/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/88424-synagoga-wielka-w-sanoku-ul-zamkowa-3. Одказ перевіреный 30. януара 2021. 
  33. Dom modlitwy chasydów sadogórskich w Sanoku (Rynek 10). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/s/161-sanok/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/88428-dom-modlitwy-chasydow-sadogorskich-w-sanoku-rynek-10. Одказ перевіреный 30. януара 2021. 
  34. Synagoga Jad Charuzim w Sanoku (ul. Franciszkańska 5). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/s/161-sanok/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/88425-synagoga-jad-charuzim-w-sanoku-ul-franciszkanska-5. Одказ перевіреный 30. януара 2021. 
  35. Dom modlitwy w Sanoku (ul. Cerkiewna 6). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/s/161-sanok/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/88423-dom-modlitwy-w-sanoku-ul-cerkiewna-6. Одказ перевіреный 30. януара 2021. 
  36. Synagoga w Sanoku (ul. Rymanowska 17). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/s/161-sanok/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/88430-synagoga-w-sanoku-ul-rymanowska-17. Одказ перевіреный 30. януара 2021. 
  37. Synagoga na Posadzie Olchowskiej w Sanoku. Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/s/161-sanok/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/88429-synagoga-na-posadzie-olchowskiej-w-sanoku. Одказ перевіреный 30. януара 2021. 
  38. Edward ZającDzieje Żydów Sanoka i powiatu sanockiego w latach 1939–1943 // Materiały Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku. — Sanok, 1994. — В. 32. — С. 122.
  39. Synagoga w Starym Sączu (ul. Staszica 10). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/s/616-stary-sacz/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/88890-synagoga-w-starym-saczu-ul-staszica-10. Одказ перевіреный 24. януара 2021. 
  40. Synagoga w Cisnej. Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/c/198-cisna/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/83686-synagoga-w-cisnej. Одказ перевіреный 24. януара 2021. 
  41. Wielka Synagoga w Jaśle (ul. Szajnochy). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/j/110-jaslo/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/85175-wielka-synagoga-w-jasle-ul-szajnochy. Одказ перевіреный 24. януара 2021. 
  42. Dom modlitwy w Jaśle (ul. Nowa). Wirtualny Sztetl. https://sztetl.org.pl/pl/miejscowosci/j/110-jaslo/112-synagogi-domy-modlitwy-i-inne/85181-dom-modlitwy-w-jasle-ul-nowa. Одказ перевіреный 24. януара 2021. 
  43. 43,0 43,1 43,2 43,3 43,4 43,5 43,6 43,7 Sinagogile din Sighetu Marmației. https://www.arcgis.com/apps/Cascade/index.html?appid=fc43e6749d11413ebffbfa1207bd368a. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  44. Sighetu Marmatiei. Tarbut Foundation. https://www.ftsighet.com/sighet. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  45. Sighet - Sinagoga Mahazike Tora. SalutSighet!. https://www.salutsighet.ro/sighet-sinagoga-mahazike-tora. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  46. Teofil Ivanciuc. Despre noua Mare Sinagogă din Sighet. Pagini maramureșene. https://teofil-ivanciuc.weebly.com/home/despre-noua-mare-sinagoga-din-sighet. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  47. Romanian endangered synagogues. Facebook. https://www.facebook.com/romaniansynagogues/photos/a.478668252230208/478668445563522. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  48. Драгово. Российская Еврейская Энциклопедия. http://www.rujen.ru/index.php/ДРАГОВО. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  49. Misha Tsendra. Карпатське коріння. Євреї і русини/The Carpathian Roots. Jews among Rusyns. Facebook. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=100263098306696&id=100240384975634. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  50. The Jewish Community of Rachov. The Museum of the Jewish People. https://dbs.anumuseum.org.il/skn/en/c6/e193787/Place/RACHOV. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  51. Place of the synagogue in Rakhiv. The Center for Jewish Art. https://cja.huji.ac.il/browser.php?mode=set&id=14896. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  52. Synagóga (1960). Stará Ľubovňa. https://www.staralubovna.sk/photo-album-item-sk/318. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  53. 53,0 53,1 53,2 53,3 53,4 Марія Кашка, Адріана КопинецьСинагоги Закарпаття як об’єкти релігійного туризму // Актуальні питання гуманітарних наук. — Дрогобич, 2018. — В. 18.
  54. 54,0 54,1 Marosi Anita. Kárpátalja anno: a nagybereznai zsinagóga. Karpatalja.ma. https://karpatalja.ma/sorozatok/karpatalja-anno/karpatalja-anno-a-nagybereznai-zsinagoga. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  55. Chabanivka, Ukraine. JewishGen KehilaLinks. https://kehilalinks.jewishgen.org/Chabanivka. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  56. Denisa Viňanská. Židovská komunita v meste Sobrance. http://vinanskadenisa.blogspot.com/2013/02/zidovska-komunita-v-meste-sobrance-jej.html. Одказ перевіреный 22. януара 2021. 
  57. Jozef Leľo. Svidník v období po vojne. Svidník - turistický sprievodca. https://svidnik.jaroslaw-svidnik.pl/artykul/16/svidnk-v-obdob-po-vojne. Одказ перевіреный 22. януара 2021.