Присяга Гиппократа

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до: навіґація, Найти
Гиппократова присяга
на византийском звитку з 12. ст., записана до крижа

Гиппократова присяга — присяга традично приписована Гиппократови, котра обсягуе закладны етичны принципы дохторской професии. Сформулованы Гиппократом закладны универзалны принципы дохторского справованя, доднесь суть в основѣ дохторской присягы, хоть в каждой державѣ, а даколи и в окремых дохторскых школах тота присяга мать свою шпецифику в одповѣдности до тамошной днешной практикы. В дакотрых модерных верзиях вылишено упоминаня о богах, о выучованю на дохтора лем мужам, о заказаню аборта и евтаназии.

Текст присягы[едітоватиедітовати жрідло]

Присягам перед Аполлоном дохтором[1] и Асклепием, и Гигиейов, и Панакейов, и вшиткыма богами и богынями, же тоту присягу и повинность буду подля своей можности и совѣсти додержовати.

Того, кто ня научив лѣкарскому умѣню, буду так честовати, як своих родичох, и буду го зо свого маетку подпоровати. Кедь буде в потребѣ, дам му зо свого, так як и его потомкам дам, и будуть они про мене, як мои братя. Кедь будуть хотѣти ся выучити тому умѣню, буду их выучовати задарь и без всякых варункох. Своим сынам и сынам свого учителя и вшиткым штудентам, котры ся завязали дохторсков присягов, подам цѣлу науку и вшиткы остатны рады. Авшак никому иншому.

Дохторскы закрокы буду чинити в интересѣ и на хосен хворого, подля своих способностей и суджѣня. Выварую ся вшиткого, што бы было на шкоду и неслушне.

Не подам никому смертоносный лѣк, хоть бы кто ня о то пожадав, и никому не буду радити на то способ. Жадной женѣ не подам способ на выгнаня плода.

Свой живот утримлю в чистотѣ и богобойности, так и свое дохторске умѣня. Не буду рѣзати ани тых, котрых мучать камѣнѣ, а тоту операцию лишу дохторам, што суть в том скушены.

До каждого дому, де прийду, прийду на хосен хворого, без жадного намѣреного безправного и злого чину. Особливо ся зречу милостного пожитку ци з женами, ци з мужами, ци зо слободныма, ци з рабами. Кедь при лѣчѣню и мимо того дознам и увиджу то, что бы мало остати в тайнѣ, тото замовчу и затримлю в тайности.

Кедь тоту присягу додержу и не нарушу, най во своем животѣ и во своем умѣню скромно поступлю допереду и зыскам собѣ честованя од вшиткых люди по вшиток час. А кедь тоты заказы переступлю и присягу нарушу, най ся ми стане правый опак.

См. тыж[едітоватиедітовати жрідло]

Жерела и одказы[едітоватиедітовати жрідло]

  • Hippokrates, Aforismy ; Prognostikon ; O vzduchu, vodách a místech. Praha: Alberta 1993. (чеш.)
  • Ottův slovník naučný, гасло Hippokratés. Том. 11, стор. 308. (чеш.)
  • Corpus Hippocraticum HTML (англ.)

Референции[едітоватиедітовати жрідло]

  1. Аполлон быв поважованый в погомеровской добѣ за дохтора богох. Асклепий, (гр.) Ασκληπιός, (рим.) Aesculapius, Ескулап, сын Аполлона, бог дохторского умѣня; Гигиея, (гр.) Ύγεία и Ύγίεια, дѣвка Асклепия, богыня здоровя (одты слово гигиена); была зображана з чашов, з котрой пила змѣя. Панакея, (гр.) Πανάκεια, вшитко уздравлююча, друга дѣвка Асклепия (одты слово панацея, лѣк на всѣ хвороты).
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

Тота статя є часточно або цалком основана на перекладї статї Hippokratova přísaha на чеській Вікіпедії.