Мартышка

Матеріал з Вікіпедія
Мартышка

Мартышка (Sterna hirundo) є середнї великый вид крачкы. Дорослы птахы мають чорну чапочку і червеный дзёбак з чорным шпіцём. Выразный тыж глубоко одкроєный хвіст. Гнїздить в мірнім пасмі северной півкулї окрем западной Северной Америкы. В зимі векшына мартышок одлїтать на южну півкулю на юг по Арґентіну, южну Африку і Австралію.

Єднорочный птах
Sterna hirundo hirundo

Опис[едітовати | едітовати жрідло]

Великость[едітовати | едітовати жрідло]

Довжка: 34-37 цм.
Роспятя: 70-80 цм.
Вага: 90-175 ґ.

Свадьбяный шат[едітовати | едітовати жрідло]

Чорна чапочка достане од чола на шыю і долов під око і к ухам, спідня часть головы, бокы шыї і цїлый спід білы, верьх тїла, крыл сивы. Хвостовы кровкы і хвіст білы, пірка на хвостї із сивов вонкашнёв заставков, крайнї з чорнов.Крайнї ручны пірка лїтаня суть тмавосивы, ку кінцю до чорна, на внутрїшнїй заставі білы. Дзёбак є червеный з чорным шпіцём і ногы суть червены.

Простый шат[едітовати | едітовати жрідло]

Як свадьбяный, але біле чоло, на рештї чапочкы даколи білы флякы. Тмавшы переднї крыловы кровкы творять невыразну смугу, зверьхнї крыловы кровкы і хвіст даколи з надыхом до сива. Дзёбак чорных з червенов плошков під носовыма дїрками і при корїню (годен быти і цїлый чорный), ногы тмавшо червены.

Шат молодят[едітовати | едітовати жрідло]

Як простый шат, але чоло з бурыма фляками, і решта чапочкы перемішана з буров. Пірка на хырбетї і кровкы з буброярджавыма концёвыма фляками. Пірка лїтаня тмавосивы, локтёвы із світлишыма шпіцями, хвіст сивкастый. Дзёбак є мясовый або жовтопомаранчовый з чорным шпіцём (поступно тмавне), ногы ружовы або жовтопомаранчовы. Шат 1.року - як простый шат, на верьху тїла зіставають дакотры пірка з шату молодят.

Еколоґія Гнїздить в колоніях (самостоятельных і вєдно з другыма видами крачок або мев) на морьскых побережах, у внутроземных областях і великых водоємах і рік. На гнїздиско прилїтать в апрілю. Гнїзда будує на земли на мало зароснутых місцях, часто лем на наплавенім шутрі. Од кінце апріля до юла зношать 1-4 яйця, сидять обоми птахы 21-22 днїв, при частім вырушованю ся може сиджіня протягнути аж на 30 днїв. Молодята ся 3-4 днї стримують в гнїздї, пізнїше ся скрывають в околицї. Згруба тыждень суть зогрїваны саміцёв і другый родіч приношать страву, пізнїше кормлять обоми родічі. Вылетять в 22-28 днях, іщі слїдуючі 1-2 суть кормлены родічами. Гнїздище опущають од авґуста, послїднї птахы ся в нашім пасмі можуть стримовати до октобра. Першыраз гнїздить векшына в 3. аж 4. роцї, найвысшый вік є 25 лїт. Страву творять передовшыткым малы рыбкы, котры ловить при трепаючім лїтяню над водным зеркалом, до котрого ся мече цїлов силов. Меншу часть творять хробакы і слимакы.

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Rybák obecný на чеській Вікіпедії.

Commons
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:
лоґо Віківидів
лоґо Віківидів
Проєкт Віківиды має інформації в анґлічтїнї о темі