Церьков Покровы Пресвятой Богородицї (Гунківцї)

Матеріал з Вікіпедія
Церьков Покровы Пресвятой Богородицї

Церьков Покровы Пресвятой Богородицї є ґрекокатолицька деревяна церьков, котра ся находить в селї Гунківцї в окресї Свідник в Пряшівскім краю. Храм быв збудованый кінцём 18. стороча, справленый в роках 1922 і 1947. Находить ся на схылї на нижнїм кінцї села. Церьков є лемківского штілу, святыня є але обернута на север, правдоподобно про схыл берега. Над каждым простором є вежочка, найнизша над святынёв і найвысша над бабінцём. Як ся поставила в 30. роках 20. стороча нова камяна церьков, деревяна ся перестала хосновати і была збавлена внутрїшнёго заряджіня. Кінцём 20. стороча ся вычеряла бляшана стрїха назад на шынґлёву. Днесь суть в церькви орґанізованы сезонны експозіції сакралного уменя.

Література[едітовати | едітовати жрідло]

  • Міклош Дудаш, Іван Ґойдіч, Марґіта Шуклаёва. Drevené kostoly — 1. — Тырнава: Dajama, 2007. — 128 с. — ISBN 80-89226-14-0.
  • Бланка Ковачовичова-Пушкарёва, Імріх Пушкарь. Науковий збірник музею українськой култури в Свиднику, Дерев'яні церкви східного обряду на Словаччині — 1. — Пряшів: Slovenské pedagogické vydavateľstvo, 1971. — Т. 5. — 528 с. — 2500 екз..