Снїгурь

Матеріал з Вікіпедія
Снїгурь (самець)

Снїгурь або тыж снїгирь (Pyrrhula pyrrhula) є середнї великый співавый птах з родины вюрковых.

Опис[едітовати | едітовати жрідло]

  • Довжка тїла: 17 - 19 цм
  • Роспятя крыл: 27 цм
  • Вага: 25 ґ
Саміця
Pyrrhula pyrrhula europoea
Pyrrhula pyrrhula

Снїгурь є непомылительный завалитый птах із сивым бріхом, чорнобілыма крылами, чорным хвостом, тимём головы і выразно міцным дзёбаком, білов гудзіцёв і бурочорныма ногами. Самець мать бріх червеный, саміця сивобурый. Молоды екземплары мають сивобуру голову і хыбує їм тмаве тимя.

Росшырїня[едітовати | едітовати жрідло]

Находить ся скоро на цїлій теріторії Европы (од Шкандінації по Середоморя) і Азії. Жыє в шпильковых і змішаных лїсах, на їх краях, в парках і загородах.

Еколоґія[едітовати | едітовати жрідло]

Снїгуря можеме найчастїше збачіти в зимі на орябинах або яворах, коли є дякуючі свому пестрому зафарблїню найвыразнїшый. Частїше сидать на землю а жыє в ґрупах, в котрый ся даколи стримують і іншы виды снїгурїв. В лїтї тот мильхавый птах жыє скрыто в корунах стромів або в густо зароснутых кряках а на землю сидать лем малоколи.

Ёго найчастїшым слухательным звуком проявом бывать металове писканя „кїіі“ або „дііі“. Почас співаня ся озывать мягкыма і натягнутыма тонами.

Є то тіпічный насїняпожераючій птах, любить обкусовати і зелены части рослин о квітя, на котре в ярї часто ходить до овоциновых садів, де дякуючій той властности не належыть міджі облюбленых гостїв. Облюбленов стравов є насїня явора, ясану, орябины і шпильковых стромів. В заятю любить їсти зеленый горошок.

Добрї постелене гнїздо собі будує найчастїше на шпильковых стромах або середнї высокых кряках у вышцї 1,5 - 6 м, часто коло лїсовых потічків. Бігом апріля кладе 4-5 яєць великых 16 × 17 мм, на котрых сидить 12 - 14 днїв. О молодята ся родічі старають 2 тыжднї.

Културне значіня і хов[едітовати | едітовати жрідло]

Снїгурь быв од давнины про свій атрактівный взгляд і способность навчіти ся флавтовым голосом пискати різны мелодії з облюбов хованый в клїтках.

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Hýl obecný на чеській Вікіпедії.

Commons
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.