Івовга: Роздїлы міджі ревізіями

Матеріал з Вікіпедія
Вилучено вміст Додано вміст
AvicBot (діскузія | приспівкы)
м r2.6.5) (робот додав: kn:ಅರಿಶಿನಬುರುಡೆ
м r2.7.2) (робот додав: kbd:Бжэндэхъугъуэжь
Рядок 64: Рядок 64:
[[ja:ニシコウライウグイス]]
[[ja:ニシコウライウグイス]]
[[ka:მოლაღური]]
[[ka:მოლაღური]]
[[kbd:Бжэндэхъугъуэжь]]
[[kk:Кәдімгі мысықторғай]]
[[kk:Кәдімгі мысықторғай]]
[[kn:ಅರಿಶಿನಬುರುಡೆ]]
[[kn:ಅರಿಶಿನಬುರುಡೆ]]

Ревізія 12:27, 28 марца 2012

Івовга

Івовга (Oriolus oriolus) є птах з родины івовговых великости коса.

Опис

Самець мать выразно жовте зафарблїня тїла в контрастї з чорнов фарбов крыл і хвоста. Дзёбак є червеный, коло ока є чорный фляк. Саміця є невыразно зафарблена, їй тїло є на хырбетї оливов зелене, спід тїла є сивый з поздовжныма смужками. Молоды екземплары суть на сподї білы і слабо смужкованы, крыловы пірка мають світлый лем.

  • вага: 50-80 ґ
  • довжка тїла: 23-25 цм
  • роспятя крыл: 14-16 цм

Способ жывота

Івовга є стяговавый вид, котрый до Середнёй Европы прилїтавать на граніцї апріля і мая. Зимовища европскых популацій ся находять в южній і юговыходній Африцї. Росшырена є найчастїше єднотливо, в світлых листяных лїсях, садах ітд. Гнїздїня започінать кінцём мая. Гнїздить лем до надморьской вышкы 600 м. н. м., гнїздо сплїтать з травы в корунах стормів, у вілцї дакотрого конаря. Саміця кладе 3-5 яєць з пару чорныма фляками. При інкубації ся черяють обомі родічі. По двох тыжднях ся лягнуть молодята, котры о далшых 14 днїв вылїтають з гнїзда. На зимовища одлїтають початком септембра.

Страва

Різны безхырбетны жывотны і дужиновы плоды.

Росшырїня

Правдоподобно ся в давнинї шырили із середоморьскых країв напрямом на север. В сучасности є северна граніця ареалу в южній Шкандінавії. Проникла і до середнёй Азії, тамты популації зимують в Переднїй Індії.

Референції

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Žluva hajní на чеській Вікіпедії.

Література

Dungel J., Hudec K.:Atlas ptáků České a Slovenské republiky. Academia, Praha, 2001. Šťastný K., Bejček V., Hudec K.: Svět zvířat IV - Ptáci(1). Albatros, Praha, 1998.

Екстерны одказы