Хищі

Матеріал з Вікіпедія
Каня лїсова

Ряд хищі або тыж драпежникы (Falconiformes) загорнює коло 260 видів птахів, якы суть приспособлены про лов жывой стравы. Міджі тіпічны знакы хища належыть гаковый дзёбак, остры пазуры і силны шырокы крыла. Страву глядають през день, за помочі зраку.

Характерістіка хищів[едітовати | едітовати жрідло]

Міджі хищів належать як маленькы птахы, так і птахы з роспятём крыл через 2 метры. Їх характерістічным ознаком є шпіцятый, огнутый дзёбак, т.є. приспособленый про лов. Ловить через день і в ночі і про найджіня жертвы поужывають зрак. Передовшыткым острость їх виджіня є дакількораз высша як у чоловіка, та же суть способны збачіти жертву з векшой оддалености. Нюх у них є слабый.

Хищі суть довговікы птахы, соколовы жыють через 30 років. Суть моноґамны, обоми партнеры ся дїлять о годовлю молодят. Як єден з родічів угыне, угынуть з великов правдоподобностёв і молодята. То зато, же родічі мають подїлены ролї, самець приношать уловлене їдло на гнїздо і саміця кормить молодята. Кідь угыне саміця, самець дале носить страву, але молодята не суть способны ся сами накормити, як угыне самець, саміця є змушована ловити сама і з найвекшов правдоподобностёв молодята опустить.

Молоды хищів доростають довго, аж три рокы. Аж пак суть способны розмножованя.

Кладжіня яєць[едітовати | едітовати жрідло]

Меншы виды хишів – аналоґічно як у векшыны другых звірят – мають векшы давкы яєць, куртшу інкубацію яєць і їх молодята перебывають куртшый час у гнїздї. Мале чісло видів зношать лем дві яйця, але выховавають лем єдно молодя - перше выклюване забє або дрылить з гнїзда другонароджене.

Класічне дїлїня[едітовати | едітовати жрідло]

Дакотры авторы дїлять хищів до двох самостоячіх рядів

Беркут

Подля традічной сістемы є лем єден ряд, хищі, Falconiformes, котрый загорнює 5 родин: ястрабовы, скобовы, гадиловы і кондоровы. Але екзістує много приїманых доказів того, же кондоры ся другым хищам подобають лем дякуючі конверґентной еволуції і в реалітї мають овелё ближе к бродунам, як суть бузькы, як к супам. Окрем тестів ДНК і морфолоґічных ознаків є то наприклад і факт, же тыж як бродуны собі сікають на ногы, жебы їх охолодили одпаруючов ся водов (тзв. урогідроза).

Зато ся днесь часто стрїчаме з ряджінём кондоровых міджі бродунів.

Екстерны одказы[едітовати | едітовати жрідло]

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Dravci на чеській Вікіпедії.