Пенсилвания

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Штат США
Пенсилвания
Pennsylvania (PA)
Застава и печать
Розлога 119 283 км2
Обывательство 12 805 537 особ (2011)
Центер Гаррисбург
41°00′N 77°30′W / 41°N 77.5°W / 41; -77.5
Губернатор Том Волф
Интернет-сайт http://www.pa.gov/ англ.
Пенсилвания на Викискладѣ
Локация штата Пенсилвания (РА) в США

Пенсилвания, (англ.) Pennsylvania, официалнов назвов Commonwealth of Pennsylvania — еден зоз штатох США, положеных на сѣверовостоку США. Через середину его територии тягне ся пасмо Апалачскых гор. Граничить зо штатами Делавер на юговостоку, Мериленд на югу, Западна Вирджиния на югозападѣ, Огайо на западѣ, озером Ири и Канадов на сѣверовостоку, штатом Ню Йорк на сѣверѣ и штатом Ню Джерзи на востоку.[1][2]

География[едітовати | едітовати жрідло]

Пенсилванска часть пасма Апалачскых гор мать середны высоты 500-800 м н.м. и занимать третину штата; на запад и на восток од него лежить ровнина. Рочны опады 900-1100 мм.[2].

Економика[едітовати | едітовати жрідло]

Пенсилвания была главнѣ промысловый и торговый штат, але зо значнов частков и агровыробы, котрой основны културы были кендериця, пшениця, жито, кромплѣ и доган; и значнов тыж продукциов овоцины: яблок и грозна.[2] В сучасности агровыроба е главным сектором економикы штата. В року 2011 штат експортовав агропродукцию на $1,7 млрд. Меджи иншыма штатами США Пенсилвания е ведучый продуцент

  • первый з выробов грибох;
  • другый з яблоками;
  • третий з яйцьми и рождественныма стромиками;
  • четвертый з розсадов, звитыма травниками, молоком, грозном и коньми.

Пенсилвания — штат ч. 1 в США в банском промыслѣ. Добывать ся антрацит и иншы сорты угля, ропа, земный газ, желѣзна руда, в меншой мѣрѣ соль, мѣдь, цинк, мрамор и лупок. Иншы конарѣ промысла: оцѣлярство, зливарство, выроба машин, текстилный и кожарскый промысел.[2] В том секторѣ была занята векша часть туньой робочой силы имигрантох з Европы, в том числѣ Русинох. В сучасности тот сектор стратив свою вагу в свѣтовой конкуренции, напримѣр компания U.S. Steel зо сѣдлиском в Питтсбургу е на 24-м мѣстѣ в свѣтѣ.

Векшу часть експорта и заграничной торговли реализуе Филаделфия, найвекшый город штата.[2] В сучасности е финанчным и асекурачным центром, ту фунгуе бурза NASDAQ OMX PHLX.

Жерела и одказы[едітовати | едітовати жрідло]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Pennsylvania на анґліцькій Вікіпедії.

Референции[едітовати | едітовати жрідло]

  1. Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона, т. XXIII, сс. 147—148.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Révai nagy lexikona, том 16, с. 303.

Галерия[едітовати | едітовати жрідло]