Скоб

Матеріал з Вікіпедія
(Напрямленый з Скобовы)
Тіпічно складжены крыла скоба в часї лову
Скоб, National Graphic Magazine апріль 1917
Pandion haliaetus

Скоб або тыж скопа (Pandion haliaetus) є хищовый птах єдиный з родины скобовых. Є то середнї великый хищ, досягуючі довжкы 55-58цм і роспятя крыл 145-170 цм. Мать буро опірену верьхню часть тїла і сивобілу спідню часть тїла зо шыроков смужков през око.

Скобам выговує шырока шкала становищ, жыє головно в околицї морьскых берегів і внутроземных вод (озера і векшы рікы), де мать достаточны множества стравы. Може го найти на вшыткых контінентах з вынятком Антарктіды, і кідь в южній Америцї жыє лем як міґруючій вид. Цалкова европска популація є гадана дас на 9 тісяч парів.

Страва скоба ся складать скоро лем з рыб, котры їмать на поверьхнї водной уровни. Лову є приспособленый як фізічныма властностями, так оєдинелым справованём при властнім лову і хапаню уловків.

Попис[едітовати | едітовати жрідло]

Піря на верьхнїй части тїла є тмаве і блищачо буре, закля што грудь є біла, даколи буро проквітнута. Піря спіднёй части тїла є біле. Біла і голова скоба, котра мать тмаву смужку через око, котра ся тягать напрямом до заднёй части карку. Очны дуговкы суть золоты аж буры і решта є ясно синя. Дзёбак є чорный з синёв оздобов і ногы білы з чорныма пазурами. Куртый хвіст і довгы узькы крыла придавають скобови барз выразный взгляд.

Самцї і саміцї собі дость подобны, роздїлом міджі дорослыма екземпларрями суть тонше тїло і узшы крыла у самця. Роздїлна бывать і грудь, котра є у самцїв слабша як у саміць і опірїня спіднёй части крыл, котре бывать у самцїв бляде рівномірнїше. Поглавя годен простїше становити парї як у самостатно жыючого екземпларя.

Про скоба є в часї лову призначный поскладаный твар крыл, в послїднїй фазї приближіня к водному зеркалу вытягне пазуры, котрыма поїмать ловлену рыбу. Ёго кликаня ся проявує острым писканём.

Ареалы росшырїня[едітовати | едітовати жрідло]

Скоб є цілосвітово росшыреный і годен го найти в областях мірного і тропічного клімату вшыткых контінентів окрем Антарктіды.

Страва[едітовати | едітовати жрідло]

Скоб з рыбов

Страву скоба творять з 99 % рыбы. Обычайно суть то рыбы з вагов 150-300 ґрамів о довжцї 25-35цм. Вага ся може рушати од 50 до 2000 ґрамів. Нагодно може скоб хапати мышы, зяцї, жабы ці пташкы.

Міґрація[едітовати | едітовати жрідло]

Европскы екземпларї зимують в Африцї,[1] закля што америцькы і канадьскы зимують в южній Америцї, бо дакотры североамерицькы екземпларї зіставають в южных штатах США.

Commons
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

  1. Mullarney, Killian; Svensson, Lars, Zetterstrom, Dan; Grant, Peter. (2001). Birds of Europe. Princeton University Press. 74–5 ISBN 0-691-05054-6