Святый Кирил

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Святый Кирил
Saint Cyrill statue in Třebíč.jpg
Статуя в Тржебичу около Брна
Славянскый Апостол
Константин Филозоф
Родженый 826/827
Солунь (Фессалоники), Византия
Спочилый 14. фебруар 869
(42 рокы)
Честованый в Православной Церкви
Католицкой Церкви
Англиканской Церкви
Лутеранской Церкви
Праздник 14. фебруар (католикы)
27. фебруар (православны, Юл.к.)
Покровительство над Европов
Святый Кирил на Викискладѣ

Святый Кирил (*826/827, Солунь (Фессалоники), Византия – †14. фебруар 869, Рим, Папска держава), званый Славянскым Апостолом, Константином Филозофом, быв христианскый миссионер, перекладатель Святого Письма з грецкого языка на славянскый.

Зачаток карьеры[едітовати | едітовати жрідло]

Отець Константина-Кирила[1] (826/7–869) быв высокый военскый достойник в Солуньской жупѣ.[2]. Достав доброе образованя и быв приготовленый на высоку карьеру. Отець му около року 840, а перед смертьов просив Феоктиста, найвысшого министра при византийском дворѣ, жебы ся постарав о сына. Так ся Кирил, барз способный до наук, достав до цѣсарского двора, де достав найлѣпше образованя: его учителями были великый енциклопедиста и будучый патриарх Фотий и математик и филозоф Леон, ректор византийской универзиты. По закончѣню наукы став ся секретарьом тогдышного константинопольского патриарха Игнатия, а по часѣ профессором филозофии на универзитѣ.[3] Коли року 856 в переворотѣ быв забитый покровитель Кирила Феоктист, Кирил одходить до монастыря, де брат му уже быв натогды игуменом.[4][3] Поважуе ся, же за тоты рокы (856–860), котры въедно прожив з братом в том монастырю, створили глаголицю, перву славянску азбуку.

Миссия у Сарацинох[едітовати | едітовати жрідло]

Року 851 тогды еще лем 24-рочный Константин цѣсарскым двором посланый до Самарры,[5] жебы дискутовав з нима о вопросах вѣры. Пановник халиф Мутавакил (Ал-Мутаваккил Алаллаги, 847–861) ганьбив христианы и их вѣру. Константин все мудро и вынаходливо одбив тоты атакы. Легенда говорить, же могамедане не могли знести реторичну перевагу Константинову а пробовали го отровити. Але не удало им ся.

Миссия у Хазарох[едітовати | едітовати жрідло]

По державном и церковном переворотѣ в Византии около року 860 пришли к цѣсарю Михалови III. хазарскы послове з жадостьов од свого владаря, обы прислав миссионера, котрый бы в ученой дискуссии годен оппоновати арабскым и жидовскым миссионарѣм. ПонежеХазары были традичны союзникы Византии, цѣсарь послав оба браты на христианску и дипломатичну миссию на берегы Азовского, Чорного и Каспийского моря.

В ходѣ той миссии здержали ся даякый час на Крымѣ в Херсонѣ, де Константин нашов давны евангелия и гроб Святого Климента, мученика, четвертого Папы римского (30. януар 861). Мощи святочно поховали в новом катедралном храмѣ Св. Климента. Часть останкох взяли зо собов, а пак при наступных миссиях передали на похованя в Рим.[3]

Миссия на Моравѣ[едітовати | едітовати жрідло]

Exquisite-kfind.png Подробно см.: Кирил и Мефодий

Року 862 великоморавскый князь Ростислав зрядив посолство до Византии глядати помочь против напору Франкох и просив христианскых миссионерох. И на тоту миссию цѣсарь Михалови III. послав оба браты. Тота миссия была найдовгша и найуспѣшнѣйша и зыскала обом братом вѣчну славу.

В ходѣ той миссии зыскали и прихылность Папы римского. Папа схвалив и велику новоту — Божу службу в славянском языку.

Кирил але в Римѣ охворѣв и видѣв, же его живот иде ку концю. За 50 днѣ до своей кончины вступив до грецкого монастыря, прияв монаше имя Кирил, з котрым зостав в истории, и просив брата продовжити его дѣло переклада Святого Письма по славянскы. Умер 14. фебруара 869 и быв погребеный в костелѣ Св. Климента.

См. тыж[едітовати | едітовати жрідло]

Жерела и одказы[едітовати | едітовати жрідло]

Референции[едітовати | едітовати жрідло]

  1. Найменшый з семерох дѣти, Константин, прожив цѣлый живот, познатый тыж яко Константин Филозоф, котру назывку достав за свою мудрость. Перед концьом свого живота, в Римѣ, вступив до грецкого монашого чину и взяв имя Кирил; наперек тому веце познатый яко Кирил, а славянска азбука, котру створив, на его честь названа кирилицьов.
  2. Солунь — славянска назва, грецка назва Фессало́ники (гр. Θεσσαλονίκη). Жупу населяли славяне, предкы днешных Македонцьох и Булгар, а тыж Грекы.
  3. 3,0 3,1 3,2 Dvorník, František
  4. Малышевский И.
  5. В рр. 836–892 Самарра, 125 км на сѣвер од Багдада была столиця арабского свѣта