Фритьоф Нансен

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фритьоф Нансен
Fridtjof Nansen LOC 03377u.jpg
Fridtjof Wedel-Jarlsberg Nansen
Познатый як арктичный выгледовач, дипломат
Уроджѣня октобра 10, 1861(1861-10-10)
Стуре Фроен (Store Frøen), Норвегия
Упокоеня мая 13, 1930 (68 р.)
Лисакер (Lysaker), Норвегия
Научна робота
Сферы наук океанография, зоология
Ученый ступень доктор биологии
Alma mater Универзита Кристиании
Узнаня
Членство в Российска Академия Наук[1]
Одзнакы Нобелова награда мира, 1922[2]
Фритьоф Нансен на Викискладѣ

Фри́тьоф Ве́дел-Я́рлсберг На́нсен (нор.) Fridtjof Wedel-Jarlsberg Nansen; *10. октобер 1861 — †13. май 1930) — норвежскый арктичный выгледовач, ученый — доктор зоологии, зачинатель новой наукы — физикалной океанографии, политичный и сполоченскый дѣятель, гуманиста, филантроп, лавреат Нобела (1922), носитель наград вельох держав. Имнем Нансена названы географичны и астрономичны объекты, меджи котрыма кратер на Сѣверном полу Мѣсяця.[3] Нобелову награду мира достав за дипломатичну роботу, котров помагав голодуючым и утѣченцям,[2] его роботу продовжила Меджинародна служба "Нансен" про утѣченцѣ.

Нансен первый в року 1888 перейшов на лыжах Гренланд, а в роках 1893-1896 провадив експедицию во высокы широкости Арктикы на парнику Фрам.[2]

Быв единым героем Европы в нашой добѣ.
Ромен Роллан, в некрологу[4]

Биография[едітовати | едітовати жрідло]

Родина[едітовати | едітовати жрідло]

Род Нансенох походив з Дании, прадѣдо его, Анхер Антоний Нансен, переселив ся до Норвегии. Отець Фритьофа, Балдур Фритьоф Нансен, правник, быв секретарь суда в главном городѣ, а мав тыж и приватну практику, а мати, Аделаида Йоганна Изидора, роджена баронеса Ведел-Ярлсберг, была надѣлена розумом, мужсков вольов и енергиов и смѣло игноровала всякы условности, шпортовала, найвеце лыжовала ся, не ганьбила ся робити и домашну роботу. По ней достав Фритьоф силу волѣ, безстрашность, енергию и практичность. Жили в ей родинном маетку Стуре Фроен недалеко од главного города.[5]

Штудии и роботы в зоологии[едітовати | едітовати жрідло]

По закончѣню реалного училища (1880) Фритьоф Нансен зачав штудовати зоологию на универзитѣ Кристиании (1881), але уже в марцу року 1882 прияв понуку професора зоологии Роберта Коллетта, знакомого родины Нансенох,[6] и рушив ся в на ловецкой лоди Викинг на лов туленей з практичнов задачов дати рекомендации ловецкой компании, як легше выгледати леговиска туленей и з научныма планами штудовати фауну Ледового океана. Понеже быв шпортовець и ловець, така комбинация была штудентови-зачаточнику барз по дяцѣ. В той выправѣ Нансен видѣв берегы Гренланда, видѣв дерева, перенесены морскыма прудами на тысячи километрох и тоты его новы зажиткы пробудили в нем новый интерес ку штудиям Арктикы. По закончѣню пятьмѣсячного плаваня не вернув ся ку регуларным штудиям на универзитѣ, але прияв нову понуку професора Коллетта — мѣсто асистента в оддѣлѣ зоологии Бергенского музея. Директор музея Даниел Корнелиус Даниелссен в том часѣ организовав в музею выгледовательскый центер и наступны 6 рокы Нансен, не рахуючи курты вакацийны вылеты до Европы, занимав ся зоологичныма выгледованями, резултаты котрых публиковав в рочнику Бергенского музея. Перва его робота, Материалы з анатомии и гистологии мизостом, опубликована была в року 1885, а в рочнику 1887 была опубликована по английскы робота The structure and combination of the histological elements of the central nervous system (Устрой и штруктура гистологичных елементох централной нервной системы), котра стала ся темов его докторской дисертации. Нансен занимав ся еще иншыма зоологичныма проблемами, як напримѣр розвой кытох, в перерывах меджи арктичныма выправами, котры надале были его главным интересом.[7]

Переход наперек Гренландом[едітовати | едітовати жрідло]

Выправа до Гренланду, юн 1888 – май 1889
Червена — планована зачаточно линия перехода Сермилик – Кристиангоб
Синя пунктована — приближѣня Язона ку берегу, 17. юл.
Синя непрерывна — дрифтованя на юг до 29. юла и навернѣня назад до Умивика
Зелена — реалный переход до Годтгоба, 15. август – 3. октобер

3. юна 1888 шѣстьчленна выправа рушила з Исландии на ловецкой шифѣ Язон на Гренланд, жебы яко первы на свѣтѣ перейти велику ледову пустыню. Тота выправа не была финансована в Норвегии, де ю поважовали за смертелно небезпечну, основну суму финанций дав данскый филантроп, котрый видѣв потребу штудованя належного Дании найвекшого в свѣтѣ острова. Неодовго перед тым, як выправа рушила, Нансен обгайовав дисертацию, але якый буде посудок не знав.

Експедиция достала ся ку берегам Гренланду коло фйорда Сермилик аж 17. юла, з великым опозднѣньом, понеже доправа выгледовачох была лем другоряднов задачов, подля догварькы з капитаном. До берега зоставало еще 20 км плавлючого леда, котры Нансен рѣшив здолати на двох легкых човнах. Вѣтром и прудом были однесены 380 км на юг од планованого мѣста зачатку перехода. На росказ Нансена вертали ся на веслах меджи плавлючым ледом около 200 км назад и 11. августа зачали переход ледового острова од залива Умивик.[8]

Тяжкый переход закончив ся 3. октобра, коли вышли на западный берег Гренланда около осады Годтгоб, де окрем автохтонного обывательства стрѣтили ся з европанами, и дознав ся же его дисертация схвалена и он мать научный ступень доктора. Але тыж дознали ся, же послѣдня шифа до Европы одышла. Мусѣли зимовати на Гренланду, а далша шифа пришла аж 15. апрѣля.[8]

В конци мая членох выправы стрѣчали в Европѣ яко геройох. Успѣшный переход наперек Гренландом принюс Нансенови славу и добрѣ плаченый пост куратора зоологичного музея универзиты Кристиании. На материалах з Гренланду написав двѣ книгы и научный выказ.

6. септембра 1889 Нансен побрав ся з Евов Сарс, и мали пятеро дѣти.

Выправа ку сѣверному полу[едітовати | едітовати жрідло]

Нансенова експедиция ку сѣверному полу на Fram-у, 1893-1896
Червена — плавба вздовж российского берега о обернутя ку сѣверу (юл-септембер 1893)
Синя — дрифтованя Fram-а, заятого в леду, аж ку Шпицбергам (септембер 1893 – август 1896)
Зелена — переход Нансена и Йогансена на сѣвер и навернѣня ку Земли Франца Йозефа (марец 1895 - юн 1896)
Фиалова — навернѣня Нансена и Йогансена (август 1896)
Жовта — навернѣня Fram-а властным ходом (август 1896)

Найвекшов выправов Нансена была проба досягнути Сѣверный пол на шифѣ, котра мала, подля его розрахункох, дрифтовати, вмерзнута в лед, через околицю Сѣверного пола. На тоту идею пришов, коли прочитав в новинцѣ, же на пловучом ледѣ при берегах Гренланда найшли зостаткы лоди Жанетта, котра была рострощена три рокы перед тым при Новосибирскых островах, еще едным доказом можности такого дрифта было то, же ку берегам безлѣсого Гренланда фурт прибивать ставебне дерево сибирскых файт.[9] Была сконштруована шпециална шифа Fram (Вперед), зоз закругленыма боками, котра в припадѣ стискованя межи ледовыма плитами мала быти не рострощена, але вытискнута наповерха. Подля шацованя Нансена дрифтованя мало держати за два рокы, але засобы были застачены на пять рокы плавбы.

24. юна 1893 Fram опустив пристав Кристиания (днешне Осло). В конци септембра шифа вмерзла в леды на сѣвер од Новосибирскых островох, и дрифтовала переважно ку Сѣверному полу, од часу до часу перемѣнным курсом.

6. януара 1895 досягли 83°34' сѣверной широкости, до котрой еще не доходив ани еден чоловѣк. 26. фебруара 1895 под 83°47' с. ш. Фритьоф Нансен и Фредрик Ялмар Йогансен рушили зоз 28 псами и засобами на санях в пѣшый марш ку полу. Але далеко не одышли: поламали ся им едны сани. Вернули ся назад, оправили и змоцнили. Другый раз рушили 28. фебруара, але скоро видѣли, же з такым терьхом засоб не мають шансу на успѣх. Тым часом Fram досяг 84°4' с. ш. Нансен поробив новы розрахункы и теперь брав меншы засобы: на себе и Йогансена — на 100 днѣ, на псох — на 30 днѣ. Третий раз рушили 14. марца 1895.[10]

Вычерпавши ся и заморивши псох, досягши 86°13,6' с. ш., вандровникы 7. апрѣля 1895 рѣшили вертати ся назад, подля плана, через Землю Франца Йозефа. Путь назад до цивилизации закончив ся 17. юна 1896, коли на Земли Франца Йозефа стрѣтили английску експедицию. Одты на английской шифѣ в серединѣ августа Нансен з Йгансеном достав ся до Норвегии, а в 20. августа до Норвегии приплыв в цѣлком безхыбном станѣ и Fram.[11] Выправа мала повный успѣх.

Дипломат и гуманиста[едітовати | едітовати жрідло]

Не менше позната Нансенова чинность на полю политичном, гуманитарном и дипломатичном. Активно прислужив ся Норвегии, коли в року 1905 добивала ся независимости од Швеции. Служив амбасадором Норвегии в Великой Британии (1905-1908), але одказав ся од поста по смерти жены, котра была про него тяжкым ударом.

В року 1917, коли США наклали санкции на Норвегию, што грозило голодом, пристав на просьбу парламента и пошов до США зоз шпециалнов мисиов, жебы зрушити санкции и тяжко, але добив ся того.[12] Од зачатку 1920-х занимав пост верховного комисаря Лиги Народох з вопросох репатриации военных заятцьох, а в концьовом мелдунку в року 1922 голосив, же удало ся вернути 427 886 заятых до около 30 краин. Тоту роботу Лиги Народох назвала геройством, котрое не поступать ся его переходу Гренланда и великому арктичному походу.[13] Помагав голодуючым в России, захраньовав Арменох, утѣкаючых од геноцида. Его гуманитарна робота была в року 1922 оцѣнена Нобеловов наградов мира.

Умер Нансен в маю 1930.

Наслѣдство[едітовати | едітовати жрідло]

Нансен быв пионер во многых сферах. Уже в молодости меджи первыма вывинув револучну технику лыжованя, обернувши го зо способа ходжѣня по снѣгови на шпорт, а то пак выхосновав и в Арктицѣ. Вынайшов «Нансеновы сани» зоз широкыма саницями, «Нансенов варич», котрый мать высшу ефективность нагрѣваня сопротив обычайных шпиритусовых варичох, вецеверствову одежу з легкых полотен.

В науцѣ вызнаваный як еден зоз закладательох модерной неврологии и значный приспѣватель в океанологии, закладатель Океанографичной Лаборатории в Кристиании.

Его гуманитарна робота была продовжена Меджинароднов службов «Нансен» про утѣченцѣ, котра помогла вернути ся 10 тыс. утѣченцьох до Армении, а 40 тыс. — до Сирии и Либанону. Тота служба помогла ай людьом, утѣкаючым од нацистичных режимох в 1930-х роках.
Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Fridtjof Nansen на анґліцькій Вікіпедії.

Жерела и одказы[едітовати | едітовати жрідло]

Референции[едітовати | едітовати жрідло]

  1. Профил Нансена на сайтѣ РАН
  2. 2,0 2,1 2,2 Украинский советский энциклопедический словарь, том 2, с. 469.
  3. Gazetteer of Planetary Nomenclature, IAU, USGS, NASA
  4. František Morkes. Norský polárník, světový diplomat
  5. Танзен А., сс. 3-6.
  6. Танзен А., с. 23.
  7. Танзен А., сс. 70-77.
  8. 8,0 8,1 Анненская А., гл. V-XIV
  9. Танзен А., сс. 235-237.
  10. Танзен А., сс. 344, 352-354.
  11. Танзен А., сс. 368, 432, 446.
  12. Кублицкий Г., сс 247-249.
  13. Reynolds, E.E., сс. 222-223.