Седмочисленици

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стѣнопис «Седмочисленици» в монастырю «Святый Наум»
при Охридском озерѣ, Македония.
Злѣва направо: Наум, Климент, Сава, Мефодий, Ангеларий, Кирил, Горазд

Седмочисленици суть семеро святы, честованы в Православной Церкви, Грекокатолицкой Церкви и другых церквах яко творцѣ глаголицѣ и кирилицѣ и ширителѣ славянской Божой службы.

Тоты святы суть Кирил и Мефодий – творцѣ глаголицѣ, а тыж их пятеро ученици, котры по смерти Мефодия мусѣли одыйти з Моравии до Булгарии: Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий.[1] До того числа подля церковных канонох не включать ся еще еден ученик Мефодия, Константин Преславскый, понеже не быв канонизованый.

Вывин подѣй по смерти Мефодия[едітовати | едітовати жрідло]

Мефодий умер 6. апрѣля 885 во Велеградѣ, главном городѣ Моравии. Лишив по собѣ наступником Моравана Горазда, и тот быв тогочасным Папом Штефаном V. рукоположеный. Але нѣмецкый бискуп Вихинг з помочов сфалшованого папского письма и огварянь добив ся того, же Папа заказав Гораздови Божу службу в славянском языку.[2] Формално Вихинг зоставав лем епископом Нѣтры, але од Папы достав функцию управляючого митрополита Великоморавской Церкви, а тыж зыскав повну подпору од Святополка, нового пановника Моравии. Неодовго Горазд и его ученици были выголошены еретиками и увязнены, дакотрых просто забили. Што стало ся дале з Гораздом, не знати. З Жития Св. Климента дознаеме ся лем тото, же увязнены ученици Гораздовы ревно ся молили, и стало ся трясеня землѣ, и оковы им поспадовали. Тото повторяло ся три раз. О том дознав ся народ, котрый и без того быв на сторонѣ византийскых миссионерох, и грозило возстаня. Про то досудили вихинговце, же лѣпше буде просто выгнати увязненых з Моравии,[3] и ученици на чолѣ з Климентом мусѣли спасати ся от преслѣдованя и одышли до Булгарии, де нашли притулок и поддержку.

З Булгарии пак славянске писменство росширило ся въедно зо славянсков Божов службов и на Киевску Русь.

Честованя памяти[едітовати | едітовати жрідло]

Грекокатолицкый храм Святых Седмочисленикох в Собранцях

Праздник седмочисленикох держать 27. юла — в день успѣня Св. Климента Охридского, котрый меджи учениками найвеце познатый. В Римокатолицкой Церкви на тот датум припадать праздник Св. Горазда и сполочникох.[4]

Одказы и жерела[едітовати | едітовати жрідло]

См. тыж[едітовати | едітовати жрідло]

Референции[едітовати | едітовати жрідло]

  1. ŠKOVIERA A., с. 15.
  2. KELLY, John N. D., Сс. 159–160.
  3. ŠKOVIERA A., с. 93.
  4. ŠKOVIERA A., сс. 38–39.