Led Zeppelin

Матеріал з Вікіпедія
Выступ в року 2007

Led Zeppelin (Лед Зеппелін, походить од анґл. Lead Zeppelin — «оловяна воздухолодь») — брітаньска рокова ґрупа што ся тримле за єдну зо закладателїв гард-року.

Уж 30 років по роспадї з причіны смерти бубеника Джона Бонама у 1980, ся Led Zeppelin дость высоко оцїнюють за умелецькы досягнутя, комерчный успіх і шырокый вплив. Ґрупа продала понад 300 міліонів албумів на світї, в тім чіслї 111.5 міліонів у США, вшыткы їх штудіёвы албумы, што не были компілаціями, были в Top 10 журналу Billboard (США) . Led Zeppelin суть першым у списку 100 найвызначнїшых гард-роковых капел од VH1.

Участници[едітовати | едітовати жрідло]

Історія[едітовати | едітовати жрідло]

По послїднїм розпадї ґрупы «The Yardbirds» 7 юла 1968 року ґітаріста Джіммі Пейдж мусив зробити нове зложіня ґрупы. На тот час ся з Пейджом споёвала репутація жаданого ґітарісту. Він уж грав як штудіовый музикант у такых ґрупах, як The Who, The Kinks, Donovan і богато іншых. Другым до нового зложіня быв закликаный бас-ґітариста Джон Пол Джонс (Пейдж ся з ним познакомив в апрілю 1968 року в часї роботы у Donovan). В літї 1968 року Джіммі іде до Бірмінґема, послухати, а, може, і запросити, молодого вокалісту Роберта Планта, якый тогды співав у властній ґрупі Band Of Joy. Плант одразу погодився і теперь про тріо быв потрібный бубеник. Плант порекомендовав свого камарата із Band Of Joy — молодого Джона Бонама.

У септембрї 1968 року четвірка провела свої першы репетіції у Лондоні. Тогды ся іщі ґрупа называла «The New Yardbirds». Свою назву Led Zeppelin обтримав з легкой рукы Джона Ентвілсла із The Who (іншы твердять, же то быв бубеник той ґрупы Кіт Мун). Якось він пожартовав, же новый проєкт Пейджа «полетить, як «оловяна воздухолодь» Джіммі не довго думав і змінив назву на «Led Zeppelin». Літеру «а» одстранили по радї менеджера ґрупы — Пітера Ґранта — кідь, по його словах, «тоты тупы американці прочитають назву ґрупы як Лід Зеппелін».

Led Zeppelin I[едітовати | едітовати жрідло]

Робота над дебютним албумом ся зачала в осени 1968 року у лондоньскім штудію Olimpic Studios. Ґрупа скомпоновала пару піснєй у The Yardbirds: «Dazed and Confused» і «How Many More Times». «Babe, I'm Gonna Leave You» за пропозіціов Роберта Планта запожычали у Джоан Баез. Тото породило масу пліток про плаґіат Пейджа, але Джіммі быв єдным з авторів тых пісень. Одколи ся ґрупа розпала, то він мав повне право включати тоты композиції до свого репертоару. Окрем тотых пісень были записаны іщі 6 композіції, якы были написаны під час запису. Албум назвали просто — Led Zeppelin. Він вышов 17 януара 1969 року у США а 28 марца 1969 у Великобританії.

Діскоґрафія[едітовати | едітовати жрідло]

Штудіовы албумы[едітовати | едітовати жрідло]

Сборники і концертны албумы (выбер)[едітовати | едітовати жрідло]