Вікіпедія:Ваша перша статя

Матеріал з Вікіпедія

Вітайте на Вікіпедії! Тота статя бы Вам мала дати пару немаловажных інформацій, котры бы сьте мали знати іщі передтым, як зачнете створёвати свою першу енціклопедічну статю:

  1. Не бійте ся.
  2. Не вырабляйте статї о собі, рекламу або пріватны есеї.
  3. Уважте, жебы сьте не копіровали чуджі дїла, контроверзны тексты і екстремно курты статї.

Не бійте ся[едітовати жрідло]

  • Хочеме, жебы новачкове писали до Вікіпедії новы статї. Не бійте ся, же зробите хыбы; хыбы ся дають справити. Кідь собі своёв статёв не сьте певны, не мусите мати страх. Знайте, же ваша статя буде управляна, і як были думали другы вікіпедісты, же статя засадным способом порушує правила, може быти змазана. Але вікіпедісты радше управляють і вылїпшують статї а лем зрїдка їх мажуть, также ся не ганьбте і припойте ся к творбі Слободной енціклопедії.

Просиме не вырабляйте[едітовати жрідло]

  • Сторінкы о собі – кідь сьте так важна персона, же собі статю на вікіпедії заслужыте, дахто іншый єй певно створить. Створёваня енціклопедічной сторінкы о приятелях ся може відїти як шумне несподїваня ці фіґель, але такы статї будуть скоро наїсно змазаны змазаны. (Тото ся не дотулять Вашой хосновательской сторінкы, на котру має каждый реґістрованый вікіпедіста право.)
  • Рекламны сторінкы – не пробуйте ся пропаґовати свій продукт ці подниканя. Вкладайте екстерны одказы на комерчны сторінкы, лем кібы і чуджій чітатель мав думаня, же до статї належыть. До енціклопедії певно належать статї о важных фірмах як Microsoft ці Toyota, але кідь пишете статю о даякім продуктї ці фірмі, мусите го писати з невтралного погляду.
  • Особны есеї і властне баданя – Вікіпедія ся намагать маповати єствуюче людьске знаня, не служыть як форум про публікацію нового баданя. Не вырабляйте статї, котры представлюють Вашы оріґіналны теорії, назоры ці ідеї.
  • Статї обсягуючі лем екстерный одказ – статї бы мали мати даякый обсяг а не лем одказовати на іншый сервер.

На што собі дати позор[едітовати жрідло]

  • Копірованя чуджой роботы – не порушуйте авторьскы права. Чуджі роботы можете копіровати лем кідь знате наїсно, же є то слободне дїло, але і у такого дїла бы сьте мали увести жрідло. Усвідомте собі, же векшына вебовых сторінок не суть вольны дїла. Кідь схоснуєте чуджі роботы з тым, же вірите, же ся їднать о вольне дїло, напиште, скады походить і на діскузній сторінцї напиште причіны, чом вірите, же є то вольне дїло (напр. „Было публіковане в роцї 1895…“). Кідь законным способом (напр. цітаціёв) хоснуєте чудже хоронене дїло, здоводните то на діскузній сторінцї.
  • Контроверзны і предвзяты тексты – не робте статї, котры обгаюють єден конкретный погляд на політіку, реліґію або хоцьшто іншого. Передтым, як ся будете занимати статями на подобны темы, мали бы сьте порозуміти правило невтралного погляду.
  • Екстремно курты статї – попробуйте намісто єдной дефініції написати холем куртый блок, котрый о темі дашто повість. Курты статї (называны „стыржнї“) суть вітаны, але мали бы быти такы, жебы уможнили далшым вікіпедістам темы росшырёвати. Кідь не маєте дость матеріалу, жебы сьте написали розумный стыржень, може бы сьте не мали основати статю.

Як штонайлїпше зачати[едітовати жрідло]

Каждый має дяку похвалити ся „властнов“ статёв. Така статя але на Вікіпедії не екзістує – автором сьте ці статю основате або доповните. Але кідь зачнете такой од початку з основанём новых статей, што не рекомендуєме, зволите собі тоту тяжшу стежку. А навеце то може вести ку тому, же велё Вашых колеґів буде мати з такыма статями дуже много далшой роботы.

Пробуйте наперед росшырёвати і вылїпшовати іншы статї, особісто пак курты стыржнї. Тым нелем поможете Вікіпедії, але навеце ся научіте едітовати, форматовати і освоїте собі енціклопедічный штіл. По пару такых скусеностях пак уж певно будете способны основати нову, уж дуже добру статю.

Переклад статї[едітовати жрідло]

Статю можете створити перекладом з іншых языків Вікіпедії. Кідь то зробите (не повинні), не забудьте то до згорнутя едітованя увести (напр. „переклад з нїмецькой Вікіпедії“, „переклад“) і до статї вложыти {{шаблону:переклад}}.

Дрібны рады[едітовати жрідло]

  • Статї пиште з невтралного погляду, нестранно, без субєктівного суджіня або поклоны.
  • Не хоснуйте чуджі статї, на котры ся односить copyright. Могли бы сьте тым проєкт русиньской енціклопедії пошкодити. Кідь берете з літературы, із здобытых інформацій формулуйте властный текст.
  • Статї мусять мати енціклопедічный характер, обєктівный, інформатівный. Не має то быти осовне вызнаня, рекламы, росповіданя.
  • Рекомендуєме у першім блоку увести основны стручны інформації характерізуючі дану тему, а аж пак в далшых блокох розвивати детайлы, перегляды, одказы.
  • Чланкы бы не мали выти збыточно довгы. Кідь пописуєте памяткы міста, годить ся каждій памятцї зробити властну стятю і в статї о містї зробити лем одказы.
  • Немногословна статя на істу тему є лїпша як жадна. Звычайно далшы сполупрацовници додають далшы інформації.
  • Пиште лем о темах, котры в енціклопедіях бывають і котры належать до области Вашых залюб.