Чекканчік луговый

Матеріал з Вікіпедія
Самець
Саміця

Чекканчік луговый (Saxicola rubetra) є малый монотіпічный вид дроздового птахa.

Опис[едітовати | едітовати жрідло]

Росте до довжкы 13–14 цм, роспятя крыл мірять 21–24 цм а важыть 15–20 ґ. Самець мать бураво чорной стороны головы лемованы білыма смужками, помаранчово бежове горло і груд, білавый бріх і флякасту верьхню часть тїла. Саміцї а молодята суть собі подобны, лем менше контрастно зафарблены.

Самцї співають з вывысшеных місць. Ваблять проникавым „фитик–тик“ а „їв їв“; спів є голосный, переважно флавтовый.

Росшырїня[едітовати | едітовати жрідло]

Saxicola rubetra

Гнїздить в Европі а западній Азії в меджах од Ірьска а северной Портуґалії выходно аж по поводя рікы Об недалеко Новосібірьскkа, а од северного Норьска южно по середню Іспанію а Італію, северне Ґрецько а Кавказ. Є перелїтный, зимує в субсагарьскій Африцї. В середнїй Европі жыє од марця до октобра.

Біотоп[едітовати | едітовати жрідло]

Про гнїздїня выглядавать головно вогкы лукы. В часї міґрацій жыє і в другых одкрытых країнах, враховано поль.

Страва[едітовати | едітовати жрідло]

Жывить ся головно хробаками або іншыма безхырбетныма, тыж і павуками або слимаками. В осени жере ай бобулї. Жертву вызерать з высокых былин або іншых вывысшеных місць, одкы єй їмать на земли або в летї.

Гнїздїня[едітовати | едітовати жрідло]

Поглавно дозрївать в другім календарнім роцї. Гнїздить 1x за рік од мая до авґуста. Гнїздо з травы і корінків будує на земли в траві. В єдній зношцї є 5-6 зеленосинїх яєць великых 19,1 x 14,5 мм. На їх інкубації тырваючій 11–14 днїв мать участь лем саміця. Молодята опущають гнїздо по 12–14 днях, коли іщі не годны лїтати. Опірены суть пак у віку 17–19 днїв.

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Bramborníček hnědý на чеській Вікіпедії.