Акцелерація

Матеріал з Вікіпедія

Акцелерація ці прискорїня є характерістіка рушаня, яка пописує, якым способом ся мінить швыдкость тїлеса (матеріалный пункт) в часї.

Акцелерація є векторова фізікална величіна, бо удавать як великость зміны, так і єй напрям.

Годен становити інштантну акцелерацію і середню годноту акцелерації.

Акцелерацію годен становити як дерівацію швыдкости подля часу.

Кідь не є уведжене інакше, означує акцелерація часову зміну швыдкости механічного рушаня. Обще ся акцелерація хоснує на означіня зміны швыдкости хоцьякого рушаня (напр. зміна швыдкости хемічной реакції, зміна швыдкости соціалных змін іпод.).

Як є акцелерація прямована проти напряму рушаня, пак бывать означована як спомалїня.

Приклад[едітовати | едітовати жрідло]

Майме двох біжцїв на тій самій тратї, т.є. рушають ся по тій самій траєкторії. Тоты двоми біжцї най выбігнуть в тот самый момент і до цїля придуть тыж вєдно. Так годен повісти, же середнє значіня швыдкости обох біжцїв была тота сама. Кідь але в коментарю будеме чути, же в половинї тратї быв першый єден з біжцїв, пак рушаня обідвох заводників істотнї не были тоты самы. Першый заводник біжав першу половину швыдкіше як другый (та і так быв в половинї драгы скоре), закы другый заводник біжав швыдкіше в другій половинї тратї а то так, же до цїля прибігли вєдно. В половинї тратї дішло к даякій змінї. То єсть другый заводник прискорив, змінив свою швыдкость. Характерістіков той зміны є актуално прискорїня.

Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.