Поміч:Гляданя

Матеріал з Вікіпедія

На тій сторінцї можете здобыти інформації, як глядати і найти інформації на Вікіпедії.

Алфавітный список вшыткых сторінок[едітовати | едітовати жрідло]

Список вшыткых сторінок в головнім просторї назв ся находить на сторінцї Special:Allpages. З тым списком можете листовати сторінкы, што ся почінають данов буквов:

! *: А Б В Г Ґ Д Е Є Ё Ж З І Ї Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ю Я

Кідь знате назву статї, котру глядате (напр. Букова Гірка), можете єй задати до рамика Глядати і кликнути на клапку Перейти. Тота клапка вас пересуне на сторінку з данов назвов. Кідь не екзістує сторінка з акурат таков назвов (враховано точной згоды великых/малых букв), попробує ся найти сторінку з назвов писанов малыма буквами (Букова гірка), з першов буквов каждого слова великым (Букова Гірка), або із вшыткыма буквами великыма (БУКОВА ГІРКА). Як ани тогды жадну сторінку з таков назвов не найде, попробує учінити повнотекстове гляданя як в припадї клапкы Глядати (смоть ниже).

Тота клапка є про переход на статю із знамов назвов ідеалный інштрумент, навеце (кідьже аж так дуже не затяжує сістему) бы мало функціоновати і в часї, коли є про велике переладованя серверів повнотекстове гляданя выпнуте.

Тіп про скусенїшых: Кідь знаєте цалком точну назву (враховано вшыткых малых/великых букв і інтерпункції), можете задати назву статї рівно до адресного рядка вашого інтернетового перезерача, напр. //rue.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%93%D1%96%D1%80%D0%BA%D0%B0.

Кідь назву статї не знаєте, лем знаєте, же глядаєте даяку статю, в котрій ся пише о червенім винї, задайте гляданы слова до рамика Глядати і кликнийте на клапку Глядати. Тото повнотекстове гляданя найде вшыткы статї, в котрых текстї ся тото дві слова находять.

Тіп: По заданю гляданого выразу у векшынї перезерачів стиснийте Enter.

Тіпы про успішне гляданя[едітовати | едітовати жрідло]

  • Обыйдьте курты слова. Дуже курты слова суть почас гляданя іґнорованы, вашы гляданы выразы бы мали быти принайменшім трибуквовы.
  • Гляданя не смотрить на великость букв. Гляданя слов язык, Язык і ЯЗЫК верне тоты самы выслїдкы.
  • Росшырене гляданя: Почас гляданя можете комбіновати гляданы выразы помочов ключовых слов and, or, not і помочі скобок ( ). Кідь тоты слова не хоснуєте, будуть найджены сторінкы, котры обсягують вшыткы гляданы выразы (тзн. імпліцітна комбінація є and). За помочі ключового слова or собі можете выжадати сторінкы, котры обсягують холем єден із заданых выразів, за помочі слова not можете вылучіти сторінкы, котры обсягують задане слово. Наприклад выраз (Місяць or луна) and not Сонце найде сторінкы, у котрых ся находять слова місяць або луна а не находить ся там слово сонце.
  • Гляданя вецесловного споїня: Про гляданя фразы єй стачіть заперти до сімболів цітації.

Обмеджіня повнотекстового гляданя[едітовати | едітовати жрідло]

  • Склонёваня: Почас гляданя суть слова гляданы точно так, як были заданы, тзн. слово в іншім падї, чіслї ітд. ся не найде. Можете то ошетрити наприклад модра or модре.
  • Реґуларны выразы: У выглядаваню не годен хосновати реґуларны выразы або заступны знакы як ? або *. (Кідь не знаєте, што то значіть, не мусите ся тым занимати.) Єдинов можностёв заміны суть уже оперед змінёваны росшырюючі операторы and, or і not.
  • Опізнїня індекса: Індекс повнотекстового гляданя не є з выконностных причін обновлёваный такой, новшы зміны як єден день так правдоподобно не найдете.
  • Нефункчность гляданя: Кідь суть серверы Вікіпедії барз затяжены, повнотекстове гляданя є выпнуте, бо є дуже працне на выкон вычіслїня. Тогды можете попробовати клапку Перейти, або даякый інтернетовый выглядавач (смоть дале).

Наштелёваня гляданя[едітовати | едітовати жрідло]

Дакотры параметры гляданя собі реґістрованы хоснователї можуть змінити в своїм хосновательскім наставлїню, в части Гляданя.

Екстерны выглядавачі[едітовати | едітовати жрідло]

Статї на Вікіпедії можете глядати тыж помочов обычайных інтернетовых выглядавачів. Наприклад выглядавач Google уможнює обмежыти гляданя на конкретну домену з помочов сінтаксіс site:doména.

Екстерны выглядавачі суть хосновны головно у сітуації, коли є про высоке затяжіня серверів повнотекстове гляданя на Вікіпедії выпнуте. Їх дрібным недостатком є факт, же не годны глядати у найновшых статях і ново учіненых змінах, бо свій індекс обновлюють лем зрїдка. Статї старшы єдного місяця бы але мали найти без проблемів.