Мева трипалцёва

Матеріал з Вікіпедія
Мева трипалцёва

Мева трипалцёва (Rissa tridactyla) є середнё великый морьскый птах з родины мевовых.

Мева трипалцёва є кус векша як їй родина мева рехотуса, росте до приближно 40 цм, важыть 300 - 525 ґ і в роспятю крыл мірять 90 - 100 цм. Є переважно білый із сивым хырбетом і крылами, котры мають выразно тмавы кінцї, тмавыма ногами і жовтым дзёбаком. През зиму ся у нїй обявує тмавосива смуга за оком.

Молодый птах

Обидві поглавя суть фарбов там само, молоды птахы мають тмавый шпіць хвоста, выразно чорне піря на крылах і на шыї, дві тмавы смугы на головї і тмавый дзёбак. Од другых мев єй можеме розознати за помочі тмавых ніг лем з трёма палцями.

Мева трипалцёва барже чісленно гнїздить на европскых і америцькых берегах Атлантічного океана. По выгнїздїню птахы опущають колонії і роскыдують ся по морях, де ся векшынов згромаждюють в областях контіненталного шелфу і морьскых лавок (анґліцькы banks). Звычайно ся у тім часї стримують мімо побережа і лем вынятково прилїтають до внутроземных областей, векшынов наслїдком силных морьскых бурь.

Мева трипалцёва з молодятом
Rissa tridactyla

През лїто ся стримує справила піля морьского берега. Ловить передовшыткым малы виды рыб, слимаків, хробаків, часто притім спроваджать великы рыбарьскы шыфы, на котрых жере решты уловленых рыб, або окрадать меншы виды водных птахів о їх жертвы. Мімо гнїздїня ся озывать куртым носовым „кя“, як варовный сіґнал хоснує курте „кт кт“.

Аналоґічно як і векшына іншых видів мев, гнїздить в чісленных колоніях. Нешумны гнїзда лемованы махом або морьскыма рясами собі ставлять звычайно на морьскых, часто і прудкых утесах. Середня зношка яєць є 1 - 2 білы яйця, на котрых сидять черяво обоми родічі 25-32 днїв. О молодята ся старають іщі слїдуючіх 33 - 54 днїв. у вольній природї ся може дожыти і веце як 15 років.

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Racek tříprstý на чеській Вікіпедії.

Жрідла[едітовати | едітовати жрідло]

Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.

Commons
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

Шаблона:Link FA