Александр Пушкин: Роздїлы міджі ревізіями

Матеріал з Вікіпедія
Igor Kercsa (діскузія | приспівкы)
+категория
м Карпаторосс переменовав сторінку Александер Пушкін на Александр Пушкин
(Не є роздїлне)

Ревізія 16:34, 24 септембра 2017

портрет од Василия Тропініна, 1827

Александер Серґеєвіч Пушкін (російскы: Александр Сергеевич Пушкин; 26. мая / 6. юна 1799, Москва – 29. януара / 10. фебруара 1837[1], Петроград) — російскый поет, прозаік і драматік. Бывать признаваный за закладателя модерной російской літературы. Представитель револучного романтізму.

Жывот

Походив зо старого шляхтічного роду. Штудовав в Царьскім Селї на ліцеї про шляхтїцїв. Пушкін ся політічно анґажовав (сімпатізовав з декабрістами). Быв членом сполку Зелена лампа і Арзамас. Року 1820 одышов до выгнанства до южной Росії і в року 1823 до Одесы. В року 1825 му дозволили ся вернути і він одышов до Москвы де засновав часопис Московский Вестник. Року 1831 ся переселив до Петрограду де ся оженив з Наталіёв Николаёвнов Ґончаровов. Того самого року ся став урядником міністерства загранічных дїл.

Дня 8. фебруара 1837 ся Пушкін стрїтив в бої з піштолями з миленькым своёй жены і пізнїшым французькым діпломатом Ґеорґесом д'Антгесом. Тот быв швыдкішый і стрїлив Пушкіна до бріха. В страшных муках го привезли домів, де царїв особный лїкарь проголосив ёго статус за безнадїйный. Вмер о два днї пізнїше. О ёго родину ся постарав з дожывотнов рентов царь.

Референції

  1. датум подля юліаньского / ґреґоріаньского календаря

Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.