Атентат на Леонида Брежнева

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Атентат на Леонида Брежнева учинив 22. януара 1969[1] дезертер зоз Совѣтской Армии Виктор Ильин, острѣлявшый колону авт, в котрой мав быти совѣтскый лидер з козмонавтами. Хоть Брежнев не утерпѣв зранѣня, кулѣ забили шофера и легко ранили даколькох козмонавтох. Атентатник быв влапленый на мѣстѣ чину, а на всякы медийны вѣсти о том атентатѣ быв на вельо рокы покладеный строгый заказ.

The Soviet Union 1969 CPA 3724 sheet of 1 (Vladimir Shatalov, Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev and Yevgeny Khrunov).jpg

Оголошена стрѣча козмонавтох[едітовати | едітовати жрідло]

16. януара 1969 совѣтскы козмонавты Владимир Шаталов, Борис Волынов, Алексей Елисеев и Евгений Хрунов первый раз успѣшно споили в козмосѣ два апараты и створили перву во свѣтѣ орбиталну козмичну станицю. На 22. януара 1969 в Москвѣ в Кремлю мала ся одбыти велика славность, де новы Герои СССР мали достати державны вызнаменаня. Колону авт з козмонавтами перед Кремльом з великов честьов стрѣчали зобраны ряды людей и оддѣлы милиции.

Атентатник[едітовати | едітовати жрідло]

Виктор Иванович Ильин родив ся в Ленинградѣ в року 1947. Закончив науку в промысловцѣ в року 1968, а такой по штудиях быв мобилизованый до войска[2] в шаржи лайтнанта.[3] Ильин не таив ся, же го мерзило нежадане поволаня до войска и быв знепокоеный совѣтсков инвазиов до Чехословакии.

21. януара 1969 Ильин украв двѣ пиштолѣ и набои ку ним и дезертовав з военской единкы. Вылетѣв до Москвы и подарило ся му прилетѣти, хоть на тот час уже в единцѣ увидѣли, што ся стало и сповѣстили безпеку. В Москвѣ пришов ку свому шовгору, котрый служив в милиции, и повѣв му, же пришов увидѣти козмонавтох. Од шовгора украв милицийну униформу[4] и став меджи двома оддѣлами милиции, котры ся не познавали, и так каждый думав, же он е з другого оддѣла.

Атентат[едітовати | едітовати жрідло]

22. януара 1969 в 2 год. 15 мин., коли колона авт переходила воротами Кремля, Ильин, держачи по пиштоли в каждой руцѣ, зачав пальбу по другому авту в колонѣ. Позднѣйше он признав ся, же подля его знатя, в другом автѣ звык ся везти Брежнев. Але на тот раз мав пех, в той лимузинѣ были лем козмонавты зоз скоршых мисий: Алексей Леонов, Валентина Терешкова, Георгий Береговой и Андриан Николаев.[1]

Ильиновы кулѣ засягли авто четыринадцять разы,[4] забивши шофера,[2] Илью Жаркова, скорше як охранцѣ зразили атентатника моторков. Иншы пасажеры авта зостали недоткнуты, або лем легко ранены.[2] Ильин быв арештованый, а церемония вызнаменаня одбыла ся, як было плановано, лем ся мало опозднила.[4]

Наслѣдкы[едітовати | едітовати жрідло]

Ильин быв довго выслухованый безпеков. Наконець быв вызнаный психично хворым и быв умѣщеный в самотцѣ Казанского психиатричного шпиталя, де перебыв до року 1988.[3] В року 1988 мати Ильина выпросила, жебы го перемѣстили до Ленинградского психиатричного шпиталя, а по пару роках быв выпущеный на волю.[5]

Референции[едітовати | едітовати жрідло]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Attempted assassination of Leonid Brezhnev на анґліцькій Вікіпедії.