Вікіпедія:Статя тыждня/2020/04

Матеріал з Вікіпедія
140-роча Шандора Бонкала

Шандор Бонкало, (мад.) Bonkáló Sándor, або Алекса́ндер Бо́нкало (псевдонимы О. Рахівський, Bon) — мадярскый и русинскый слависта, литературознатель, историк литературы, етнограф, педагог.

Шандор (Александер) Бо́нкало родив ся 22. януара 1880 в Раховѣ, одты его псевдоним О. Рахівський. Дѣдо му, Янош Бонкало, быв газда-млинарь в Синевирѣ, а походив з ардялскых Мадярох, участникох Ракоциового войска, котры по войнѣ осадили ся в Угорской Руси. Его отець, тыж Янош Бонкало, быв грекокатолицкым пѣвцоучительом в Раховѣ, а мати, Мария Гаджега, была родина русинскым историкам Василю и Юлию Гаджегам. Шандор родив ся яко другый дѣтвак в родинѣ зоз 11 дѣтми.

По елементарной школѣ в Раховѣ дали го учити ся до унгварской школы пиаристох, а пак до гимназии в Мараморошской Сиготи. В гимназии але за науку требало платити, што родичам было тяжко, та Шандор заробляв собѣ сам корепетиторством… В гимназии скоро указало ся его наданя ку языкам, а же отець му быв барз прославянскы наставленый, настояв на том, обы Шандор в часѣ лѣтных вакаций побывав в сосѣдной Галичинѣ и занурив ся в науку украинского языка. На далшы вакации побывав в Болгарии, пак в Польщи и в Горных Уграх меджи Словаками. Яко найлѣпшого в науцѣ хотѣли го послати на далшу десятьрочну науку до Риму, але Шандор роздумав ся и до высвячѣня одказав ся од карьеры священика.

...подробно