Перейти до вмісту

Фікшн

Матеріал з Вікіпедія

Фікшн (анґл. fiction — выгадка, фікція; туйкы: фантастика) — популярна в анґлоязычных країнах катеґорія твору разных виду умільств, изокрема літературы, кіно, театра тай другых, общым свойством якых є, што в їх нюй основі сут удумані, а не фактичні історії. У нас такым творам дают катиґорію як художні, айбо в анґлоязычных країнах для того кыбы твур художньої літературы бы годен быти занесеный у «літературу», у нього мусит быти художня цїнность, а для твора катеґорії «фікшн» йсе не обязательно. Обычно в творах катеґорії фікшн є легкый игравый, пригодовый характер. Айбо, границя дїленя не вызначена чотко — часто вты самі творы мош уднести до дакулькох катеґорій.

Творы катеґорії фікшн дїлят ся на жанры, наприклад, анґл. science fiction переводит ся як наукова фантастика, и в йсю катеґорію входят як літературні творы, так и науковофантастичні фільмы. В анґлоязычному світови слово фільм про кінопродукцію вадь не хоснуют цїлком, вадь хоснуют дуже рідко, куй бисїда йде про art-house. Обычно кінофільмы называют movies вадь flics (удсї назва популярної мережи Netflix).

Протилежнов катеґорійов фікшн є катеґорія нон-фікшн. У ниї входят не лиш документальні тай художні творы, ай наукові, технічні тай другі. Дїленя на секції фікшн и нон-фікшн характерный для хуть якої колекції книг у бібліотеках, книжковых бовтах и т.д.

У теорії умільства фікшн вызначає ся май скорі такыми рисами, як удхыленя уд правды и недостаток злагоды из фактичнов реальністьов. Сут повно разных пудходу до поясненя умільської выгадкы, айбо обощої принятої теорії не є.

Удкликованя[едітовати | едітовати жрідло]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Фікшн на україньскій Вікіпедії.