Ласер

Матеріал з Вікіпедія
Ласер
гелій-неоновый ласер

Ласеранґліцького Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, т.є. 'зосилованя світла стімуловану емісію жарїня') є оптічне жрідло електромаґнетічного жарїня т.є. світла в шыршім змыслї. Світло є з ласера выжароване у формї узкого звязку; на роздїл од світла природных жрідел є когерентна і монохроматічне. Прінціп ласера хоснує законы квантовой механікы і термодінамікы.

Прінціп ласера[едітовати | едітовати жрідло]

Конштрукція ласера:
1. Актівне середовище
2. Жрідло жарїня
3. Одразове зеркало
4. Напівпропустне зеркало
5. Ласеровый луч

Ласер є твореный актівным середовищом (1), резонатором (3,4) і жрідлом енерґії (2).

Жрідлом енерґії, котре може представляти наприклад выбойка, є до актівного медія додавана ("помпована") енерґія. Тота енерґетічно выбудить електроны актівного середовища з базовой енерґетічной уровни до высшой енерґетічной уровни, дойде к тзв. ексцітації. Так є до высшых енерґетічных статусів выбуджена векшына електронів актівного середовища і выникать так тзв. інверзія популації.

При поворянім переступі електрона на низшу енерґетічну уровень дійде ку выжарїню (емісії) кванта енерґії у формі фотонів. Тоты фотоны наслїдно інтераґують з далшыма електронеами інверзной популації, чім спущають тзв. стімуловану емісію фотонів, з тов самов фреквенціёв і фазов, і у них.

Дякуючі уміщеню актівной части ласера до резонатора, твореного наприклад зеркалами, доходить ку одразу лучів фотона і знову перейде середовищом. Тото дале підпорує стімуловану емісію, і тым доходить к експоненціалному зосилованю току фотонів. Выслїднїй світловый луч пак опустить тїло ласера переходом кріз напівпропустне зеркало.