Мева оселедцёва

Матеріал з Вікіпедія
Мева оселедцёва

Мева оселедцёва (Larus fuscus) є великый, переважно морьскый птах з родины мевовых.

Належыть міджі великы виды мев, росте до 48 - 56 цм, важыть 550 - 1180 ґ і в роспятю крыл мать 117 - 134 цм. Мать силно будоване тїло, релатівно довгый хвіст і довгы узкы крыла. Зверьха є звычайно тмава, сива аж скоро чорна, часто із синявым надыхом, кінцї крыл суть тмавы, їх краї, хвіст, бріх, грудь і голову мать білы. Ногы суть тыж як міцный дзёбак жовты, на дзёбаку є навыше выразный великый червеный фляк.

Мева летить.
Пар мев оселедцёвый на морьскім берегу (впередї є молодый, піля нёго дорослый птах).

Обидва поглавя ся фарбов не одрізняють, молоды птахы мають тыж як у векшыны другых видів мев буры крыла і хырбет, тмаве зафарблїня на хвостї, счасти сиве піря на голові і ружовы ногы.

Larus fuscus graellsii

Мева оселедцёва чісленно гнїздить при европскім побережу Атлантічного океана. Зимуючій ареал росшырїня є значно россяглый і роспространять ся на россяглій теріторії в меджах од брітаньскых островів в северній Европі аж по запад африцького контінента. Через зиму є реґуларно зазначеный аж в Северній Америцї, де прилїтають правдоподобно екземпларї з Ісланду.

Через лїто ся стримує переважно на морьскых берегах, часто єй годен відїти і на шырім морю. В зимі во внутроземных областях преферує векшы водны плохы, особливо водоємы, озера або рікы. Векшыну ёго стравы творять малы аж середнї рыбы, вшелиякы морьскы і солодководны слимакы, хробакы ці глисты. Часто атакує і меншы водяны птахы і краде їм уловкы або слїдує рыбарьскы шыфы, на котрых жере решы поїманых рыб. Озывать ся подобно як срибляста мева, мать але выразно глубшый голос.

Гнїздить в чісленых колоніях. Брыдке гнїздо собі ставлять на земли або на скалах. великость звычайной зношкы чінить 3 яйця, на котрых черяво сидять обоми родічі дас 24 - 27 днїв.

Жрідла[едітовати | едітовати жрідло]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Racek žlutonohý на чеській Вікіпедії.

Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.