Вікіпедія:Катеґорізація

Матеріал з Вікіпедія
Тота статя (або їй часть) потребує перекласти до русинчіны.
Кідь ку перекладу не дійде до тыждня, буде статя (або часть з іншоязычным текстом) змазана. Можете Вікіпедії помочі тым, же єй вылїпшыте.
Час означіня є 3. 3. 2024 02.57 SE(L)Č, т.є. змазаный буде 10. 3. 2024 02.57 SE(L)Č.
Піраміда катеґорій Вікіпедії

Коли і нашто потрібны катеґорії[едітовати жрідло]

Катеґорії потрібны про орґанізацію статей в ґрупы, якы бы полегшовали орьєнтацію в енціклопедії і дозволяли швыдко находити потрібну інформацію, не хоснувші гляданя або алфавітный указовач, т.є. катеґорізація — механізм навіґації і встановлїня сполуодношінь міджі статями.

Головне правило: Катеґорії повинны быти інформатівными і хосновными.

Зато, наприклад, треба односити статю Квантова механіка ку катеґорії Катеґорія:Фізіка, тогды як їй включіня ку катеґорії Роздїлїня наукы, котра ся зачінать з літеров «К» вызерать дость діскутабілне.

Статя може належати до веце катеґорій. Але треба памятати, же чім бівше чісло катеґорій є у статї, тым меншый є їх. Зато треба підходити ку класіфікації той ці іншой статї дуже зважено.

Сістема катеґорій сама о собі є гєрархічнов. Т.є. деякы катеґорії можуть быти підкатеґоріями іншой катеґорії. Наприклад, катеґорія «Фізіка» може включати підкатеґорії «Класічна механіка», «Квантова механіка» і ін. Про порядок, ку категорії «Класічна механіка» належать статї «Законы Ньютона», «Імпулз» і іншы. Але очівидно, што статю не треба односити ку катеґорії і, єдночасно, ку підкатеґорії той катеґорії. Выняток ся робить лем про тоты статї, якы дефінують саму катеґорію (наприклад, статя «Україна» може быти додана і ку катеґорії «Країны світа», і ку катеґорії «Україна»).

Сістема катеґорій має быти достаточно докладнов та розгалуженов, бо їй хосен може быти спорный, а орьєнтація в ній практічно неможнов, кідь велике чісло статей доданых до якысь общіх катеґорій. Разом з тым, створёвати підкатеґорії треба обережно, і уникати зовсім другорядних тем, ку яких можуть бути віднесені лише одна-дві статті.

Категорія це додаткова опція програмного забезпечення MediaWiki. Щоб уникнути плутанини із загальнішим терміном категорія, інколи слід використовувати термін категорія MediaWiki. Категорії забезпечують автоматичні індекси, що є зручно в якості змісту. Разом із посиланнями та шаблонами вони дозволяють структурувати проект.

Зауваження: Категорії працюють тільки у версіях MediaWiki вищих ніж 1.3.

На цій сторінці зібрана інформація, яка регламентує ведення сістеми категорій в українській Вікіпедії.

Катеґорія:Статі, які слід доробити[едітовати жрідло]

Всі статті, які потребують покращеня, і всередині яких застосований шаблон TODO, автоматично відносяться ку катеґорії «Статі, які слід доробити» разом зі всіма іншими категоріями, ку яких вона відноситься по смислу. На даний момент існує чимало корисних шаблонів для недороблених статей, які зібрані у статі Вікіпедія:Шаблони:‪Незавершені статті. Дані шаблони відносять дану статю у певний розділ недороблених статей.

Сістема категорій — не дерево, а граф[едітовати жрідло]

У Вікіпедії не забороняється і навіть вітається співіснування декількох схем категоризації, хоча ку таких ініціатив потрібно ставитися обережно. Завдяки тому, що підкатегорії можуть належати одночасно ку декількох батьківських категорій (надкатегорій), і кожна стаття може стосуватись декількох категорій одночасно, сістема категорій Вікіпедії нагадує скоріше орієнтований граф, аніж дерево. Фрагменти сістеми категорій є деревами, наприклад, певна категорія і її підкатегорії є деревом. Напевно тому і вживається термін дерево категорій.

Хороші сервіси Вікіпедії для категорій:

Є спеціальна сторінка «Дерево катеґорій»: Спеціальна:CategoryTree

Поради з категоризації[едітовати жрідло]

В українській Вікіпедії прийняті такі правила використання категорій:

  • Кожна сторінка повинна бути віднесена хоча б ку однієї катеґорії
  • Не варто відносити сторінку до категорії та до більш загальної категорії, такої що перша категорія є її субкатегорією
  • Кожна категорія за винятком категорії «Головна» належать до хоча б однієї більш загальної категорії
  • Вважається добрим тоном, коли при створенні підкатегорії, стаття, яка пояснює її смисл, була додана до батьківської підкатегорії (наприклад, при створенні категорії «Фізика» як підкатегорії категорії «Природничі науки», слід додати статтю «Фізика» до категорії «Природничі науки», а також доцільно привести коротке визначення цього предмету з посиланням на відповідну статтю, в даному разі, на сторінці підкатегорії «Фізика»).
  • Вибір категорій для статті повинен бути зваженим та адекватним. Слід уникати віднесення статті до більш абстрактної категорії, якщо існує більш конкретна. Також слід уникати зіставлення зі статтею великої кількості категорії.

Горизонтальна та вертикальна категоризація[едітовати жрідло]

Горизонтальна категоризація статті полягає в віднесенні її до тої чи іншої з категорій одного рівня, тоді як вертикальна — до правильного обрання рівня підкатегорії в ієрархії категорій. Процес категоризації включає віднесення статті до категорії як в «горизонтальному» так і в «вертикальному» сенсі.

Не створюйте категорій для нових статей одразу!

Для правильного віднесення до тої чи іншої «горизонтальної категорії» краще пошукайте аналогічні статті та подивіться, до яких категорій вони віднесені. Напевно, в сістемі категорій існуватиме декілька таких категорій, до яких можна було б віднести дану статтю. При обранні найадекватнішої з них потрібно керуватись загальними принципами, сформульованими вище. Також можна подивитися категоризацію статті у Вікіпедіях іншими мовами.

Точно так при обранні категорії необхідно правильно «позиціонувати» статтю в ієрархії сістеми категорій Вікіпедії. Мало користі буде від віднесення статті «Закони Ньютона» до категорії «Фізика». Адекватнішим буде зіставлення цієї статті з підкатегорією «Фізики» — «Класична механіка».

На сторінці опису Категорії у верхній частині розміщено список її підкатегорій, у нижній — надкатегорій, посередині — список сторінок (статей) в категорії. З допомогою цих списків користувач може здійснювати навігацію по категоріях у вертикальному і горизонтальному напрямку, що дозволить правильно категоризувати статтю.

Категоризуючи статтю, іменуючи категорію, потрібно також дотримуватись загального правила Вікіпедії — нейтральності точки зору. Пам'ятайте, що ви пишете статті та приймаєте рішення про їхню категоризацію не для того, щоб продемонструвати свої особисті вподобання, а для того, щоб створити поважний та компетентний інформаційний ресурс.

Аналітичне та синтетичне іменування категорій[едітовати жрідло]

  • Назви категорій повинні бути самодостатніми та по можливості незалежними від батьківських категорій (напр. «Монархи», а не «Люди — Монархи»).
  • При виборі міджі одниною чи множиною в назві категорії слід керуватись тим, що така назва повинна бути узагальнюючою для тих підкатегорій і статей, які будуть віднесені до цієї категорії. Тому, наприклад, для назв галузей знань слід вживати переважно однину («Математика», «Біологія» та ін.), для назв об'єктів та явищ, які можуть мати різні форми та різновиди слід вживати переважно множину («Ссавці», «Озера», «Вибухові речовини»).

Категоризація за допомогою шаблона[едітовати жрідло]

Категоризувати статті можна також використовуючи навігаційні шаблони, якщо всі посилання у відповідному шаблоні можна віднести до однієї категорії. Наприклад у шаблоні {{Обласні центри України}} всі посилання відносяться до категорія:Обласні центри України. Цей навігаційний шаблон є у всіх статтях, які до нього включені, тому, якщо в коді шаблону поставити Категорія:Обласні центри України, всі статті, де буде присутній шаблон автоматично попадуть в дану категорію. Щоб сам шаблон не потрапив до категорії, категорію потрібно взяти в теги: . Це буде виглядати так:

<includeonly> '''Категорія:Обласні центри України''' </includeonly>

Якщо ви не хочете, щоб певна стаття в якій є шаблон, не потрапила до категорії, потрібно використати наступну розмітку: У вашому навігаційному шаблоні:

{ { #if : { { { nocat| } } } ||<includeonly> '''Категорія:Обласні центри України''' </includeonly> } }

А в статті, яка не повинна потрапити до катеґорії:

{ {Обласні центри України|nocat =1} }

Пошук по категоріях за допомогою CatScan[едітовати жрідло]

Загалом, сторінка будь-якої катеґорії відображає усі статті, а також усі підкатегорії, які віднесено до цієї категорії. Проте іноді взникає потреба оглянути список статей, що входять одночасно до двох або кількох категорій включно з її підкатегоріями. Для цього ми рекомендуємо скористатися інструментом «CatScan» 1-ї версії або 2-ї версії. Цей інструмент дозволяє шукати також за заданою глибиною (глибина визначає кількість охоплюваних рівнів підкатегорій даної категорії), а також обмежувати пошук об'ємом статей та іншими параметрами.