Кава

Матеріал з Вікіпедія
кавовы зерна по пражіню

Кава є обычайнї гірькый напой з плодів кавовника. Тыж означує порошок, котрых ся на выробу напоя хоснує. Тот ся здобывать помолотём праженого насїня кавовника.

Кава є характерістічна своїм пахом і чорнов фарбов. Обсягує міджі іншым алкалоід кофеін, котрый ободрює роботу сердця і про ёго ободряючі ефекты ся кава пє передовшыткым.

Кава ся фахово горовить як змішаня плодів різных сорт кавовнику. Найчастїше ся стрїчаме з плодами Coffea Robusta і Coffea Arabica (менше хоснованы Excelsa і Liberica ся на торгу находять рідше). На рыхтованя кавы в нашых ґеоґрафічных шырках ся хоснують лем два основны тіпы: кава arabica і robusta. Арабіка (дас 25% світовой продукції) є кава высшой кваліты з меншым обсягом кофеіну і шырокым спектром делікатных смаків і пахів. Пестує ся у векшых надморьскых вышках, часто на сопковім ґрунтї, ці як лїсова флора (напр. Етіопска кава Гарар ці Вайлд Форест). Зерна суть векшы як у робусты тай під час пражіня і самого готовлїня суть дуже чутливы на теплоту. Робуста є менше тяжка сорта на плеканя. Їй дїл на світовій продукції є дас 75%. К найвекшым продуцентам належыть Бразілія, Вєтнам і Індія. Зерна суть меншы, смаково є тота кава веце землиста і міцна. Обсягує двараз веце кофеіну як арабіка. На торгу годен купити і дуже якостны єдносортовы робусты, котры певно годны заінтересовати.

Кава є по ропі друга найважнїша комодіта і на їй плеканю, спрацованю і дістрібуції к спотребителям бере участь на цїлім світї 500 міліонів людей.

См. тыж[едітовати | едітовати жрідло]