Брюс Лі

Матеріал з Вікіпедія
Соха Брюса Ліго в Гонґ Конґу

Брюс Лі або тыж Лі Юн Фан (27. новембер 1940, Сан Френсіско - 20. юл 1973, Гонґ Конґ) быв герець, майстер а популізатор боёвых умень. Засвятив ся тренінґу боёвых умень, што го пізнїше привело на філмове полотно. Своёв акторьсков роботов овплывнив накручаня філму а популаріту тогдышнїх акчных філмів. Курто по своїй смерти ся став леґендов а до днеська є знамый як вплывна фіґура боёвых умень 20. стороча.

Биография[едітовати | едітовати жрідло]

Молодость[едітовати | едітовати жрідло]

Народив ся як черверте з пятёх дїтей до родины Лі Гоі Хуен а Грейс Го в Сен Френсіску. Курто по народжіню ся цїла родина вернула до Гонґконґі. Мав дві старшы сестры Феобе тай Аґнес, старшого брата Петра і молодшого Роберта. Єдна із спомин, котры собі сокотив од дїтинства была японьска окупація в часї другой світовой войны. Зато же быв Гонґконґ брітаньсков колоніов од половины 19. стороча, з вплывом чуджой держав ся стрїчав од своёй молодости. Як му было 13 років започав треновати Вінґ Чун. Не присвятив ся лем бою. В роцї 1958 выграв гонґконґскый танечный конкурз в ча-ча. Тай дякуючі свому вродженому таленту ся указав в дакілько філмах. Ёго отець ся правом бояв о будучность свого сына, якый преферовав танець, бой і філм перед школов. Кідь ся Брюсь дістав до биткы, котру рїшыла поліція, родічі вырїшыли, же пришов час, абы схосновав своє америцьке обчанство і вернув ся до земли свого народжіня.

Учітель боёвых умень[едітовати | едітовати жрідло]

Даякый час бывав у приятеля свого вітця в Сен Френсіску, де зараблав як інштруктор танця. Не вытримав там довго а скоро ся одстяговав до Сіетлу, де мала Рубі Чов свою рештаврацію, як дякуючі ёго вітцёви забеспечіла бываня і роботу. Приголосив ся тай старостливо доходив до Едісон Текнікал Ковлідж. Ёго резултаты в школї были дость добры, жебы го прияли на Юніверзіті ов Вошінґтон, де пізнїйше здобыв тітул бакаларя боёвых умень. Фрустрованый платнёв, што го жывила, засновав в роцї 1963 Йун Фан Ґунґ Фу Інстітъют, де учів за невелику платню кунґ-фу. В тім часї не были школы боёвых умень тїко росшырене, та же штуденты не браковали. Докінце міджі нима стритив Лінду Емері, с яков ся оженив в роцї 1964. Свою школу боёвых умень охабив на старости свому камаратови Такіму Кімурови а із женов ся перемістив до Овкленду к Джеймсови Лі, де вєдно одкрыли другу філіалку Йун Фан Ґунґ Фу Інстітъют. Брюс Лі учів хоцького, што ся не любило кітайскій мінорітї. Тото досягло верьх в дуелї, котрый мав закінчіти навчаня некітайскых штудентів, як бы Брюс прохрав. По нецїлій мінутї бой скінчів успіхом Брюса. Він сам але не быв з резултатом спокійный бы ся сподївав же скінчіть скорше. Тота битка го привела к снажіню лїпше проведжіня боёвых умень, як бо сторінцї фізічній, так і по сторінцї філозофічній і менталній. В тім часї выникла думка Джіт Куне До.

Предчасна смерть[едітовати | едітовати жрідло]

Не дожыв ся премєры свого найзнамішого філму. 20. юла 1973 впав до комы і курто потім вмер. Болїла го голова і на тот боль, жебы го стишыв взав порошок (Equagesic). Болїня головы але было резултатом кровлї в мозґу, яка запрічініла набрнїня мозґу, што запрічінило смерть.

Філмоґрафія[едітовати | едітовати жрідло]

кірайска / анґліцька назва русинька назва Роль
1941 Golden Gate Girl Курто по народжіню собі заграв малу дїтину.
1946 The Birth of Mankind
1948 Fu gui fu yun / Wealth is Like a Dream
1949 Meng li xi shi / Sai See in the Dream Як Yam Lee.
1950 Xi lu xiang / The Kid Як Lee Siu-lung.
1951 Ren zhi cue / Infancy Як Ngau.
1953 Fu zhi guo / Blame it on Father
1953 Qian wan ren jia
1953 Ku hai ming deng / The Guiding Light
1953 Ci mu lei / A Mother's Tears
1953 Wei lou chun xiao / In the Face of Demolition
1955 Ai / Love
1955 Gu xing xue lei
1955 Gu er xing
1955 Ai xia ji / Love Part 2
1955 Er nu zhai / We Owe It to Our Children
1956 Zao zhi dang cu wo bu jia
1956 Zhia dian na fu / Sweet time Together Як Yeung Siu-lung.
1957 Lei yu / The Thunderstorm
1960 Ren hai gu hong aka The Orphan Як Ah San.
1966 The Green Hornet Зеленый шершень Як Kato. (довєдна накрученых цїлком 26 епізод)
1966 Ironside Як Leon Soo в епізодї Tagged for Murder.
1968 Blondie В епізодї Pick on Someone Your Own Size.
1969 Here Comes the Brides Як Lin в першій епізодї.
1969 Marlowe Marlowe Як Winslow Wong.
1969 Longstreet Longstreet Як Li Tsung.
1971 Tang shan da xiong / Big Boss Великый шеф Як Cheng Chao-an.
1972 Jing wu men / Fist of Fury Пясть повна стеку / Кітайска спойка Як Chen Zhen.
1972 The Fierce Dragon Crosses the River / Way of the Dragon Стежка Шарканя Як Tang Lung або Шаркань.
1973 Qi lin zhang / Fist of Unicorn Кунґ-фу інштруктор тай режісер боёвый сцен.
1973 Long zheng hu dou / Enter the Dragon Приходить Шаркань Грать гев майстра боёвых умень "Пана Лі" а є загнаный як шпіон на турнай орґанізованый бывшым монахом з якого ся став наркобарон.
1978 Si wang you ju / Game of Death Гра смерти Як Біллі Ло. (Пізнїше докрученых другым герцём. Оріґіналный сцен з Брюс Ліом было дас 40 мінут.)

Екстерны одказы[едітовати | едітовати жрідло]

Commons
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Bruce Lee на чеській Вікіпедії.