Лазурівка

Матеріал з Вікіпедія
Лазурівка

Лазурівка (Cyanistes caeruleus) є дрібный синицёвый співак шыроко росшыреный в мірній і субарктічній Европі і западній Азії.

Опис[едітовати | едітовати жрідло]

  • Довжка тїла: 11-13 cm
  • Роспятя крыл: 20 цм
  • Вага: 11 ґ

Їй шпеціфічнов ознаков, котра єй одрїзнять од подобной звычайной синицї, є синє тимя головы і тмава смуга через очі і спідню часть горла. Чоло і лиця мать білы, затылок, крыла і хвостовы пірка синї, хырбет жовткасто зеленый, бріхова часть тїла є сирово жовта з узков чорнов смужков, ногы синяво сивы і фарба оч тмаво бура. Молоды синицї суть наперед сивы із світло синєм надыхом на крижах, пізнїше здобывають выразне жовтїше зафарблїня як їх родічі.

Хованя[едітовати | едітовати жрідло]

Лазурівка є сталый вид. Жыє в листяных і змішаных лїсах, парках, алейах, загородах, але і в сентрах векшых міст. На зиму творить змішаны ґрупы а тыж як другы виды синицї вынимать ся і тот вид незвычайнов чіперностёв і велёраз під час гляданя стравы вісить долов головов. Неприязны хвилї перебывать скрыта в невеликій ямцї в земли. Лазурівка ся найчастїше озывать выразным „ті-ті-ті“, як варовный звук хоснує выразне „чіір“.

В природї ся звычайно дожывать 1,5 рока.[1]

Страва[едітовати | едітовати жрідло]

Лазурівка належыть міджі цїнных пожерачів рослиновых шкодцїв, як суть наприклад гусеніцї мотыля, вшелиякы мушкы, хоць на ярь любить обжерати і молоды квітя листяных стромів або різне насїня, особливо пак сонячніцёвы. В зимушнім часї собі страву рада спестрить бурьскыма орїшками або шмальцём в сітьцї.

Розмножованя[едітовати | едітовати жрідло]

Гнїздить в дуплах стромів або в деревяных будьках завішеных на стромах а до свого гнїзда ся вертать каждый рік.

Гнїздо в будцї

Як є їй гнїздо огрожене, зъїжыть хохолку на голові, зачне сычати і до предатора неогрожено клювати. Гнїздо собі будує звычайно з мохів, піря або різной травы а єдну аж дві зношкы яєць кладе міджі апрілём і маём. Єдна зношка бывать в порївнаню з іншыма співаками дуже богата і обычайно рахує сїм аж дванадцять білых, червенкасто флякастых яєць.

Саміця на яйцях сидить 12-14 днїв.

Лягнутя

Молодята опущають гнїздо по 17-18 днях жывота.

"Hotové" sýkorky
Першый погляд на світ
Парутыжднёве молодя

Таксономія[едітовати | едітовати жрідло]

Лазурівку першыраз описав Карл Лінней в роцї 1758 в своїм дїлї Systema naturae (Сістема природы) під науковым іменом Parus caerulaus.[2]

Розознаваме у нёй дакілько підвидів:[3]

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

Commons
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:
  1. http://www.garden-birds.co.uk/information/lifespan.htm
  2. (Латиньскы) Linné, C. (1758). Systema naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I. Editio decima, reformata.. Holmiae. (Laurentii Salvii)., 190. “P. remigibus caerulescentibus : primoribus margine exteriore albis, fronte alba, vertice caeruleo.”
  3. http://www.biolib.cz/cz/taxon/id8948/

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Sýkora modřinka на чеській Вікіпедії.