Нервова сістема

Матеріал з Вікіпедія
Діаґрам нервовой сістемы чоловіка

Нервова сістема (лат.: Systema nervosum) служыть на захоплїня і справованя імпулзів якы пособлять на орґанізм і забеспечіня одповідной реакції на них. Забеспечує нервове керованя, котре є скорїше як гормоналне, та є вгоднїше на переношаня інформацій, котры потребують швыдку коордіновану реакцію.

Низшы быдла[едітовати | едітовати жрідло]

Нервова сістема є досправды вывинута лем у многобуньковых быдлах, єднобуньковы не мають нервову сістему, наперек тому суть многы з них способны до даякой міры реаґовати на вонкашнї імпулзы.

У грибів (Porifera) є нервова сістема в подобі міопітгеіаллной сітькы, котра переношать імпулз з бункы на бунку. Гевся сітька є на основі новодобого дослїджованя дуже подобна кондукуючой сітьцї Cnidaria. В обох припадах то є діфузна сістема.

Правдива нервова сістема[едітовати | едітовати жрідло]

Права нервова сістема, притомна в даякій формі у вшыткых іншых тіпах быдел є творена сїтьков шпеціалізованых нервовых бунок – невронів. Імпулзы суть приїманы рецепторами в змысловых орґанах (екзтерорецепторы) або у внутрїшнїх орґанах і тканинах (пропріорецепторы) та невроны забеспечать перенос імпулзу до ефектору, выконного орґану, якым є або свал або жляза.

Одказы[едітовати | едітовати жрідло]

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Nervová soustava на чеській Вікіпедії.

Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.