Европска унія

Матеріал з Вікіпедія
Европска унія

Европска унія (ЕУ) є політічна і економічна унія, котру од остатнёго росшырїня в роцї 2013, і выступлїня Великой Брітанії з ЕУ в роцї 2020 творять 27 европскых штатів з 448 міліонами жытелїв (дас 5,6 % світовой популації)[1]. ЕУ выникла в роцї 1993 на основі Договору о Европскій унії, знамішым як Маастріхтьскый договор, котрый навязовав на европскый інтеґрачный процес од пятьдесятёх років минулого стороча. Европска унія была паралелным цілком к Европскым сполоченствам без правной субєктівіты, котрый ся од другых одрізняв дїянём. Европска унія была в тім часї лем початком політічной інтеґрації і інштрументом про сполупрацу в дакотрых областях. Лісабоньскым договором нагородила Европска унія Европске сполоченство (ЕС; оперед Европске господарьске сполоченство), чім здобыла правну субєктівіту і тыж атрібуты ЕС - передовшыткым надштатность.

Европска унія як інтеґрачный цілок мать основны роздїлы кідь порівнаме з міджінародныма орґанізаціями, зато є Европска унія шпеціфічнов орґанізаціов, котра стоїть в певнім сенсї над членьскыма штатами, котры на ню перенесли дакотры свої права.

European Commission

Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.

Список стран Европской унії[едітовати | едітовати жрідло]


Країны які вышли с Европской унії:

Языкы стран Европской унії[едітовати | едітовати жрідло]

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

  1. Популація на 1. януар. https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/TPS00001/bookmark/table?lang=en&bookmarkId=6ef61f16-dadc-42b1-a6ce-3ddfda4727e8. [перевірено 2. авґуст 2023].