Тарзан од малп (филм)

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нѣмый авантурный филм
Та́рзан од малп
Tarzan of the Apes

Рекламный постер
Режия Scott Sidney
Продукция William Parsons
Текстарь Fred Miller
Сценарь Lois Weber
Предлога Едгар Райс Берроуз,
Тарзан од малп, 1912
В ролях Тарзан: Elmo Lincoln
Джейн Портер: Enid Markey
Биннз, матроз:
George B. French
Тарзан, дѣтваком:
Gordon Griffith
Камера Enrique Juan Vallejo
Монтаж Isadore Bernstein
Штудио National Film Corporation of America
Дистрибутор First National Pictures
Премьера 27. януар 1918,
(Broadway, New York)
Тырваня оригинал: 120+ мин.,[1]
доступно: 61 мин.
Держава США
Язык нѣмый филм,
англицкы меджититулкы
Вынос $1,500,000[1]



Tarzan of the Apes
(тырв. 61 мин., меджититулкы)

Та́рзан од малп, (англ.) Tarzan of the Apes — америцкый нѣмый филм з року 1918 в режии Скотта Сиднея (Scott Sidney) подля ровноменного авантурного романа Едгара Райса Берроуза Тарзан од малп (англ. Tarzan of the Apes — появеного в часопису All-Story, 1912). В юну 1914 Тарзан од малп выйшов окремов книжков, и зачав ся многорочный выдавательскый триумф Берроуза. Филм Тарзан од малп 1918 рока быв первым з цѣлой серии далшых филмох о Тарзанѣ. Первый показ филма одбыв ся 27. януара 1918, на Бродвею в Ню Йорку. Филм не одповѣдать в точности обсягу романа, а окрем того покрывать лем перву часть описаных Берроузом подѣй. Мимо того, первый филм о Тарзанѣ найближе зо вшиткых далшых слѣдуе за текстом романа,[2] хоть в нем значно вытратила ся енергия оригинала.[1] Филмы о Тарзанѣ зажили максималного успѣха по приходѣ звукового кинематографа в роках 1930-1960.

Сюжет филма[едітовати | едітовати жрідло]

В року 1886 англицка влада посылать Джона Клейтона, лорда Грейстока до западной Африкы, жебы потискнути арабску торговлю людми в тамошных англицкых колониях. В ризикову плавбу рушать въедно з ним его жена, леди Елис, котра е в тяжи. При берегах Африкы матрозы учинять збуру и забиють капитана. Животы лорда Грейстока и его жены захранить матроз Биннз, котрый поставить ся против збуренцям з пиштольов. Збуренцѣ высадять лорда, его жену на берег непроходной джунглѣ. Биннз пробуе утѣкнути и прилучити ся ку высадженым, але зоставать поиманый арабскыма торговцями людми.

В хыжцѣ, выставеной в джунгли, неодовго родить ся наслѣдник лода Грейстока. Сынови не е еще ани рок, як леди Елис умерать. «Дѣтвак плаче, а я не знам, чим го нагодовати. Што робити?» — пише лорд Грейсток в дневнику.

Тым часов вождеви племена малп Керчакови и его самици Калѣ загыне малое. Малпы нападуть на хыжку Грейстока, его побиють го насмерть и заберуть му дѣтину. Кала выплекать и выховать го як свого. Дасть му мено Тарзан, што значить: бѣла кожа.

Хлопець научить ся вшиткого, што потребують малпы, але людскый интелект давать му перевагу: научить ся плести мотузы и ловити здобыч. Пак найде в отцьовой хыжи дику и з ньов научить ся перемочи и найсилнѣйшу малпу, а так ся ставать кральом племена. В хыжцѣ найде и дѣточы книжкы з образчиками, букварь — и так научить ся писати по англицкы, але не знать говорити.

Матроз Биннз, захранившый Грейстокох, по десятьох роках рабства утѣкать и вымореный до смерти добивать ся ку хыжцѣ Грейстокох, де го найде Тарзан. Хлопець го вылѣчить, а Биннз го научить тото мало, што знать о печатаных буквах и словах. Неодовго Биннзови пощастить украсти еден човен зоз приставшых ку берегови и он рушать до Англии, жебы родинѣ Грейстоковых повѣсти, што ся стало.

По роках група ученых и своякох Тарзана наконець зберуть ся на плавбу до Африкы, жебы справдити Биннзову росповѣдь о дѣтвакови в джунгли.

Домородець застрѣлить Калу отровленов стрѣлов з лука. Тарзан го за то забие, а забере му лук и стрѣлы и научить ся стрѣляти, од домородцьох ся научить добывати огень; стрѣлы и ѣду краде од домородцьох. Домородцѣ, настрашены Тарзаном, поважують го за божество и приносять му в жертву ѣду и стрѣлы.

Раз Тарзан увидить бѣлых, котры ся высадять на берег и идуть к его хыжи. Напише им записку: «Ту жие Тарзан, забивця звѣрьох. Не рушайте нич Тарзаново. Тарзан меркуе.» Експедиция находить кости Клейтона и его жены и видять, же Биннз мав правду.

Джейн, дѣвка професора Портера, зо служницьов зоставають нападены левицьов. Од смерти их захранить Тарзан, котрый левицю забие. Домородець выкраде Джейн и однесе, Тарзан го выслѣдить и еще раз захранить Джейн.

Другый раз Тарзан спасе експедицию, нападену домородцями, запаливши им хыжы. Тарзан залюбить ся до Джейн, котра его агресивну любость спочатку гамуе, але наконець прийме.

Жерела и одказы[едітовати | едітовати жрідло]

Референции[едітовати | едітовати жрідло]

  1. 1,0 1,1 1,2 http://www.erbzine.com/mag5/0503.html
  2. Тарзан од малп в базѣ IMDb
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему: