Вертиголовка

Матеріал з Вікіпедія
Вертиголовка
Jynx torquilla
Jynx torquilla

Вертиголовка (Jynx torquilla) є птах близкый сорокопудам і дятлям, на розлуку од другых дятлообразных мать але слабенькый дзёбак а мягкый хвіст. Є дакус векшый як воробель і є невыразно зафарбленый, ёго піря ся подобать совячому пірю і сплывать із коров стромів. Вертиголовка припомінать співака, тыж як другы дятлї мать але вертиперст, два персты ідуть допереду а два дозаду, і довгый лїпкачій язык. Вертиголовка є єдиный перелїтный дятель. Мать флексібілный карк і годен легко обернути голову о 180 ступнїв.

Вертиголовка жыє в цїлій Европі і в мірнім пасмі Азії, глядать світлы листяны і змішаны лїсы, жыє в садах, або в крячінах з осамоченыма стромами. Є перелїтна, европска популація зимує в Африцї, вертиголовкы з Азії лїтають до Індії а юговыходной Азії.

Жывить ся головно мурянками і їх ларвами, ушками і далшыма хробаками, котры зберать лїпкачім языком. Гнїздить в дуплах стромів, несе 7-10 vajec, на котрых обомі родічі сидять 12 днїв. Молодята ся осамостатнюють за 28-38 днїв.

Імя вертиголовцї принесло ёго чудове справованя, як ся чує быти огрожена, зъїжыть піря, розложыть хвіст, звісить крыла і в тій позіції вертить карком, сычіть і пырскать.

Література[едітовати | едітовати жрідло]

  • SAUER, Frieder. Ptáci lesů, luk a polí. Z něm. přel. RNDr. Jiří Čihař. 1. vyd. в ČR. Praha: Ikar, 1995. 286 s. ISBN 80-85830-99-X.

Екстерны одказы[едітовати | едітовати жрідло]

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Krutihlav obecný на чеській Вікіпедії.

Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.

Commons
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:
лоґо Віківидів
лоґо Віківидів
Проєкт Віківиды має інформації в анґлічтїнї о темі