Ремеза

Матеріал з Вікіпедія
Ремеза - саміця

Ремеза (Remiz pendulinus) є малый співавый птах з родины ремезовых.

Опис[едітовати | едітовати жрідло]

  • Довжка тїла: 11 цм
  • Роспятя крыл: 16 - 17,5 цм
  • Вага: 9 ґ

Ремеза є выразный птах зо завалистым тїлом, кус куртым хвостом і тонкым шпіцятым дзёбаком. Мать арджавобурый хырбет, сивобілы пірка лїтаня, чорнобілый хвіст, чорно ногы, ружовобілый дзёбак, буробілый бріх, білу голову з выразнов чорнов лицёвов масков, котра бывать у самцїв одашто векша як у саміць. Молоды птахы чорну маску не мають а голову мають чісо сивобуру.

Росшырїня[едітовати | едітовати жрідло]

Remiz pendulinus

Цїлком богато є росшырена в западній Азії, в середнїй, южній і выходній Европі, одкы ся в послїднїй добі помалы шырить напрямом на запад. В Европі займать цїлкову плоху 1 - 10 000 000 км2, на котрій жыє в сучасности веце як 420 - 840 000 екземпларів. В послїднїх 10 роках але єйo чісленость упала о цїлый 30 %, што запрічінила передовшыткым страта природного біотопу.[1]

Обывать рашелиниска і вогкы листяны лїсы близко воды, бажин, рыбників і озер з достаточно зароснутыма берегами.

Хованя[едітовати | едітовати жрідло]

Ремеза є скрыто жыючій птах. Найчастїше єй можеме зазначіти дякуючі голосу. Озывать ся тонкым і натягнутым, помалы падаючім „сіііг“. Подобно як синицї є дуже чіперный і неустало підскакує перелїтавать з єдного місця на другу.

Самець при будованю гнїзда

Жывить ся передовшыткым дрібныма хробачками, павуками і даколи і насїнями різных видів тростинкы.

Самець бігом мая збудує чудове гнїздо, завішене на конарях строму або на тростинцї, котре є на верьху зужене і долов кулёве із вступом на єднім боку. Як матеріал на будованя служыть найчастїше решта з насїня листяных стромів. Бігом добы, коли самець токать, саміцї лїтають довкола і выберають собі гнїздо, до котрого накладуть яйця.

Шторік мать єдну аж три зношкы по 1 - 8 яйцях о великости 14 × 10 мм. На яйцях сидить 13 аж 14 днїв векшынов лем саміця, были зазначены і припады, коли яйця зогрївав і самець. Молодята першыраз вылїтавають з гнїзда в 20. днї жывота, але іщі дакілько днїв в нім ночують.

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

  1. http://www.iucnredlist.org/search/details.php/52066/all[dead link]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Moudivláček lužní на чеській Вікіпедії.

Commons
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

Екстерны одказы[едітовати | едітовати жрідло]