Чай

Матеріал з Вікіпедія
Листкы зеленого чаю в ґайванї

Чай або тыж тей (з высловованя кітайского 茶 – чха в мандарінскім і кантонскім діалектї; в діалектї менше вызначного приставу Сіа-мен чітане те – одты названя в дакотрых другых языках) є културный напой, готовленый звычайно лугованём листків рослины чаёвника в горячій водї. Про самы листкы ся тыж хоснує назва чай. Означіня чаю ся часто поужывать і на іншы одвары, запары з різных рослин (наприклад тзв. былиновы чаї або свербогузковый чай). Чай мать в много припадах тыж благодарный вплив на орґанізм дякуючі субстанціям, в нім обсягнутых.

Плеканя і спрацованя чаю[едітовати | едітовати жрідло]

Чаёва плантаж в Малайзії

Чай взникать спрацованым листків чаёвника. З ботанічного погляду є чаёвник всезеленый кряк, доростаючій в природї до вышкы 5 аж 15 метрїв, вынятково аж коло тридцять метрів. На плантажах суть крякы утримованы у вышцї коло єдного метра, што уможнює комфортнїше збераня чаёвых листків і звышує уроджай.

Природно чаёвник ріс в юговыходній Азії, коло граніць Кітаї і Індії. Як културна рослина ся плекать на много місцях з пригодныма условіями, міджі знамы чай продукуючі країны належыть Індія, Пакістан, Іран, Шрі Ланка, Тайван, Японія, Індонезія, Непалl, Австральскый союз, Арґентіна і Кеня.

См. тыж[едітовати | едітовати жрідло]


Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.