Вікіпедія:Діскузна сторінка

Матеріал з Вікіпедія
Діскузія
Діскузія

Діскузна сторінка є шпеціална сторінка Вікіпедії, обсягуюча діскузію о обсягу належаючой статї. Про перегляд діскузной сторінкы кликните на одказ діскузія коло краю образовкы. Кідь сьте на сторінцї діскузії, кликнутём на статя ся вернете назад на головну статю.

Наїснї ся тряфяють сітуації, у котрых можуть сполупрацуючі авторы дашто здобыти на тім, же о статї будуть діскутовати – праві прото быв створеный простор назв про діскузії.

На што ся хоснує діскузія?[едітовати жрідло]

На Вікіпедії ся діскузны сторінкы хоснують про вылїпшіня обсягу статей з енціклопедічного погляду. Можуть ся на них уміщовати вопросы, вызвы, текст вылученый з головной статї (напр. про свою хаотічность ці предвзятость), арґументації оглядом змін у текстї, або позначкы ку тексту. Діскузна сторінка служыть про найджіня непредвзятого погляду, про найджіня згоды і релевантности інформацій ітд.

Обще але діскузны сторінкы не служать лем ку общім дебатам о даній темі. Вікіпедія не є чат, є то енціклопедія. Іншыма словами, діскутуйте о статї, не о їй темі.

Очівісно, же вікіпедісты суть лем люде, также ся час од часу у діскузії зъявить острїша дішкурка - і обчас докінце веде і ку вылїпшіню статї! Та же самособов існує даяка меджа толеранції.

Про што діскузны сторінкы не служать[едітовати жрідло]

Діскузны сторінкы (ани далшы сторінкы наприклад у просторї назв Вікіпедії) не є простор про партійны діскузії, т.є. публікованя субєктівных назорів на дану тему. Вікіпедія не є діскузне форум ани пропаґандістічна платформа, але енціклопедія. Іншыма словами, повідайте собі о статї і о їй спрацованю, ниґда о ёго темі. Же берете того ці іншого політіка як одсуджінягодного або маєте в облюбі даякого маляря ці дїло, никого не інтересує. Смоть тыж: Вікіпедія:Вікіетікета.

Діскузна сторінка не є склад детайлів, котры ся до статї „не войдуть“. Покы суть даякы інформації правдивы і релевантны, належать до статї, кідь такыма не суть, не є довод їх уміщовати до діскузії. Но і так мож даяку спорну (в даній формї неакцептовательну, напр. про екстремный погляд) часть тексту дочасно одстранити у дати їх до діскузії, абы могла зачати дебата о їх вылїпшіню і запрацованю належаючіх інформацій до статї в приятельній подобі. (Треба але зважыти, ці одказ на порівнаваня учіненой зміны не є лїпшов алтернатівов копірованя тексту.)

Діскузны сторінкы хоснователїв[едітовати жрідло]

І ваша хосновательска сторінка має діскузну сторінку, котра має навысше дакотры шпеціалны можности. По перше, на верьху сторінкы маєте біля свого імена прямый одказ на свою діскузну сторінку. Кідь дахто вашу сторінку діскузії змінить, на зачатку каждой сторінкы, котру собі будете перезерати, буде зображеный текст Маєте новы повідомлїня.

Тоты діскузны сторінкы можуть быти обчас хоснованы про особну комунікацію міджі вікіпедістами, але треба собі усвідомлити, же тоты сторінкы суть публічны. Кідь хочете комуніковати пріватно, хоснуйте імейл (смоть поміч:Імейлы хоснователям).

Кідь хочете дашто написати до діскузной сторінкы даякого хоснователя, кликните на одказ діскузія коли перезерате особну сторінку хоснователя (на яку ся дістанете кликнутём на імя хоснователя). На Сторінцї послїднїх змін і у списку вашых слїдованых сторінок ся можете дістати на діскузну сторінку хоснователя лем кликнутём на одказ (Діскузія) за іменом хоснователя ці IP адресов.

Штандарты і конвенції у діскузіях[едітовати жрідло]

На діскузный сторінках платить пару конвенцій. Не йде о стріктны „правила“, але суть хосновны про высшу чітательность і хосновательность діскузій.

Клапка вложіня підпису над окном едітації

Підписуйте свої приспівкы: Підпишете ся так, же до тексту вложыте три тілды (~~~), котры будуть по уложіню нагороджены вашым хосновательскым іменом, припадно IP адресов у неприголошеных. Кідь вложыте штири тілды (~~~~), будуть нагороджены вашым хосновательскым іменом і часом вашого едітованя. (У векшынї перезерачів можете підпис вложыти і кликнутём на іконку підпису над окном едітованя.) Не забудьте, же тото платить лем про діскузны сторінкы; енціклопедічны статї ся не підписують!

Робте одсекы про выяснїня ходу діскузії: При одсеку ся тримайте штруктуры дерева. Кажда реакція має одсек о єдно векшый як приспевок, на котрый реаґує. З дерева і по вашім приспевку мусить быти ясне, хто на кого одповідав і хто на даный приспевок реаґовав скорше ці пізнїше. Одсекы ся роблать двоточков (:), ниґда одсек не одсувайте лем простором!