Середня Европа

Матеріал з Вікіпедія
Середня Европа

Середня Европа є реґіон лежачій міджі різно дефіновательныма областями выходной і западной Европы.

Історія терміну[едітовати | едітовати жрідло]

Термін Середня Европа быв першыраз хоснованый на Віденьскім міровім конґресї, де быв так означеный простор днешнёго Нїмецька і Бенелуксу (Europe intermédiaire).

Скоре як фізічне зґрупованя є термін „Середня Европа“ сімболом зъєдночіня, у контрастї з Выходом репрезентованым Османьсков рішов і Російскым царьством і до першой світовой войны ся одрізняв од Западу так, же быв утвореный областями релатівного політічного конзерватівізму проти лібералізму на западї (Франція і Велика Брітанія) і впливу Французьской револуції. В 19. сторочу, коли ся Франція стала републіков і Брітанія была ліберална парламентна монархія, у котрій мав пановник дуже мало моци, Ракусько-Угорьско і Прусько (пізнїше часть Нїмецькой рішы), на другу сторону зістали конзерватівныма монархіями, у котрых пановник і ёго двір грав головну роль, вєдно з впливом церькви.

Особливый статус Середнёй Европы (ґеоґрафічно западный окрай выходной Европы; історічно і штруктурално выходный окрай Европы западнок) ся найлїпше одразило в статусї Нїмецька, котре ся розуміло находити у тій „середовікій полозї“ (Mittellage) і в часї першой світовой войны вывинуло концепт Нїмецьком овладаного середнёевропского простору, тзв. Mitteleuropa.

По першій світовій войнї, а то веце по Другій світовій войнї, лібералне і конзерватівне роздїлїня міджі Выход і Запад ся нарушыло і было вычеряне політічным дїлїнём міджі демократічны і автократічны країны.

Хоснованя терміну Середня Европа барз упало бігом Холодной войны, але у остатнїм часї ся все і все веце і веце хоснує, переважно у звязаности з недавным росшырїнём Европской унії.

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Střední Evropa на чеській Вікіпедії.