Смертна кара

Матеріал з Вікіпедія
Хоснованя смертной кары (за станом на юл 2023 року):
  Зрушена на вшыткы злочіны (109)
  Зрушена на вшыткы злочіны з выїмков особливых условій (7)
  Всокочена законодавчо, але не хоснує ся бівше 10 років (25)
  Всокочена законодавчо і на практіцї (54)
Cesare Beccaria, Dei delitti e delle pene

Сме́ртна ка́ра або найвысша кара[1] — є кара, котра предпокладать забитя одсудженого чоловіка за карный чін, за котрый є з платного карного права можливе таку кару зволити.

Майже вшыткы громады людства в дакотрій штадії свого розвитку хосновали смертну кару про кріміналных і політічных злочінцїв. "Руська Правда", як і "варварьскы правды", не предпокладала смертну кару. Спробы їй заведжіня в Кієвск Руси ся робили, але не подарили ся. Найвысшов, вынятковов міров покараня было выгнаня ("поток і розграбленіє"), яке не выключовало загыбелї одсудженого, бо на выгнанця ся не пошырёвала защіта закону. Сістематічне хоснованя смертной кары в Українї ся почало у Літовскый період їй історії ("Судя" Казимира IV. Ягеллончика 1468 р. тай "Штатут Літовскый" 1529 р.).

В богатёх сучасных громадах была смертна кара зрушена, в тім чіслї ай в Українї. Смертна кара ся бере яй недопустна на теріторії Рады Европы. Дакотры країны зрушыли смертну кару з выїмков екстра условій, такых як наприклад, зрады під час войсковых дїй. В другых країнах была смертна кара зрушена на практіцї, але законодавство іщі все зохабило найвысшу кару. Такы державы, як Кітай, США і далшы всокотили смертну кару за злочіны, окремо вызначены законодавством.

В країнах, якы практікують смертну кару, метода загыбеля ся становлюе законом. Традічно найпошыренїшы виды смертной кары: повішіня, застрїлїня, одсїчіня головы. В США з 20-го стороча ся притрафіли шыроко хоснованыма тыж електрічный столець і смертна інъєкція.

Одношіня до смертной кары не суть зъєдинены в много громадах — там, де ся она практікує, ся шырить рух за їй зрушіня; в країнах, де ся зрушыла, існує певна кількость приверженцїв їй обновлїня.

Всягды зрушыли смертну кару выходячі з гуманістічных прінціпів, а не внаслїдку народного выявлїня волї. В жадній країнї Европы, де была зрушена смертна кара, з того выводу не было учінене референдум, та у вшыткых тых країнах на момент зрушіня згодно з звідованём, векшына населїня підпорує всокочіня такой сорты покараня.

Жрідла[едітовати | едітовати жрідло]

Commons
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Смертна кара на україньскій Вікіпедії.

Вонкашнї лінкы[едітовати | едітовати жрідло]

  1. ці тыж абсолутна кара