Метаморфизм

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до: навіґація, Найти

Метаморфизм — комплекс перемѣн, котры зазнавають горнины под вплывом хемичных, физичных и механичных процессов, настаючых по утворѣню горнины и обычайно охабляючых на ней нательо глубокы слѣды, же фактично вытворить ся нова горнина, закладно одлична од зачаточной. Главны факторы метаморфизма суть теплота, тиск и флуиды (леткы компоненты, пара и газы).

Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

История термина[едітоватиедітовати жрідло]

По первый раз термин был поужитый Лайеллом (Lyell) р. 1825 ку кришталличным лупкам в гипотезѣ, же они суть найдавнѣйшы усѣдковы горнины, метаморфозованы внуторнов теплотов земной кулѣ, дѣявшой на них зосподу.

Примѣры метаморфизма[едітоватиедітовати жрідло]

Переход вапняка в доломит або мрамор, перидотита в серпентинит суть примѣры метаморфизма. Тоты горнины, на котрых явно видко метаморфизм, означали и дале означають назвов метаморфичных. Особенно хоснують тото означѣня ку архейскым кришталичным лупкам и другым горнинам, в котрых тяжко або неможно вызнати зачаточный субстрат.

Неметаморфичны геологичны процессы[едітоватиедітовати жрідло]

Под понятя метаморфизма подля означѣня не приходять такы часточны, незначны перемѣны, котры не однимають горнинѣ ей зачаточный габитус и назву. Напримѣр: процессы звѣтрѣня, докончуючы ся под дѣев атмосферы и воды и ведучы в напрям девастации, дезагрегации горнины през реакции оксидации, гидратации, утворѣня карбонатов и т. п.

Жерела[едітоватиедітовати жрідло]

  • Поленов Б. К. Метаморфизм // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона. СПб., 1890—1907.

Одказы[едітоватиедітовати жрідло]

Геологична енциклопедия горнин (русс.)