Яна з Арку

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до: навіґація, Найти
Свята Яна з Арку
Jeanne d'Arc
Joan of Arc by Rossetti.jpg
Образ од Д.Г.Россетти, 1863
Орлеанска Дѣва
Роджена 6. януар 1412
Домреми (дн. Домреми ла Пусел), Франция
Спочила 30. май 1431 (19 рокы)
Честована в Католицкой Церкви
Беатификация 18. апрѣль 1909, Катедрала Божой Матери в Парижу од Папы Пия X.
Канонизация 16. май 1920, Базилика Святого Петра в Римѣ од Папы Бенедикта XV.
Праздник 30. май
Покровительство над Франциов, вояками, мучениками, заятыми, патриотами, бойовниками за независимость
Свята Яна з Арку
Jeanne d'Arc
на Викискладѣ

Яна з Арку (*6. януар 1412, Домреми, днесь Домреми ла Пусел, Шампань – †30. май 1431, Руан, Нормандия), звана Орлеанска Дѣва, была французска народна героиня и бойовничка в Сторочной войнѣ з Англиов.

Дѣтство под знаком войны[едітоватиедітовати жрідло]

Родила ся в фамилии заможных, але неграмотных селян. Ай сама она о собѣ говорила, же не знать ани А, ани Б.[1] Уж од малости была серьозной и побожной натуры и под час молитв мала визии.[2] Дѣтство ей пришло ся на завершуючый период 100-рочной войны и Шампань была в зонѣ английской оккупации. Село Домреми на граници Шампани и Лотарингии творило в той зонѣ остров французской самосвѣдомости.[1] З Англиов же року 1420 в Труа кральова Изабела Баварска инициовала подписаня ментално хворым кралем Карлом VI. договора, подля котрого ей сын, престолонаслѣдник Карл, быв збавленый права наслѣдства на хосен английского краля Генри V., што фактично означало ликвидацию независимой Франции.

Окрем вонкашной, в державѣ точила ся домова война межи партиями, котры вели грофы з Арманьяку и герцогы з Бургундии. Престолонаслѣдник Карл, зо своима сторонниками "армяньяками" стягнув ся на юг од Луары, до кралевской резиденции в Шинону, сѣверна же часть Франции зоставала в руках "бургундян", котры были в союзѣ з Англиов.

Визия и одъѣзд до Шинону[едітоватиедітовати жрідло]

Простым селянам, терпѣвшым наслѣдком обох войн, не розумѣвшым высоку политику, было ясно, же треба выгнати Англичаны и обновити централну власть (куруновати престолонаслѣника). Обѣ державы были вычерпаны до крайности довгов войнов, ани Англия не была силнѣйша, лем добывала побѣды через нерѣшителность престолонаслѣдника Карла. Року 1428 Англичане рѣшили ся на обложѣна Орлеану. Пад Орлеану, ключовой твердынѣ на Луарѣ, отворив бы дверѣ на юг Франции.

И ту, в яри року 1429, на историчну сцену выступила Яна з Арку. Была пересвѣдчена, же чуе голосы Архангела Михаила, св. Катарины и св. Маргареты, котры ей звѣстовали, же Бог на ню звѣрив ослободити Францию. Горяча вѣра и силы небесны помогли ей в фебруарѣ 1429 добрати ся до замка Шинон, де престолонаслѣдник Карл в упадку духа безрадно позерав, як Англичане наступають и пустошать державу.[2] Знала пересвѣдчити престолонаслѣдника, же ю Бог послав и вселити в него вѣру. Достала невеликы едноткы кралевского войска, на чолѣ котрых в конци апрѣля рушила ся под Орлеан.

Добытя Орлеану и перелом войны[едітоватиедітовати жрідло]

8. мая 1429 Орлеан быв ослободженый. Слава Орлеанской Дѣвы (фр. la Pucelle d’Orléans), як ю прозвали люде, скоро ширила ся по державѣ. По том первом успѣху одушевлене французске войско зачинать добывати еден за другым укрѣплены пункты, держаны Англичанами, и просувати ся на сѣвер. Деморализоване английске войско нераз оддавало укрѣплены пункты без боя. В Труа хотѣли Англичане поставити ся на одпор, але отворили брамы, лемшто еден монах-францискан повѣв, же Дѣва послана од Бога.[1]

Корунация Карла VII.[едітоватиедітовати жрідло]

Дворянскый герб, дарованый
Янѣ з Арку кральом року 1429. Во французской гералдицѣ лилия — символ Бурбонох, в христианской — Пресвятой Богородицѣ

17. юла 1429 в Реймсу быв Карл VII. корунованый на краля. Тот акт быв безмѣрно важный, бо обновив наступство французскых кральох и централну французску владу. Пробудило ся и укрѣпляло ся штораз вецей и националне чутя Французох, и на сторону нового французского краля помалы переходили новы и новы его бывшы противникы. Авшак еще довгы два десятилѣтя мали минути, покаль удало ся выслободити вшиткы заяты Англичанами территории.

Родина д'Арк достала за вдячность од краля дворянство, а село Домреми — зостало навѣкы увольнене од плачѣня хотьякых даней.[2]

Заятя и смерть[едітоватиедітовати жрідло]

По успѣшном ослободительном походѣ, завершеном корунациов, зачали ся неудачѣ. По корунации краль глядав догоду з противником. Добытя Парижа не удало ся, и тут 8. септембра 1429 достала тяжку рану.[2] Вылѣчивши ся, в яри року 1430 пришла на помочь Компьеню, городу кус оддаленому на сѣверовосток од Парижа, де Французы кралевской стороны были в обложѣню противника. Тут была 23. мая 1430 заята бургундянами и продана за великы грошѣ Англичанам.[1]

Англичане перевезли ю до Руану, де быв их главный стан, и поставили перед английскый суд. Теперь достали можность помстити ся и зневажити противну сторону. Процесс держав довго, але его резултат быв наперед рѣшеный. Орлеанска Дѣва твердила, же была послана од Бога, требало доказати, же пришла од диавола. Была обвинена, же е босорканя и еретичка. Она вшак своима мудрыма одповѣдями приводила судьи в замѣшаня, и не могли ей вину доказати. В тых часах як босорканя и еретичка мала быти спалена на ватрѣ. В едну минуту одчаяня перед таков смертьов подписала признаня з блуду и роскаяня, за што ей кара смерти мала быти помягчена на доживотный арешт. Але скоро ся спамятала и выголосила, же од ней то вымогли насилством. Теперь уж была обвинена, же повторно пришла на босорацтво и ерезу и была спалена на мѣстском торжищу в Руанѣ 30. мая 1431. Ей геройске и христианске справованя под час екзекуции справило силный доим на ей каты и на свѣдкы. Карл VII. нич не зробив, обы выслободити Орлеанску Дѣву зо заятя.

Честованя памяти[едітоватиедітовати жрідло]

Память Орлеанской Дѣвы была вшак так тѣсно звязана з дѣлом народной оброды Франции, же року 1450 краль росказав скликати новый объективный суд, котрый по терпезливом новом розслѣдованю в повности реабилитовав обвинену.

Популарность Орлеанской Дѣвы з часом все росла. 18. апрѣля 1909 в Катедралѣ Божой Матери в Парижу Папа Пий X. перед тысячами паломникох выголосив Яну з Арку за благоречену. 16. мая 1920 в Базилицѣ Святого Петра в Римѣ Папа Бенедикт XV. выголосив ю за святу, покровительку Франции. Покровительствуе тыж над вояками, мучениками, заятыми, патриотами, бойовниками за независимость. Католицка церковь держить праздник Святой Яны з Арку 30. мая.

Постава Орлеанской Дѣвы стала ся инспирациов про многых вызначных писательох и малярьох.

По уплывѣ часу ставало ся все яснѣйшым, же великость ей чину спочивала в пробуджѣню народных сил, навернѣню до певности и рѣшимости в критичный момент, коли упадок духа потлумив дѣетворну волю народа, и то вшитко — заслуга Яны з Арку, котра ю подносить межи особности, што поправдѣ творили историю.

Жерела[едітоватиедітовати жрідло]

  • Tapié, Victor L. Johana z Arcu. // Tvůrcové dějin. Čtyři tisicletí světových dějin v obrazech dob a osobností. Druhý díl. Středověk. Red. Karel Stloukal. Nakladatel L. Mazáč. V Praze, 1934. Cc. 507-512.
  • Jeanne d'Arc.// Révai nagy lexikona. 1-21. köt. Révai Testvérek Irodalmi Intézet Részvénytársaság, Budapest. 1911–1935. X. kötet. Hérold–Jób.

Референции[едітоватиедітовати жрідло]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Tapié, Victor L.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Révai, сс. 821–822.