Мышь домова

Матеріал з Вікіпедія
Перейти до: навіґація, Найти
Господарскый шкодник
Мышь домова
House mouse.jpg
Мышь домова (Mus musculus).
Научна таксономия
Царство (Regnum) Живина (Animalia)
Филь (Phylum) Хордовы (Chordata)
Клас (Classis) Ссавце (Mammalia)
Ряд (Ordo) Грызуны (Rodentia)
Родина (Familia) Мышовы (Muridae)
Подродина (Subfamilia) Правы мыши (Murinae)
Род (Genus) Мышь (Mus)
Вид (Species) Мышь домова
Научна назва
Mus musculus, Linnaeus, 1758
Мышь домова на Викискладѣ

Мышь домова, (лат.) Mus musculus — дробный грызун, из родины мышовых (Muridae), котрый росширив ся, слѣдом за людми, по цѣлой земской кули. Домова мышь — типовый шкодник.

Вонкашность[едітоватиедітовати жрідло]

Довжка тѣла 9 цм., хвоста — 9 цм. Ушны клапкы, прикладены, сягають аж ку очом. Хвост мать аж до 100 кружкы, кожушок еднофаребно сѣдый. Мать стойкый шпецифичный «мышачый» запах.

Прокормлѣня[едітоватиедітовати жрідло]

Домова мышь здержуе ся в людском обыстю або коло него. Даколи ся кормила насѣньом и орѣхами, а в сучасности всеѣдна: пожере хотьяку ростлинну або живинну поживу. Влѣтѣ мыши можуть ся кормити на поли и в загородѣ, але восени ся вертають до огрѣваных мѣст. Вонка кормлять ся вночи, але в людском бываню ся приспособлять ку людям и кормлять ся, коли люде сплять, або не суть дома.

Хоть мышь мать барз добры слух, пах и пыт, барз осторожна и шиковно ся спряче и утѣкне, але мать доста низкый интелект и дасть ся легко имити в мышоловку. Найлѣпше ся имить на помащеный хлѣб и сѣменець, а не на солонину, як ся обычайно звыкло думати.[1]

Розмножованя[едітоватиедітовати жрідло]

Живучость вида в первом рядѣ вызначена его высоков плодностев. Домовая мышь ся годна плодити в каждой порѣ рока. Малы ся родять на 21. день по зачатю, в числѣ 4 аж 6, але даколи и до 10, голы и слѣпы. На 10. день уж суть в кожушку, на 14. день ся им отворять очи, а на 21. день уже суть самостойны и розселяють ся. Молоды мыши, кедь суть двохмѣсячны, годны ся уж плодити. Мышь домова жие еден аж повдруга рокы.

Жерела и одказы[едітоватиедітовати жрідло]

Референции[едітоватиедітовати жрідло]

  1. Prof. Jiří Janda. Myš domácí (Mus musculus L.).