Жан ле Рон д'Аламбер

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до: навіґація, Найти


Жан ле Рон д'Аламбер
(фр.) Jean le Rond d'Alembert
Jean le Rond d'Alembert. Colour mezzotint by P. M. Alix afte Wellcome V0000116.jpg
Д'Аламбер, меццотинта од П. М. Аликса
Уроджѣня Жан ле Рон
новембра 16, 1717(1717-11-16)
Париж, Франция
Упокоеня октобра 29, 1783 (65 р.)
Париж, Франция
Причина одказ од операции камѣнной хвороты[1]
Научна робота
Сферы наук математика, физика, астрономия, филозофия
Ученый ступень рядный член Академии
Alma mater Французска Академия Наук
Узнаня
Членство в Берлинской Академии Наук
Петербургской Академии Наук, Французской Академии Наук, Америцкой Академии Умѣлств
Жан ле Рон д'Аламбер на Викискладѣ

Жан ле Рон д'Аламбер, (фр.) Jean le Rond d'Alembert (1717-1783) — французскый математик, физик и филозоф-просвѣтитель, енциклопедиста.

Биография[едітоватиедітовати жрідло]

Жан ле Рон д'Аламбер родив ся 16. новембра 1717 в Парижу яко копылча. Его мати, писателька и салоньерка баронка де Тансен (de Tencin), по породѣ лишила го под дверми парижской церкви Сен-Жан-Ле-Рон, одты при крестѣ достав имя Жан Ле Рон. Его отець, офицер канонѣрства шевалье Детуш (Destouches), не быв того часу в Парижу, слабе дѣтинча дали на воспитаня женѣ скларя, мадам Руссо (Rousseau), а в той родинѣ пак жив около 50 рокы.[2] Его природный отець тайно заплатив за его добру выуку, а при смерти своей (1726) в тестаментѣ одказав му доживотне утримованя 1200 ливры рочно, хоть до отцьовства ся не признав. Жан выбрав собѣ призвиско д'Аламбер, коли мав ся записати до школы. Учив ся в Collège Mazarin, котрый вели янсенисты, де ексцеловав своим наданьом до математикы. По зысканю ступня Бакалавра умѣлств (1735) и понукали му священничу карьеру, котру не хотѣв. Выштудовав право в правничой высокой школѣ и року 1738 достав диплому адвоката.

Але ани то не стало ся его поволаньом. В року 1738, пак в 1739 подав двѣ математичны роботы до Академии Наук, а тоты были вызнаны за так важны, же в року 1741, 23-рочный, зостав дописным членом Академии.[1][3] В року 1746 за роботу о теории вѣтру зыскав награду Берлинской Академии Наук и зостав выбраный за ей дописного члена.[4][3] Найвекшу славу му принесли его статьи, написаны про Енциклопедию, котру робив въедно з Дени Дидро (первый том появив ся року 1751), и зостав выбраный за рядного члена Академии (1754).[4][3] В року 1759 вшак лишать роботу в Енциклопедии по острой критицѣ 7. тома, де была редагована ним статья о Протестансткых Церквах, подана Волтером.[4] В року 1764 быв выбраный за чужоземного честного члена Петербургской Академии Наук,[5] а в року 1781 за члена Америцкой Академии Умѣлств.[6]

Хоть жив скромно у своей невластной матери, не прияв позваня российской императрицѣ Катерины ІІ. и прусского короля Фридриха ІІ. прийти там на добру платню.[4][3]

Умер року 1783, одказавши ся од операции мочокамѣнной хвороты.[1] Через незгоду з Церквов погребеный без службы и в неозначеном гробѣ.

Научны роботы[едітоватиедітовати жрідло]

Математика[едітоватиедітовати жрідло]

17.-18. ст. были часом бурного формованя модерной математикы. Албер Жирар в року 1629 сформуловав основну теорему алгебры, але доказати ю не было в силѣ тогдышной математицѣ.[7] Д'Аламбер быв первый, кто доказав тоту теорему (1748),[8] хоть и не цѣлком строго.

В року 1768 установив критерий збѣговости числовых рядох, котрый днесь познають в математицѣ яко д'Аламберов критерий.

Главны математичны выгледованя д'Аламбера были в области диференциалного числѣня, де он найшов метод рѣшѣня волновой ровницѣ, едной зо закладовых ровниць математичной физикы. Такы вырахункы потребны в акустицѣ, електродинамицѣ, при математичном моделованю гравитачных волн.

Физика и механика[едітоватиедітовати жрідло]

В року 1743 д'Аламбер понукнув так званый д'Аламберов принцип,[9] котрый дозволив генерализовано привести задачи руху неслободной системы (машины, механизмы и т. п.) ку задачам статикы. Тот принцип дозволив рѣшати компликованы задачи вырахованя руху небесных тѣл.

Занимав ся и теориев гравитации. Великый принос зробив до небесной механикы.

Филозофия[едітоватиедітовати жрідло]

В филозофии д'Аламбер быв путаный и недослѣдный. Не став на позициях материализма, але зачавши од сенсуализма, хылив все май до скептицизма. Яко скептик, д'Аламбер подтримовав неприятельске становиско Волтера и Дидро ку христианству, але змагав ся быти осторожный, обы не наразив ся Церкви. Авшак выгнаня езуитох зоз Франции подвигло го публиковати «од несторонного автора» раз анонимно, а пак отворено, статью О спустошѣню езуитох во Франции (Sur la destruction des Jésuites en France, 1765), де змагав ся указати, же езуиты, при их заслугах, як ученых и воспитательох, скраховали через свою надмѣрную жадность ку власти.[10]

Инше[едітоватиедітовати жрідло]

Межи найвекшыма подѣями в просвѣтительствѣ 18. ст. была Енциклопедия, або толковник наук, умѣлств и ремесел (Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers, Paris, 1751-1772) — 28 томы, де д'Аламбер написав вступне слово и высше як 1000 статей, главнѣ з математикы и физикы.

Писав тыж на темы музикы, истории, литературы. В послѣдных роках, яко добрый знатель латины, робив товмачѣня з Тацита, котры высоко оцѣнив Дени Дидро.

Ошацованя[едітоватиедітовати жрідло]

Потомкы не потвердили думку тых сучасникох, котры поставили д'Аламбера в еден ряд з Волтером. Наперек свому приносу в математичны наукы, интелектуална несмѣлость не дала его литературно-филозофской роботѣ досягти вершин. Мимо того, научна основа помогла му вывинути филозофию наукы, з рационалистичным идеалом конечной единости всякого знаня. И в животѣ, и в роботѣ крачав з достойностев и серйозным смыслом. В особном животѣ быв простый и скромный, никда не жадав богатства и роздавав хариту, коли то было можне, фурт уважав, обы зостав честный и независимый, и все ужив свой вплыв як водну краины, так и в заграничу, обы заохотити просвѣтительство.[10]

Жерела и одказы[едітоватиедітовати жрідло]

Референции[едітоватиедітовати жрідло]

  1. 1,0 1,1 1,2 Брокгауз-Ефрон.
  2. Hall, Evelyn Beatrice, с. 5.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Révai nagy lexikona.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Ottův slovník naučný
  5. А. М. Прохоров (гл. ред.). Советский энциклопедический словарь. «Советская энциклопедия», Москва, 1986. 1600 стор. С. 357.
  6. Members of the American Academy of Arts & Sciences: 1780-2012. С. 8.
  7. A. Girard. Invention nouvelle en l'algèbre. Amsterdam, 1629, II Théorème, E 4.
  8. D'Alembert Recherches sur le calcul intégral // Memoires de l'academie royale des sciences et des belles lettres. — Berlin, 1748. — Vol. 2. — P. 182-224.
  9. Traité de dynamique (1743)
  10. 10,0 10,1 Ronald Grimsley.