Бартоломе Естебан Мурильо

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до: навіґація, Найти
Бартоломе Естебан Мурильо
Bartolomè Esteban Murillo (исп.)
Murillo Self-portrait.jpg
Автопортрет, 1660-ы рокы
Чинность малярь
Уроджѣня януара 1, 1618(1618-01-01)[1]
Мѣсто роджѣня Севилья, Испания
Упокоеня апріля 3, 1682 (64 р.)
Мѣсто смерти Севилья, Испания
Причина смерти пад з высокости
Бартоломе Естебан Мурильо на Викискладѣ
Двѣ жены при вызорѣ. The National Gallery of Art, Washington D.C, USA
Свята фамилия зо псиком.
Museo del Prado, Madrid.

Бартоломе Естебан Мурильо, (исп.) Bartolomé Esteban Murillo , (крещеный 1. януара 1618, Севилья – †3. апрѣля 1682, Севилья) — испанскый малярь, една з найвызнамнѣйшых особности испанского барокового малярства. Хоть передо вшиткым познаты суть его образы з набоженсков тематиков, вытворив и велике число образох жен и дѣти. Своима реалистичныма портретами продавачок цвѣтя, уличных роспущеникох и жебракох представив розсяглый и притяжливый образ каждоденного живота своей добы.

Дѣтство[едітоватиедітовати жрідло]

Мурильо пришов на свѣт яко 14. дѣтвак у родинѣ борбѣля и гойника Гашпара Естебана и Марии Перес. В року 1627 умер му отець, о рок и мати. 10-рочный дѣтвак быв приятый в родину едной зо старшых сестер, одданой за иншого севилского борбѣля Хуана Августина де Лагареса. Уйко Мурильов, Антонио Перес, материн брат, быв малярь. Шовгор дав хованика за мялярчика ку познатому в Севильи набоженскому малярю Хуану дел Кастильо, котрый тыж быв свояком его умерлой матери.[2]

Карьера[едітоватиедітовати жрідло]

В майстерни Хуана дел Кастильо служив и учив ся около пять рокы, покы его хлѣбодатель не одышов з Севильи. Мурильо не ишов за ним, як то обычайно робили малярьчикы, але рѣшив, же стане на властны ногы. Уже скорше зачав мальовати жанровы сценкы и портреты и продавати на торгу в Севильи, зробив ся популарным. Свои образы найчастѣйше подписовав призвиском не отця, ани матери, але взяв го од бабы по материной линии, Елвиры Мурильо.[2] По пару роках уж мав можность ити учити ся до Мадрида, де его краян, севильскый родак Диего Веласкес, придворный малярь, помог му зознамити ся з роботами майстров венецианскрй и фламандской школы в кральовскых колекциях.

В року 1645 Мурильо вернув ся до Севильи и оженив ся з Беатрис Кабрера и Вильялобос, з котров подля розличных жерел мав од пять аж до еденадцять дѣти.[2] Того ж року достав перву велику объеднавку од францишканского монастыря в Севильи на 11 образы, на котрой працовав два рокы и котра го зробила признаным малярьом. В найлѣпшых роботах уже того первого цикла мож спознати характерный штил будучого великого майстра. Теперь уж не мав проблем из заробком, и мог собѣ дозволити выберати и доконалити ся.

По другом побытѣ в Мадридѣ (1658-1660), вернувши ся до Севильи, основав ту Академию образописного умѣлства (1660).

В року 1682 при роботѣ в храмѣ капуцинох в Кадису упав з алашох. Одвезеный до родинного дому в Севильи, уж ся не мог з того поранѣня выздоровѣти.

Дѣдовизна[едітоватиедітовати жрідло]

Мурильо мав множество ученикох и без числа наподобньовачох. Его мальбы были копированы и наподобньованы по цѣлой Испании и ей колониях. Быв первый испанскый малярь, котрый достав европску славу, а цѣлком аж до 19. ст. быв единый испанскый малярь, чии роботы были широко познаты за границями испанского свѣта.[3]

Лишив богату дѣдовизну, котра складать ся з религийных образох и реалистичных жанровых сцен. Перебрав лѣпшое од италианскых и фламандскых майстрох, але вывинув властну манѣру, в котрой найвысша реалистичность переплетена и заплавена емоцийностев и побожностьов испанского католицкого малярства.[4] Доднесь заховало ся около 500 образох, котры суть во многых найславнѣйшых музеях свѣта.

Жерела и одказы[едітоватиедітовати жрідло]

Референции[едітоватиедітовати жрідло]

  1. Датум кресту.
  2. 2,0 2,1 2,2 Marqués, Manuela B. Mena.
  3. Encyclopaedia Britannica.
  4. Révai nagy lexikona.

Тота статя є часточно або цалком основана на перекладї статї Bartolomé Esteban Murillo на анґліцькій Вікіпедії.