Піраміда

Матеріал з Вікіпедія

Піраміда є пірамідова будова. Базов пірамід є звычайно штирьуголник або триуголник, обще то але може быти хоцьякый поліґон. То значіть, же піраміда мать звычайно три або штири бокы. Тоты бокы мусять быти триуголниковы. Конштрукчно найпростїше є зробити піраміду на квадратовій (респ. приближно квадратовій) базї, бо не выникать проблем споїти стїны до єдного пункту. Тоту властность мають майже вшыткы старовікы піраміды.

Історічны будовы[едітовати | едітовати жрідло]

Знамы суть староеґіптьскы піраміды, нубійськы, котры были выводжены од еґіптьскых, але были меншы, мезоамерицькы, андьскы, Французькы, босеньскогерцеґовиньскы, Цестіова піраміда в Римі, і нынї і україньскы (смоть [1]).

Еґіптьскы піраміды[едітовати | едітовати жрідло]

Піраміды в Еґіптї суть найзнамішы і найстаршы з пірамідовых будов, належать к найвекшым будовам у історії. Хеопсова піраміда є зашорена міджі сїм чуд світа і была найвекшов будовов аж до будованя Айфеловой вежы.

Еґіпетьскы піраміды суть поставлены з камяных блоків, або з цегел. Будованя пірамід ся выконовало без знаня желїза і зложытїшых технолоґій. Перша піраміда походить з часу III. дінастії, послїдня пак з XIII., даколи бывать спомянута XIV. дінастія (тзн. же вшыткы были поставлены міджі роками 2700 і 1700 п. н. е..

І кідь о цїлях выужытя еґіпетьскых пірамід ціркулує много міфів, котры суть означованы за ненауковы, науковый світ ся згодує на тім, же ходило о гробы кралїв.}

Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.