Ендокрінна сістема

Матеріал з Вікіпедія

Ендокрінна сістема, (ендокрінна = з внутрїшнёв секреціов), є контролна сістема ендокрінных жляз, якы секретують хемічных послів называных гормоны, котры ціркулують в тїлї в кружіню крові на овплывнёваня оддаленых орґанів. Тото не загорнює екзокрінны жлязы (екзокрінны = з вонкашнёв секреціов) як напр. слиновы жлязы, потовы жлязы і жлязы в ґастроінтестіналнім трактї (ґастроінтестіланый = тыкаючой ся жолудка і кышкы).

Сіґналове переношаня дакотрых гормонів із стероіднов штруктуров загорнює ядровы гормоновы рецепторовы протеїны, котры суть класом ліґандом актівованых протеїнів, якы кідь суть навязаны на шпеціфічны секвенції ДНК, служать якбы про закапчаня/одкапчаня транскріпції в буньковім ядрї. Тото капчаня контролює вывой і діференціяцію скоры, кости і центер хованя в мозґу, тыжь як і контінуалны (неперервану) реґулацію репродуктівных тканин.

Хвороты ендокрінной сістемы суть часты, напр. diabetes mellitus (цукрёвка), хвороты щітовой жлязы ітд. Область медіціны занимаюча ся порухами ендокрінных жляз є ендокрінолоґія, конарь інтерной медіціны.

Одказы[едітовати | едітовати жрідло]

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Soustava žláz s vnitřní sekrecí на чеській Вікіпедії.

Повязаны статї[едітовати | едітовати жрідло]

Екстерны одказы[едітовати | едітовати жрідло]

Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.