Церьков святой Параскєвы (Нова Полянка)

Матеріал з Вікіпедія
Сімбол чеперушкы
Церьков святой Параскєвы
з Новой Полянкы

Церьков святой Параскєвы є деревяна сакрална будова, котра оріґінално стояла в Новій Полянцї, днесь ся находить в сканзенї во Свіднику. Засвячена є святій Параскєві і збудована была в роцї 1766.

В новембрї 1944 під час воєньскых операцій другой світовой войны в просторї Карпатьско-дукляньской операції была пошкоджена. Безпосереднё по скінчіню войны была зреконштруована жытелями села. В року 1961 была демонтована. До сканзену во Свіднику была іншталована в року 1986. Переміщіня до сканзену уможнило то, же в селї уж была мурована церьков св. Петра і Павла (1937).

План церькви творять три поздовжны спорядкованы обєкты, вчленюючі ся в порядку: пресбітеріум, нава і бабінець. У тім порядку є підкресленый прінціп Святой Тройцї. Орьєнтація в напрямі выход - запад выходить з акту Службы Божой. Іконостас є дїлом майстрів з 18. стороча і походить з іншого сакралного обєкту.

Матеріал зрубовой будовы є з іглічнанів і посаджена є на просту камяну підвалинку. На цалій ставбі нїт желїзных гвоздиків. Облакы суть на южнім боцї. Двоступнёва стрїха є зактрыта шынделём і на їй зачатку є декоратівно опараджена чіпковым лемом. Западна вежа є найвысша і своёв формов ся одлишує од навы і пресбітерія.

В церькви суть од року 1993 выконованы літурґічны обряды.

Література[едітовати | едітовати жрідло]

  • "NOVÁ POLIANKA, Gréckokatolícky chrám sv. Paraskevy z roku 1763, NKP." In: Drevené gréckokatolícke chrámy na východnom Slovensku : Svidník a okolie. Prešov : PETRA n.o., 2007, s. 106-115. ISBN 978-80-8099-010-7.

Екстерны одказы[едітовати | едітовати жрідло]

Commons
Commons