Вікіпедія:Статя тыждня/2012/30

Матеріал з Вікіпедія
Послїднї писемні записы за скандінавськых Ґрончанув сут за супружество в 1408. роцї в церькви Гвалсеі, нынї майдобре всокоченуй руінї Ґронська.

Ґроньско (по ґронськы: Kalaallit Nunaat, «земля Ґронцюв»; по данськы: Grønland) є автономна держава удну Корольства Данія, котра ся находит межи Сїверным ледовым і Атлантічным океанами. Хоть ґеоґрафічно Ґронсько є частёв Сїверної Америкы, културно і політічно оно вже булш ги тисячу рокув ся удносит до Европы (до Норвеґії а пак до Данії). З теріторіёв 2 166 086 км2 і населенём 56,6 тис. Ґронсько є ай майбулшый остров і майменш густонаселена теріторія світу.

У передісторічный час (середина 3. тисячроча п.н.е.14. стороча) Ґронсько населяли вшелиякі праескімоські културы, за котрых знаєме з археолоґічных найдень. Потому културу Дорсет, послїдню праескімоську културу в Ґронську, замінила култура Туле — предкы днешнїх Інуїтув, котрі міґровали з Аласкы і принесли на Ґронсько даякі технолоґічні іновації, приміром, псячый запряг ци двоякый конець гарпуна. Чітати дале