Осло-фйорд

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мапа Осло-фйорда

Осло-фйорд (норв. Oslofjorden) — залив в юго-восточной части Норвегии, простертый на 102 км од морскых проливох Каттегат и Скагеррак на югу и до главного мѣста — Осло, на сѣверѣ. Выход из фйорда означують два маякы: Торнбьорнскьер (норв. Torbjørnskjær) на востоку и Фердер (норв. Færder) на западѣ. Залив дѣлить ся узкым проливом Дребакзундет (норв. Drøbaksundet) на внуторный и вонкашный.

Наперек назвѣ, Осло-фйорд нее фйордом в геологичном смыслу слова. В первом тысячлѣтю по Р.Х. называв ся заливом (норв. Viken); етимология нынѣшной назвы непозната.

Обывательство[едітовати | едітовати жрідло]

На берегах Осло-фйорда жиють 1,96 миллионы людей.

Понад 40% обывательства Норвегии жие ближе як 45 минут ѣзды од Осло-фйорда. В том заливѣ найвекшый морскый рух в Норвегии.

Хоть Осло-фйорд мать соткы обываных островох, векшина тутешного обывательства жие на материкови.

Природа и клима[едітовати | едітовати жрідло]

Во внуторной части фйорда суть залѣснены плохы.

В Осло-фйордѣ занотована найвысша середньорочна теплота в Норвегии: 7,5°C. Найстуденѣйшый мѣсяць — фебруар (-1,3°C), найтеплѣйшый — юл (17,2°C). Островы серед фйорда — найтеплѣйшы в Норвегии, што давать можность про некомерчне пестованя садовины.

История[едітовати | едітовати жрідло]

Bundesarchiv DVM 10 Bild-23-63-09, Kreuzer "Blücher"

Доисторичны селитвы в околици Осло-фйорда належать ку камяной и бронзовой добѣ. Правѣ ту были найдены три найлѣпше захованы кораблѣ викингох.

На березѣ залива познатый малярь Едвард Мунк арендовав коттедж и штудию; Осло-фйорд мож видѣти на даколькых его образах, меджи тыма и на прославеном — «Крик».

9. апрѣля 1940 фйорд став ся боиском меджи норвежскым гарнизонным войском и нѣмецков десантнов группов. Комендант крѣпости Оскарсборг, полковник Ериксен, росказав обстрѣляти з 280-мм канонох тяжкый крижник «Блюхер», коли тот заходив до внуторного фйорда из пролива Дребакзундет. Крижник скоро затопив ся, а иншы нѣмецкы кораблѣ одтягли ся до вонкашного заливу. Так могла норвежска сторона евакуовати кралевску фамилию, народне богатство, владу и парламент и створити владу на выгнаню в часѣ Другой Свѣтовой войны.

Траект[едітовати | едітовати жрідло]

Фунгуе пассажерско-автовый траектный перевоз через Осло-фйорд меджи Гортеном и Моссом.

Одказы[едітовати | едітовати жрідло]

Референции[едітовати | едітовати жрідло]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї на російскій Вікіпедії.