Алфавітный список країн і теріторій

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Штаты и територии свѣта

Ниже представленый алфавитный список держав и територий свѣта, якый ся складать зоз 194 независимых штатох (193 штаты-члены ОЗН и Ватикан),[1] а тыж над 50 обываных зависимых територий и штатох, добываючых независимость и вызнаня.

Независимы штаты-члены ОЗН (193+1)[едітовати | едітовати жрідло]

Штаты и рок зачатку членства (або рок перерегистрации при реорганизации):[1]

  1. Австралия, 1945
  2. Австрия, 1955
  3. Азербайджан, 1992
  4. Албания, 1955
  5. Алжир, 1962
  6. Ангола, 1976
  7. Андора, 1993
  8. Антигуа и Барбуда, 1981
  9. Аргентина, 1945
  10. Армения, 1992
  11. Афганистан, 1946
  12. Багамы, 1973
  13. Бангладеш, 1974
  14. Барбадос, 1966
  15. Бахрейн, 1971
  16. Бгутан, 1971
  17. Белгия, 1945
  18. Белиз, 1981
  19. Бенин, 1960
  20. Берег слоновины, 1960
  21. Бѣлорусь, 1945
  22. Боливия, 1945
  23. Босния и Герцеговина, 1992
  24. Ботсвана, 1966
  25. Бразилия, 1945
  26. Бруней, 1984
  27. Болгария, 1955
  28. Буркина Фасо, 1960
  29. Бурунди, 1962
  30. Вануату, 1981
  31. Велика Британия, 1945
  32. Венезуела, 1945
  33. Вєтнам, 1977
  34. Восточный Тимор, 2002
  35. Габон, 1960
  36. Гайти, 1945
  37. Гамбия, 1965
  38. Гана, 1957
  39. Гватемала, 1945
  40. Гваяна, 1966
  41. Гвинея Бисау, 1974
  42. Гвинея, 1958
  43. Германия, 1973
  44. Голандьско, 1945
  45. Гондурас, 1945
  46. Гренада, 1974
  47. Греция, 1945
  48. Грузия, 1992
  49. Дания, 1945
  50. Джибути, 1977
  51. Доминика, 1978
  52. Доминиканска република, 1945
  53. Египет, 1945
  54. Еквадор, 1945
  55. Екваториална Гвинея, 1968
  56. Еритрея, 1993
  57. Естония, 1991
  58. Етиопия, 1945
  59. Замбия, 1964
  60. Зимбабве, 1980
  61. Израел, 1949
  62. Индия, 1945
  63. Индонезия, 1950
  64. Ирак, 1945
  65. Иран, 1945
  66. Ирландия, 1955
  67. Исландия, 1946
  68. Италия, 1955
  69. Йемен, 1947
  70. Йордания, 1955
  71. Казахстан, 1992
  72. Камбоджа, 1955
  73. Камерун, 1960
  74. Канада, 1945
  75. Кабо Верде, 1975
  76. Катар, 1971
  77. Кения, 1963
  78. Кирибати, 1999
  79. Китайска людова република, 1945
  80. Колумбия, 1945
  81. Коморы, 1975
  82. Конго (Браззавил), 1960
  83. Конго (Киншаса), 1960
  84. Корейска Людова Демократична Република, 1991
  85. Корея (южна), 1991
  86. Костарика, 1945
  87. Куба, 1945
  88. Кувайт, 1963
  89. Кыргызстан, 1992
  90. Лаос, 1955
  91. Латвия, 1991
  92. Лесото, 1966
  93. Либанон, 1945
  94. Либерия, 1945
  95. Либия, 1955
  96. Литва, 1991
  97. Лихтенштайн, 1990
  98. Луксембург, 1945
  99. Мавритания, 1961
  100. Мадагаскар, 1960
  101. Мадярщина, 1955
  102. Малави, 1964
  103. Малайзия, 1957
  104. Малдивы, 1965
  105. Мали, 1960
  106. Малта, 1964
  107. Марокко, 1956
  108. Маршаловы островы, 1991
  109. Маурициус, 1968
  110. Мексико, 1945
  111. Микронезия, 1991
  112. Мозамбик, 1975
  113. Молдова, 1992
  114. Монако, 1993
  115. Монголия, 1961
  116. Мянма, 1948
  117. Намибия, 1990
  118. Науру, 1999
  119. Непал, 1955
  120. Нигер, 1960
  121. Нигерия, 1960
  122. Никарагуа, 1945
  123. Нова Каледония
  124. Новый Зеланд, 1945
  125. Норвегия, 1945
  126. Оман, 1971
  127. Пакистан, 1947
  128. Палау, 1994
  129. Панама, 1945
  130. Папуа Нова Гвинея, 1975
  131. Парагвай, 1945
  132. Перу, 1945
  133. Польща, 1945
  134. Португалия, 1955
  135. Рванда, 1962
  136. Россия, 1991
  137. Румыния, 1955
  138. Салвадор, 1945
  139. Самоа, 1976
  140. Сан Марино, 1992
  141. Сао Томе и Принсипе, 1975
  142. Саудска Арабия, 1945
  143. Свазиленд, 1968
  144. Свята Луция, 1979
  145. Сейшелы, 1976
  146. Сенегал, 1960
  147. Сент Винсент а Гренадины, 1980
  148. Сент Китс и Невис, 1983
  149. Середньоафрицка република, 1960
  150. Сербия, 2006
  151. Сьерра Леоне, 1961
  152. Сингапур, 1965
  153. Сирия, 1945
  154. Словения, 1992
  155. Словеньско, 1993
  156. Соломоны, 1978
  157. Сомалия, 1960
  158. Споены Арабскы Емираты, 1971
  159. Споены Штаты Америцкы, 1945
  160. Судан, 1956
  161. Суринам, 1975
  162. Сѣверна Македония, 1993
  163. Таджикистан, 1992
  164. Танзания, 1961
  165. Тайланд, 1946
  166. Того, 1960
  167. Тонга, 1999
  168. Тринидад и Тобаго, 1962
  169. Тувалу, 2000
  170. Тунис, 1956
  171. Турция, 1945
  172. Туркменистан, 1992
  173. Уганда, 1962
  174. Узбекистан, 1992
  175. Украина, 1945
  176. Уругвай, 1945
  177. Фиджи, 1970
  178. Филипины, 1945
  179. Финландия, 1955
  180. Франция, 1945
  181. Хорватия, 1992
  182. Ципрус, 1960
  183. Чад, 1960
  184. Чехия, 1993
  185. Чиле, 1945
  186. Чорна Гора, 2006
  187. Швайц, 2002
  188. Швеция, 1946
  189. Шпания, 1955
  190. Шри Ланка, 1955
  191. Южна Африка, 1945
  192. Ямайка, 1962
  193. Япония, 1956
Штат-позорователь ОЗН
  1. Ватикан

Зависимы обываны територии и штаты нечлены ОЗН, або нововзниклы[едітовати | едітовати жрідло]

  1. Абхазия — зависимый од России часточно вызнаный штат, бывша автономна територия Грузии, на котру претендуе[2]
  2. Азавад — самовыголошеный исламскый штат на сѣверѣ Мали[3]
  3. Азад Джамму и Кашмир — територия под протекторатом Пакистана на граници зо индийскым штатом Джамму и Кашмир, котру Пакистан поважуе за независимый штат (часточно вызнаный штат)[4]
  4. Акротири и Декелия — заморскы територии Великой Британии, военскы базы на островѣ Кипр[5][6]
  5. Аланды — шведскоязычна автономна демилитаризована територия под суверенитов Финландии[7]
  6. Америцька Самоа — зависима од США островна територия в Тихом океанѣ[8]
  7. Америцькы Паненьскы островы — зависима од США островна територия в Карибику[9]
  8. Ангвила — заморска територия Великой Британии, островна територия в Карибику[10]
  9. Аруба — зависима територия Нидерландского кральовства в Карибском морю[11]
  10. Бермуды — заморска територия Великой Британии, островы в Атлантику[12]
  11. Британска индийскоокеанска територия — заморска територия Великой Британии в Индийском океанѣ, архипелаг Чагос, 55 островы[13]
  12. Британскы Паненскы островы — заморска територия Великой Британии в Карибском морю, 4 великы и 32 малы островы[14]
  13. Валлис и Футуна — заморске сполоченство Франции на трьох островах Тихого океана[15]
  14. Гуам — неинкорпорована организована територия, зависима од США, Тихый океан[16]
  15. Гернси — зависима корунна територия Великой Британии, островы в Ламаншском проливѣ[17]
  16. Гибралтар — заморска територия Великой Британии на Пиренейском полуостровѣ[18]
  17. Гонконг — шпециалный административный регион под суверенитов Китайской людовой републикы[19]
  18. Горскый Карабах — часточно вызнаный самовыголошеный штат, бывша автономна область Азербайджана[20] [21]
  19. Гренланд — самосправна островна територия под суверенитов Дании[22]
  20. Джерзи — зависима корунна територия Великой Британии, остров в Ламаншском проливѣ[23]
  21. Западна Сагара — територия з неясным статусом, бывша испанска колония, котру часточно анектовали Марокко, Мавритания и Сагарска Арабска Демократична Република[24]
  22. Кайманы — заморска територия Великой Британии в Карибском морю, три островы[25]
  23. Кокосовы островы — вонкашна територия Австралии на кораловых островах Тихого океана[26]
  24. Косово — часточно вызнаный самовыголошеный штат, оддѣленый в року 2008, не вызнаваный Сербиев[27]
  25. Куковы островытихоокеанска автономна державна формация, асоциована з Новым Зеландом[28]
  26. Кюрасао — зависима територия Нидерландского кральовства в Карибском морю[29]
  27. Макао — шпециалный административный регион под суверенитов Китайской людовой републикы[30]
  28. Мартиник — заморске сполоченство Франции на островѣ в Карибском морю[31]
  29. Монтсеррат — заморска територия Великой Британии, остров в Карибском морю[32]
  30. Ниуетихоокеанска островна державна формация з внуторнов автономиев, асоциована з Новым Зеландом[33]
  31. Остров Мен — зависима корунна територия Великой Британии, остров в Ирском морю[34]
  32. Остров Норфолк — вонкашна територия Австралии на сопечном островѣ Тихого океана[35]
  33. Остров Роздва — вонкашна територия Австралии на сопечном островѣ Индийского океана[36]
  34. Островы Питкерн — заморска територия Великой Британии, 5 островы в Тихом океанѣ[37]
  35. Палестина — часточно вызнаный, де юре независимый штат, положеный вдну територии Израела и конфликтуючый з ним[38]
  36. Порторико — зависима од США неинкорпорована организована територия на островѣ в Карибском морю[39]
  37. Приднѣстровье — часточно вызнаный штат на лѣвом березѣ Днѣстра, меджи Украинов и Молдовов[40][41]
  38. Сагарска Арабска Демократична Република — часточно вызнаный штат, претендуючый на южну часть Марокка (Западну Сагару)[42]
  39. Свята Гелена, Вознесѣня и Тристан да Кунья — заморска територия Великой Британии, островы в Атлантичном океанѣ[43]
  40. Сен-Бартельми — заморске сполоченство Франции на островѣ в Карибском морю[44]
  41. Сен-Мартен — заморске сполоченство Франции на островѣ в Карибском морю[45]
  42. Сен-Пьер и Микелон — заморске сполоченство Франции на малых островах Атлантичного океана[46]
  43. Синт Мартен — зависима територия Нидерландского кральовства в Карибском морю[47]
  44. Сомалиленд — невызнаный штат на територии Сомалии, котрый в референдумѣ року 2003 выголосив независимость[48]
  45. Сѣверны Марианскы островы — зависима од США неинкорпорована организована територия на островах Тихого океана[49]
  46. Тайван — часточно вызнаный островный штат, котрый Китай поважуе за свою провинцию[50]
  47. Теркс и Кайкос — заморска територия Великой Британии в Карибском морю, островы[51]
  48. Тибет — автономный регион под суверенитов Китайской людовой републикы, котрый претендуе на независимость[52]
  49. Токелау — зависима територия Нового Зеланду, три атолы в Тихом океанѣ[53]
  50. Турецка Република Сѣверный Кипр — вызнаный лем Турциев самовыголошеный штат[54]
  51. Фаерскы островы — самосправна островна територия под суверенитов Дании[55]
  52. Фолкленды — заморска територия Великой Британии, оспорьована Аргентинов, островы в Атлантичном океанѣ[56]
  53. Французска Полинезия — заморске сполоченство Франции на около 130 островах Тихого океана[57]
  54. Французскы южны територии — зависимы територии Франции в южной части Индийского океана[58]
  55. Шпицбергы (Svalbard) — демилитаризованый архипелаг под суверенитов Норвегии и шпециалным меджинародным статусом[59]
  56. Южна Джорджия и Южны Сендвичовы островы — заморска територия Великой Британии, оспорьована Аргентинов, островы в Атлантичном океанѣ[60]
  57. Южна Осетия — зависимый од России часточно вызнаный штат, котрый в минулости быв автономнов териториев Грузии[61][62]

Жерела и одказы[едітовати | едітовати жрідло]

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

  1. 1,0 1,1 Members of the United Nations. //Encyclopaedia Britannica.
  2. Абхазия в системе международных отношений
  3. 2012 coup and warfare in the north
  4. Azad Kashmir //Encyclopaedia Britannica
  5. Akrotiri. //The world factbook. CIA.
  6. Dhekelia. //The world factbook. CIA.
  7. THE ÅLAND EXAMPLE: AUTONOMY PROTECTS A MINORITY
  8. American Samoa // The World Factbook (CIA)
  9. Virgin Islands // The World Factbook (CIA)
  10. Anguilla // The World Factbook (CIA)
  11. Aruba // The World Factbook (CIA)
  12. Bermuda // The World Factbook (CIA)
  13. British Indian Ocean Territory //Encyclopaedia Britannica
  14. British Virgin Islands //Encyclopaedia Britannica
  15. Wallis and Futuna //Encyclopaedia Britannica
  16. Guam //Encyclopaedia Britannica
  17. Guernsey //Encyclopaedia Britannica
  18. Gibraltar //Encyclopaedia Britannica
  19. Hong-Kong //Encyclopaedia Britannica
  20. Nagorno-Karabakh //Encyclopaedia Britannica
  21. Вице-спикер парламента Абхазии: Выборы в НКР соответствуют всем международным стандартам. Archived from the original on 2012-02-05. http://www.webcitation.org/65EAeQ2lZ. 
  22. Greenland //Encyclopaedia Britannica
  23. Jersey //Encyclopaedia Britannica
  24. Western Saharа //Encyclopaedia Britannica
  25. Cayman Islands //Encyclopaedia Britannica
  26. Cocos Islands //Encyclopaedia Britannica
  27. Kosovo //Encyclopaedia Britannica
  28. Cook Islands //Encyclopaedia Britannica
  29. Curaçaо //Encyclopaedia Britannica
  30. Macau //Encyclopaedia Britannica
  31. Martinique //Encyclopaedia Britannica
  32. Montserrat //Encyclopaedia Britannica
  33. Niue, island, Pacific ocean //Encyclopaedia Britannica
  34. Isle of Man //Encyclopaedia Britannica
  35. Cocos Islands //Encyclopaedia Britannica
  36. Christmas Island //Encyclopaedia Britannica
  37. Pitcairn Island //Encyclopaedia Britannica
  38. Palestine //Encyclopaedia Britannica
  39. Puerto Rico //Encyclopaedia Britannica
  40. Парламент Приднѣстровья
  41. Transnistria, a genuinely multiethnic country
  42. Sahrawi Arab Democratic Republic //Encyclopaedia Britannica
  43. Saint Helena //Encyclopaedia Britannica
  44. Saint-Barthélemy //Encyclopaedia Britannica
  45. Saint-Martin, overseas collectivity, France //Encyclopaedia Britannica
  46. Saint-Pierre and Miquelon //Encyclopaedia Britannica
  47. Sint Maarten //Encyclopaedia Britannica
  48. Казиник М.: Страна, которой нет //Вокруг света, 01-08-2009
  49. Northern Mariana Islands //The World Factbook
  50. Taiwan //Encyclopaedia Britannica
  51. Turks and Caicos Islands //Encyclopaedia Britannica
  52. Tibet //Encyclopaedia Britannica
  53. Tokelau //Encyclopaedia Britannica
  54. Turkish Republic of Northern Cyprus //Encyclopaedia Britannica
  55. Faroe Islands //Encyclopaedia Britannica
  56. Falkland Islands //Encyclopaedia Britannica
  57. French Polynesia //Encyclopaedia Britannica
  58. French Southern and Antarctic Territories //Encyclopaedia Britannica
  59. Svalbard //Encyclopaedia Britannica
  60. South Georgia //Encyclopaedia Britannica
  61. МИД Республики Южная Осетия
  62. Президент РЮО