Сибирия

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Административне дѣлѣня России:
Европска часть (ружова)
Сибирия:
     Западна Сибирия (червена)
     Сибирскый федералный округ (темночервена)
     Далекый Восток (червена)

Сибирия — назва векшой части России, котра лежить на восток од Урала и простерать ся аж до Тихого океана. Иншак мож повѣсти, же Сибирия е азиатсков частьов России. Тото означѣня колуе в говоровом, комуникативном ужитю и е сучасным понятьом Сибирии в России. В таком понятю плоха Сибирии чинить 13 100 000 км2 и умѣстила бы в собѣ 1025 Закарпатскых областей. Тото 77% плохы цѣлой России, а жие ту 27% вшиткого обывательства державы.

История[едітовати | едітовати жрідло]

Перва лѣтописна споминка о плаваню новгородскых объявительох земель до Сибирии датована роком 1032, а о новгородском торговом плаваню — 1139.[1]

По упадку Золотой Орды в Сибирии в 15. ст. сформовало ся Сибирске ханство, котре было в зачатку вазалом России, але в року 1572 хан Кучум одвергнув вазалску послушность. В року 1582 козацкый войвода Ермак зачав добытя Сибирии военнов силов.[2]

Цѣла територия была добыта и прилучена ку России в 17. ст. Рѣдко заселена Сибирия была хоснована в царской добѣ як мѣсто засланя провинилцьох, а в комунистичной добѣ ту были масово зряджены трудовы и карны лагры, котры задарнов робочов силов освоевали природны богатства. В 1918-1922 рокы восстала на булшевикув, но была притолочена. В рокы Другой свѣтовой войны велика територия, богатства и людскый потенциал Сибирии прислужив ся ку захованю державы и ей побѣдѣ.


Географична Сибирия[едітовати | едітовати жрідло]

Географична Сибирия (червена); одняты водозборы Тихого океана и Каспийского моря означены жовтов

Екзистуе тыж понятя географичной Сибирии, закладене на вододѣлах. В том змыслѣ од высшеозначеной Сибирии однимуть ся територии, котры не суть водозбором Сѣверного ледового океана. Географична Сибирия мать плоху 10 000 000 км2. Протяглость зо запада на восток 7 000 км, з юга на сѣвер — 3 500 км.[2] Часть географичной Сибирии лежить на територии Казахстана.

Сибирия богата на ропу и газ, камѣнне и буре угля, желѣзны и полиметаличны руды, золото, диаманты, азбест, графит и др. копалины.[2]

Жерела и одказы[едітовати | едітовати жрідло]

  • Трёшников А.Ф. Географический энциклопедический словарь: Географические названия. /Гл. ред. А. Ф. Трёшников. — 2-е изд., доп. — М.: Сов. энциклопедия, 1989.— 592 с. ISBN 5-85270-057-6.
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

Референции[едітовати | едітовати жрідло]

  1. А. Буровский, Д. Верхотуров (2010). Покорение Сибири: Мифы и реальность. ООО «Издательство Андрея Буровского». http://www.e-reading.club/chapter.php/151236/16/Burovskiii,_Verhoturov_-_Pokorenie_Sibiri__Mify_i_real'nost'.html. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Трёшников А.Ф., с. 434.