Чайка звычайна

Матеріал з Вікіпедія
Чайка звычайна
Гнїздо з яйцями

Чайка звычайна або тыж чібис (Vanellus vanellus) є птах з родины ржанковых, котра вєдно з далшыма родинами належыть до ряду ржанкоподобных.

Опис[едітовати | едітовати жрідло]

Птах приближно великости голуба, з вагов 130 - 330 ґ, довжков тїла 28 - 31 цм і роспятём крыл 82 - 87 цм. Фарба є подобна у обох поглавей, хырбет і крыла мають металово зеленкасту фарбу. На розлуку од самця мать саміця на груди білу смужку. Молодята суть зафарблены веце до бурой, жебы были веце хоронены перед зраком предаторів.

Способ жывота[едітовати | едітовати жрідло]

Тіпічным середовищом чайкы звычайной суть мочарї, лукы і поля, тыж преферує скоре одкрыты пространства і недуже богату веґетацію. Голосовы проявы суть зложены переважно з варовного ґрявчаня. Рушать ся ходжінём по земли, але є то шыковный лїтач, котрого свадьбяне лїтаня ся вызначує множеством швыдкых елементів і прудкых ступань. Справила жыє в парї, припадно в ґрупі дакілько парів. Гнїздїня зачінать уж кінцём марца. Гнїздо ся находить в ямцї в земли, яку глубить самець як часть токаня і є постелене сухов травов. Як місце про гнїздїня собі часйкы звычайны выберають мокры лукы і поля. зато суть часто зничены сільскоґаздївсков техніков, што ся неґатівно підписує на чіслености того виду. Саміця знесе обычайно 4 яйця, їх інкубація тырвать нецїлый місяць. Закля што о зогрїваня яєць ся старать головно саміця, о молодята ся старають обоми родічі. По 5-6 тыжднях зачінають молодята лїтати. На граніцї лїта і осени одлїтають середоевропскы чайы на зимовищя в югозападній Европі і северозападній Африцї. Тамта популація не міґрує.

Страва[едітовати | едітовати жрідло]

Павукы, слимакы, хробакы, глисты, части рослин, далшы дрібны жывотны.

Росшырїня[едітовати | едітовати жрідло]

Европа, часть Азії (Турція, южна і выходна Сібірь, Монґолія, Кітай), северозапад Африкы.

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

  • Dungel J., Hudec K.:Atlas ptáků České a Slovenské republiky. Academia, Praha, 2001.
  • Šťastný K., Bejček V., Hudec K.: Svět zvířat IV - Ptáci(1). Albatros, Praha, 1998.

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Čejka chocholatá на чеській Вікіпедії.


Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.

Commons
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:
лоґо Віківидів
лоґо Віківидів
Проєкт Віківиды має інформації в анґлічтїнї о темі